Hanshi Eric Van Vaerenbergh

image_pdfimage_print

img_0280
Als kind was Eric Van Vaerenbergh reeds gefascineerd door de energie en vechtlust die de legendarische Bruce Lee uitstraalde. Gedreven door dit voorbeeld, stapte hij in september 1980, als 10-jarige, de in die tijd befaamde “Zendokan dojo” te Knokke Heist binnen. De “Zendokan Dojo” werd geleid door Sensei Eddy Deschacht (VKA) en zijn familie, waaronder neven en toptalenten Eric Deschacht en Johnny Deschacht, die allen onder het toezicht stonden van de uit Japan naar België gekomen Sensei Satoshi Miyazaki (JKA) en waar er voornamelijk Kihon, Kata en Kumite getraind werd volgens het traditionele Shotokan systeem.

Op 15 januari 1987 vangt Eric Van Vaerenbergh, als voorbereiding op zijn militaire opleiding als Para-Commando, modules 1 tot en met 5 Krav Maga Liven aan:

 • module I: Gokyū 5de Kyū gele gordel Krav Maga Liven: 15 januari 1987 – 15 april 1987
 • module II: Yonkyū 4de Kyū oranje gordel Krav Maga Liven: 15 april 1987 – 31 juli 1987
 • module III: Sankyū 3de Kyū groene gordel Krav Maga Liven: 31 juli 1987 – 27 november 1987
 • module IV: Nikyū 2de Kyū blauwe gordel Krav Maga Liven: 27 november 1987 – 15 mei 1988
 • module V: Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel Krav Maga Liven: 15 mei 1988 – 16 december 1988

2.5 jaar later, na het succesvol afwerken van deze 5 modules behaalt hij op vrijdag 30 juni 1989 zijn module VI of Shodan 1ste Dan zwarte gordel Krav Maga Liven en de daarbijbehorende titel van Krav Maga Liven Instructeur (Senpai) voor de Krav Maga Liven International examencommissie te Brussel.

De KMLI examencommissie bestaat uit:

 • Shihan Raffi Liven: Kudan 9de Dan rood / zwart geblokte gordel Krav Maga Liven
 • Sensei Leif Hansen: Sandan 3de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven
 • Senpai Nicolai Waaben: Nidan 2de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven

Op 1 augustus 1989 begint Eric Van Vaerenbergh zijn opleiding als KROO (kandidaat reserve onderofficier), in het kamp Wartet, bij de Schoolcompagnie van de Belgische Para-Commando’s in Marche-les-Dames.

Na zijn legerdienst blijft hij zich verder bekwamen in de reeds aangeleerde stijlen Shotokan karate en Krav Maga Liven en komt op 20 februari 1990 in aanraking met Budokai Do een Full Contact Karate stijl afkomstig uit Nepal, in Europa geïntroduceerd door Sensei Sagar Shrestha, die gebaseerd was op het wereldbefaamde Kyokushin Full Contact Karate van wijlen Sosai Mas Oyama. Eric Van Vaerenbergh besluit diezelfde dag nog om zich aan te sluiten bij de International Budokai Do Karate Federation (IBKF) en komt zo onder de supervisie te staan van de Belgische Budokai Do Karate Associatie (BBKA) met registratienummer 19869.

Op 12 april 1990 slaagt hij voor het Hachikyū 8ste Kyū gele gordel Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Gedurende die periode bekwaamt hij zich nog steeds verder in het Israelische Close Combat systeem Krav Maga Liven en behaalt op 15 december 1990 zijn Nidan 2de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven voor de Krav Maga Liven International examencommissie te Brussel.

De KMLI examencommissie bestaat uit:

 • Shihan Raffi Liven: Kudan 9de Dan rood / zwart geblokte gordel Krav Maga Liven
 • Sensei Leif Hansen: Sandan 3de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven

Op 15 september 1991 slaagt hij voor het Nanakyū 7de Kyū oranje gordel Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 30 maart 1992 sluit Eric zich aan bij de Belgische Kickboxing Organisatie (BKBO) en valt hierdoor rechtstreeks onder de Vlaamse Kickboxing Organisatie (VKBO) met licentienummer 21166.

Op 12 april 1992 volgt Eric een speciale Kobudo stage onder leiding van Sensei Sagar Shresta in Sporthal “De Stormmeeuw” te Knokke, onder auspiciën van de BBKA.

Op 19 september 1992 geeft hij een Kata demonstratie tijdens een Budokai Do evenement op de Opendeurdagen van Sporthal “De Stormmeeuw” te Knokke, ingericht door de Stedelijke Sportdienst.

Op 29 november 1992 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “ 4de Open Nederlands Isshinryu Full Contact Karate” kampioenschap te Emmen (Nederland).

Op 13 december 1992 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “ 1ste Open Nederlandse Oyama Full Contact Karate” kampioenschap te Emmen (Nederland).

Op 5 december 1992 slaagt hij voor het Rokkyū 6de Kyū groene gordel Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 23 januari 1993 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 1ste “Open Belgisch Budokai Do Full Contact Karate” kampioenschap te Gent, onder auspiciën van de BBKA, waar hij de halve finales vecht en op “split decision” verliest tegen wijlen Guy Bultinck.

Op 24 januari 1993 slaagt hij voor het Gokyū 5de Kyū groene gordel met een blauwe streep Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 20 februari 1993 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan de “Beker van Vlaanderen” te Schoten.

Op 28 maart 1993 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “Open Europees Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Den Haag (Nederland), waar hij sneuvelt in de derde ronde tegen de Noorse top Kyokushin Full Contact Karate vechter Nielsen.

Op dinsdag 30 maart 1993 begint Eric Van Vaerenbergh, als Yonkyū 4de Kyū blauwe gordel Budokai Do Full Contact Karate, aan een Special Teachers Training Course, georganiseerd door de BBKA, onder auspiciën van de IBKF. Deze cursus bestaat uit een verplichte wekelijkse loodzware training van 4 uren, die telkens doorgaat op een maandagavond in de dojo van Sporthal “De Stormmeeuw” te Knokke en die volledig los staat van de andere trainingen. De Special Teachers Training Course bestaat uit Kihon (basistechnieken), Kata (ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders), Kumite (vechten), Tameshiwari (breektechnieken), Kumite Kata (ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders meer gebaseerd op realistische gevechtssituaties), Kobudo (training met klassieke Japanse wapens zoals de Bo, Yo, Kama, Tonfa, Sai, Boken). Enkel de personen die deze Special Teachers Training Course volledig afwerken, kunnen in de toekomst deelnemen aan het Sandan 3de Dan zwarte gordel Budokai Do Full Contact Karate examen of hoger en zo de titel Sensei (meester) verdienen.

Op 24 april 1993 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “Open Internationaal Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Deurne.

Op 15 mei 1993 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate strandstage te Knokke, onder leiding van Sensei Marcel Annemans (IKO1) en Sensei Koen Spitaels (BSKO).

Op 25 juni 1993 slaagt hij voor het Sankyū 3de Kyū blauwe gordel met een bruine streep Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 15 september 1993 slaagt hij voor het Nikyū 2de Kyū bruine gordel Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 8 oktober 1993 slaagt hij voor het Kyukyū 9de Kyū gele gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 18 oktober 1993 behaalt Eric zijn Sandan 3de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven en de daarbijbehorende titel van Sensei (meester) onder het strenge toezicht van de Krav Maga Liven International examencommissie te Aarhus (Denemarken).

De KMLI examencommissie bestaat uit:

 • Shihan Raffi Liven: Kudan 9de Dan rood / zwart geblokte gordel Krav Maga Liven
 • Sensei Leif Hansen: Yondan 4de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven

Op 29 december 1993 slaagt hij voor het Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een witte streep Budokai Do Full Contact Karate examen, onder auspiciën van de BBKA.

Op 14 april 1994 neemt hij deel aan de organisatie van het boksevenement “Demeulenaere vs Lansana” te De Haan.

Op 24 april 1994 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 2de Open Belgisch Budokai Do Full Contact Karate kampioenschap en geeft er tevens een demonstratie in Kata, Tameshiwari en Kobudo te Gent, ingericht door Karuna Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 20 mei 1994 slaagt hij voor het Hachikyū 8ste Kyū oranje gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 28 mei 1994 geeft hij een demonstratie Tameshiwari of breektechnieken op de Brugse Budo dag ingericht door BLOSO.

Op 22 oktober 1994 richt Eric Van Vaerenbergh samen met Franky Geleyns, in feestzaal Bonaparte te Blankenberge, een Budo Gala in waarin diverse krijgskunsten gedemonstreerd worden, ingericht door Kaji Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 9 november 1994 geeft hij een demonstratie Tameshiwari of breektechnieken tijdens de “12 urenloop van Gent” ingericht door het organiserende bestuur van dit evenement.

Gedurende die trainingsperiode, gaat hij 2 keer per week trainen te Maldegem, bij Thai-en Kickboxingclub “Rocky Gym” onder het strenge en waakzame oog van 3-voudig wereldkampioen Noel Van Den Heuvel met wie hij nog steeds een goede samenwerking heeft en wiens Muaythai systeem nog dagelijks word toegepast in de dojo. Hij traint en spart er met verschillende A en B klassers zoals Noel Van Den Heuvel zelf, Chris Heyneman, Gino Beauprez…en leert schitterende combinaties onder het nauwlettende oog van Franky Savat.

Op 20 november 1994 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “ 5de Open Nederlands Isshinryu Full Contact Karate” kampioenschap te Emmen (Nederland), waar hij na een bikkelharde strijd op enkele seconden voor het einde van de wedstrijd de finale verliest door een sublieme mawashi geri jodan (high rondhouse kick) van 5-voudig Europees kampioen Lünd uit Denemarken.

Op 16 december 1994 slaagt hij voor het Nanakyū 7de Kyū oranje gordel met een groene streep Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Om zijn boksen te verbeteren gaat Eric, in de daaropvolgende jaren regelmatig trainen met Patrick Roels een A klasse vechter met een verbijsterend record van 106 gevechten in Full Contact Karate, Boxing, Kickboxing. Hij traint ook verschillende maanden in Wimme Boxing Club te Brugge, waar hij getraind word door bokskampioen Freddy De Meulenaere en Maurice Van Herck.

Op 19 maart 1995 weet Eric Van Vaerenbergh de 2 jaar durende Special Teachers Training Course, zonder ook maar één training te missen, succesvol te beëindigen en van de 27 personen die aan de Special Teachers Training Course waren begonnen slagen er uiteindelijk slechts 4 personen:

 • Eric Van Vaerenbergh
 • Franky Geleyns
 • Steve Baeyen
 • Veronique Paret

Op diezelfde dag slaagt Eric in het Shodan 1ste Dan zwarte gordel Budokai Do Full Contact Karate examen te Knokke, dat bestaat uit Kihon (basistechnieken), Kata (ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders), Kumite (vechten) en Tameshiwari (breektechnieken) en verdiend de titel Senpai (leraar).

Op 25 augustus 1995 slaagt hij voor het Rokkyū 6de Kyū groene gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 9 februari 1996 slaagt hij voor het Gokyū 5de Kyū groene gordel met een blauwe streep Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 5 mei 1996 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team, deel aan het 2de “Vlaamse All Style kampioenschap der krijgskunsten” te Brugge.

Op 8 juni 1996 geeft hij een demonstratie in krijgskunsten tijdens een “Budo dag voor scholen” ingericht door de directie van de school “Einstein” te De Haan.

Op 18 oktober 1996 slaagt hij voor het Yonkyū 4de Kyū blauwe gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Gedurende de periode van 3 januari tot 3 februari 1997 volgt Eric succesvol de volledige cursus “Hoekrechter & Scheidsrechter” Budokai Do, ingericht door Yama Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 3 februari 1997 slaagt hij in de BBKA examens als hoekscheidsrechter en hoofdscheidsrechter Full Contact Karate.

Op 23 maart 1997 neemt hij samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 3de “Internationale Budokai Do Full Contact Karate” kampioenschap dat Eric, in samenwerking met Franky Geleyns, volledig organiseert en inricht in het Blankenbergse Casino. Dit evenement is een ware toeloop voor heel wat Budo liefhebbers en reeds enkele weken voor aanvang van het kampioenschap is de zaal volledig uitverkocht. Op de dag van het kampioenschap zelf is de organisatie genoodzaakt om volle autobussen terug huiswaarts te sturen. Meer dan 12 landen sturen hun vechters naar dit schitterende kampioenschap.

Op 20 april 1997 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team, deel aan het 3de “Vlaamse All Style kampioenschap der krijgskunsten” te Brugge.

Op 15 mei 1997 behaalt Eric zijn Yondan 4de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven voor de Krav Maga Liven International examencommissie te Brussel.

De KMLI examencommissie bestaat uit:

 • Kancho Raffi Liven: Jūdan 10de Dan rood / geel geblokte gordel Krav Maga Liven

Gedurende die periode traint Eric gedurende 18 maanden intensief met Thierry Gunst een kolos van 1m94 en een droge spiermassa van 148kg die een uitstekende leerling blijkt te zijn. Thierry behaalde in het bodybuilding, honderden titels in zowel binnen- als buitenland en stond op het podium tegen niemand minder dan…Arnold Swarzenegger. Na 18 maanden intensieve voorbereiding, waarbij, door beide atleten, 3 keer per dag getraind wordt, behaalt Thierry een zilveren medaille op het EK Kyokushin Full Contact Karate, waar hij na een titanengevecht nipt verliest op punten tegen een topvechter van team Kamakura, in het Nederlandse Den Helder.

Op 25 mei 1997 neemt hij deel aan een Budokai Do Full Contact Karate strandstage te Knokke, ingericht door Yama Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 30 mei 1997 slaagt hij voor het Sankyū 3de Kyū blauwe gordel met een bruine streep Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 13 oktober 1997 speelt Eric, vergezeld van enkele leerlingen, een gastrol aan de zijde van het personage architect Dimitri Vanieper, vertolkt door acteur Hans De Munter, die er een demonstratie Budokai Do Full Contact Karate geeft in de succesvolle serie “Wittekerke” seizoen 4 afleveringen 205 en 206.

Op 23 januari 1998 neemt Eric deel aan een Kobudo stage te Brugge, ingericht door Shiva Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 13 februari 1998 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate Jeugd team deel aan het “Europees Kyokushin Full Contact Karate” jeugdkampioenschap te Almere (Nederland).

Op 15 maart 1998 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Deurne.

Op 16 maart 1998 geeft Eric Van Vaerenbergh, samen met Steve Baeyen een Tai Sabaki demonstratie in Sporthal “De Stormmeeuw” te Knokke, ingericht door Yama Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 22 april 1998 voert hij de openingsceremonie van Karuna Budokai Do uit in het Gentse Capitol, de openingsceremonie bevat verschillende demonstraties in Kata, Kobudo, Tameshiwari en Kumite en wordt ingericht door Karuna Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 24 april 1998 slaagt hij voor het Nikyū 2de Kyū bruine gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 10 mei 1998 volgt Eric een Budokai Do Full Contact Karate strandstage te Knokke, onder leiding van Sensei Sagar Shrestha, ingericht door Yama Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 7 juni 1998 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 1ste “Open Budokai Do Full Contact Karate” kampioenschap te Knokke, onder auspiciën van de BBKA.

Op 15 oktober 1998 behaalt Eric zijn 2de Khan gele Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 29 november 1998 geeft Eric verschillende demonstraties in Kata en Tameshiwari tijdens het evenement “Day of the Martial Arts” te Gent, ingericht door Karuna Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 11 december 1998 slaagt hij voor het Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 24 januari 1999 neemt Eric deel aan een Kobudo stage te Brugge, ingericht door Shiva Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 7 februari 1999 neemt hij deel aan een Tameshiwari demonstratie onder leiding van Shihan Sjaak Van De Velde in het Nederlandse Strijen, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 14 maart 1999 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het “Europees Kampioenschap Kyokushin Full Contact Karate” te Den Haag (Nederland).

Op 11 april 1999 neemt hij, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 4de Internationale Budokai Do Full Contact Karate kampioenschap, dat doorgaat in het Blankenbergse Casino en volledig wordt georganiseerd en ingericht door Eric Van Vaerenbergh en Franky Geleyns. Dit evenement blijkt een gigantisch succesverhaal te worden en wordt tevens live op Eurosport uitgezonden.

Op 15 april 1999 behaalt Eric zijn 3de Khan geel / witte Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 25 april 1999 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Deurne.

Op 1 en 2 mei 1999 neemt hij deel, met leerlingen Guy De Roo en Kevin Kimpe, aan de 30ste editie van de Tweedaagse van Blankenberge, een voettocht van telkens 42km, die hij volledig op zijn blote voeten uitwandelt. Eric wil hiermee aantonen dat de Blankenbergse jeugd nog wel degelijk haar op de tanden heeft en verschijnt met deze prestatie op de voorpagina van de twee grootste kranten van België, krijgt een interview op Radio Donna en verschijnt op het VTM nieuws.

Op 16 mei 1999 volgt hij een stage Shin Gi Tai Kempo karate onder leiding van Shihan Louis De Vrieze te Blankenberge, ingericht door Kaji Budokai Do in samenwerking met Amando Malengreaux, onder auspiciën van de BKO.

Op 19 mei 1999 geeft Eric een grootse Budokai Do strandstage in Kihon, Kata, Tameshiwari, Kobudo en Kumite te Unawatuna op het prachtige eiland Sri Lanka, ingericht door Shotokan Karate Dojo, onder auspiciën van de SKF.

Op 23 mei 1999 geeft Eric een Budokai Do Full Contact Karate stage in Kihon, Kata, Tameshiwari, Kobudo en Kumite te Galle (Sri Lanka) op “Martial Arts Demonstration Day”,  ingericht door Okinawa Shorin Ryu Karate Dojo, onder auspiciën van de FOKSSA en neemt hij ’s avonds deel aan een NKA Full Contact Karate toernooi waar hij de eerste plaats behaalt in de categorie open gewichtsklasse.

Op 27 mei 1999 neemt Eric deel aan een Isshinryu Full Contact Karate kampioenschap te Unawatuna (Sri Lanka) waar hij de eerste plaats behaalt in de categorie lichtgewichten Heren -65kg.

Op 1 juni 1999 geeft Eric een Budokai Do stage in Kihon, Kata, Tameshiwari, Kobudo en Kumite te Colombo (Sri Lanka), ingericht door Muaythai & Kickboxing school Renil Fernando K.C. onder auspiciën van de WKA en neemt hij ’s avonds deel aan een nationaal Muaythai & Kickboxing toernooi, waar hij in de categorie lichtgewichten na verlengingen de eerste plaats verovert.

Eric wordt door de plaatselijke enthousiaste bevolking gevraagd om op Sri Lanka te blijven als hoofdtrainer van het nationale team, hij krijgt tevens een stuk grond aangeboden door een plaatselijke grootgrondbezitter, een plaats die hij gewoon maar moet aanduiden op de landkaart, door met behulp van een potlood een willekeurige cirkel te tekenen. De rijke eenzaat verklaart dat hetgeen zich in de cirkel bevind onmiddellijk aan Eric zal toebehoren zodra hij besluit om aan de vraag van de lokale bevolking te voldoen. De man verklaart ook dat er een huis zal gebouwd worden inclusief personeel zodat Eric aan niets anders hoeft te denken dan aan les geven. Na een nacht overleg met de familie besluit Eric, met een wrange nasmaak, om 3 weken later terug huiswaarts te keren.

Op 6 juni 1999 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 2de “Open Budokai Do Full Contact Karate” kampioenschap te Knokke, onder auspiciën van de BBKA.

Op 18 juli 1999 volgt Eric een Budokai Do Full Contact Karate strandstage te Knokke, onder leiding van Sensei Sagar Shrestha, ingericht door Yama Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 30 oktober 1999 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 3de “Open Kyokushin Knock-Down Kumite” kampioenschap te Strijen (Nederland).

Op 7 november 1999 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan de “Holland Oyama Cup” te Hoogvliet (Nederland).

Op 20 november 1999 neemt Eric, samen met Kaji Budokai Do Full Contact Karate vechtster Joke Bertrem deel aan het 1ste “Kamakura Fight Event” te Den Haag (Nederland). Joke vecht er voor de europese titel Kyokushin Full Contact Karate tegen de op dat moment regerende wereldkampioene Muaythai en top Kyokushin Full Contact Karate vechtster Sylvana Groeneveld en verliest de wedstrijd op punten.

In december 1999 volgt Eric een opleiding tot Kickboxing instructeur en op 10 december 1999 slaagt hij voor het Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 17 januari 2000, ongeveer 5 jaar na het behalen van zijn Shodan 1ste Dan zwarte gordel Budokai Do Full Contact Karate, slaagt Eric in het Nidan 2de Dan zwarte gordel Budokai Do Full Contact Karate examen, georganiseerd door de BBKA, onder auspiciën van de IBKF. Het examen bestaat uit Kihon (basistechnieken), Kata (ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders), Kumite (vechten) en Tameshiwari (breektechnieken) en hij moet tevens een thesis neerleggen en verdedigen omtrent zijn visie inzake krijgskunsten in het algemeen.

Op 30 januari 2000 neemt hij deel aan een Kobudo stage te Brugge, ingericht door Shiva Budokai Do, onder auspiciën van de BBKA.

Op 17 februari 2000 behaalt Eric zijn 4de Khan groene Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 19 februari 2000 geeft Eric in prachtig Nepal, een Budokai Do demonstratie in de Budokai Do Honbu te Tahachal samen met Frank Geleyns. Beiden worden na de demonstratie gehuldigd door de lokale autoriteiten en verschijnen op de Nepalese televisie en in de grootste kranten van Nepal.

Gedurende die periode doen beiden aan alpinisme en zien de mooiste zonsopgang van hun leven om 4u30 ’s ochtends op de top van de Pokhara, grenzend aan het prachtige Phewa meer. De opkomende zon kaatst er zijn knalrode stralen van de ene besneeuwde bergtop naar de andere…een schitterend uitzicht op de pieken van het Annapurna massief, met als uitblinker de top van de “fishtail” of om in lokale taal te spreken de Machhapuchhre.

Op 2 maart 2000 traint hij er, samen met Franky Geleyns in de Kyokushin Full Contact Karate Honbu te Kathmandu onder leiding van Shihan Jagat Gauchan onder auspiciën van de IKO.

Van 7 april 2000 tot 9 april 2000 reist Eric af naar Belarus om er een weekend Kyokushin Full Contact Karate te trainen te Minsk onder leiding van Shihan Alexandre Ianiouk onder auspiciën van de IKO.

Op 15 april 2000 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Vosselaar.

Op 28 mei 2000 neemt Eric, samen met het Kaji Budokai Do Full Contact Karate team deel aan het 3de “Open Budokai Do Full Contact Karate” kampioenschap te Knokke, onder auspiciën van de BBKA.

In mei 2000, functionerend als succesvolle coach van het toenmalige Belgische nationale Full Contact Karate team en beschikkend over jarenlange ervaring inzake het leiden van meerdere dojo’s en het beoefenen van verschillende krijgskunsten, besluit Eric om het aanleren van de verschillende krijgskunsten mogelijk te maken onder één dak. Hij richt zijn eigen scholen op en geeft ze de naam RONIN schools for Mixed Martial Arts of kortweg RONIN M.M.A. Vervolgens besluit hij de stijlen die hij persoonlijk het meest effectief vind te combineren tot een completere vorm van krijgskunst. De stijlen die Eric’s voorkeur genieten zijn:

 • Kyokushin Budokai All-Round Fighting: door zijn doelgerichte en open visie over “All-Round Fighting”, de correcte mentaliteit en volharding is dit niet meer dan een logische samensmelting van alle stijlen die RONIN M.M.A. hanteert.
 • Engels boksen: door de uitstekende dekking aan het hoofd, het snelle voetenwerk, het ontwijken en een tegenaanval plaatsen “principe” die deze stijl met zich meebrengt.
 • Muaythai: door de uitstekende manier van clinchen afgewisseld met effectieve elleboog- en kniestoten die deze stijl met zich meebrengt.
 • Kickboxing: een logische samenstelling van het Kyokushin Full Contact Karate met het Engels boksen door het perfect samenwerken van stoot-en traptechnieken die deze stijl met zich meebrengt.
 • Braziliaanse Jiu Jitsu: door het uitmuntende grondwerk met gi dat deze stijl met zich meebrengt.
 • Grappling: door het uitmuntende grondwerk zonder gi dat deze stijl met zich meebrengt.

Eric Van Vaerenbergh was het meer dan beu, dat verschillende stijlen liepen rond te bazuinen, dat hen stijl de meest effectieve was in de wereld van krijgskunsten en toonde aan door middel van wedstrijden, demonstraties, stages en dergelijke dat het respecteren van alle stijlen en het zoeken naar de meest effectieve combinatie via persoonlijk inzicht kan leiden tot het pad naar de toekomst inzake krijgskunsten.

De ervaring in verschillende krijgskunsten, meegenomen uit wedstrijdervaring, seminars en stages wereldwijd leidt tot een bruikbare, realistische vorm van krijgskunst en Eric doceert zijn visie in meerdere landen zoals:

 • België
 • Nederland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Kroatië
 • Hongarije
 • Polen
 • Rusland
 • Denemarken
 • Albanië
 • Israël
 • Iran
 • Soedan
 • Egypte
 • Japan
 • Nepal
 • India
 • Pakistan
 • Bangladesh
 • Sri Lanka
 • Tibet
 • Columbia

Op 14 september 2000 behaalt Eric zijn 5de Khan groen / witte Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 15 januari 2001 begint Eric via de Universiteit van Leiden, de opleiding Sportpsychologie, gedoceerd door Prof. Ted Smiet.

Op 18 oktober 2001 behaalt Eric zijn 6de Khan blauwe Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 4 november 2001 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels in het Nederlandse Strijen onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Van vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november 2001 traint en verfijnt Eric zijn karate technieken onder de supervisie van de Iraanse Kancho Yousef Shirzad een Kudan 9de Dan rode gordel in Kyokushin Full Contact Karate en grondlegger van zijn eigen stijl genaamd Shinzen Karate, die jaren onder Sosai Mas Oyama trainde, die hem de bijnaam ‘The Bull” gaf.

Op 30 november 2001, na opnieuw de nodige stages gevolgd te hebben, slaagt Eric voor zijn Nidan 2de Dan zwarte gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 3 december 2001 volgt Eric een Zen stage in het Nederlandse Strijen onder leiding van Shihan Maurius Goedegebuur, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 8 december 2001 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Van 1 januari 2002 tot 30 maart 2002 volgt hij een 3 maanden durende seminar Engels Boksen te Blankenberge, waarin hij dagelijks 2 uren traint met A klasse vechter Patrick Roels.

Op 12 januari 2002 volgt Eric een Kyokushin Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 18 januari 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels in het Nederlandse Numansdorp onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 23 februari 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 9 maart 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 13 april 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 16 mei 2002 behaalt Eric zijn 7de Khan blauw / witte Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 18 mei 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels in het Nederlandse Strijen onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 25 mei 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 31 mei 2002 volgt Eric een Budokai Do Full Contact Karate strandstage te Blankenberge, onder leiding van Senpai Balram Karanjeet, ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de VVA.

Op 8 juni 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 15 juni 2002 behaalt hij zijn Godan 5de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven, voor de Krav Maga Liven International examencommissie te Brussel.

 De KMLI examencommissie bestaat uit:

 • Kancho Raffi Liven: Jūdan 10de Dan rood / geel geblokte gordel Krav Maga Liven

Op 13 september 2002 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 7 oktober 2002 begint Eric aan de cursus Rode Kruis Helper en volgt Modules I – VI.

Op 20 oktober 2002 neemt hij deel aan een Ashihara Full Contact Karate stage te Blankenberge, onder leiding van Sensei Cor Van Den Adel (Kyoto Gym), ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de VVA.

Op 19 december 2002 behaalt Eric zijn 8ste Khan bruine Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 3 februari 2003 slaagt hij met grote onderscheiding voor zijn Brevet Rode Kruis Helper te Blankenberge. Hij startte met deze opleiding op 7 oktober 2002 en werkte de 6 modules (32 uren) volledig af. Volgende modules werden gedoceerd:

 • Eerste Hulp (basiscursus)
  • Reageren in een noodsituatie
  • Gepast Eerste Hulp verlenen
  • Verzorging van vaak voorkomende aandoeningen
 • Eerste Hulp (vervolgcursus)
  • Verschillende aandoeningen verzorgen
  • Verschillende letsels verzorgen
  • Verfijnen van de vaardigheden

Op 18 februari 2003 begint Eric aan zijn eerste les Braziliaanse Jiu Jitsu Grappling en Mixed Martial Arts onder het toeziende oog van Kyokushin Full Contact Karate kampioen Sensei Mario D’Hoker, die rechtstreeks verbonden is met Mestre Flavio Behring een rechtstreekse student van Braziliaanse Jiu Jitsu oprichter Helio Gracie. Hij traint er tot op de dag van vandaag meerdere keren per week in de verschillende dojo’s te Koekelberg, Meise en de VUB. Hij helpt 2 maal mee als official van de B.I.G. een internationaal toernooi van Grappling & BJJ. Eric volgt elke stage, traint en rolt er regelmatig met de wedstrijdvechters Yves Lambele, Sam Dosumnu, Andre Schmidt, Erik Waardenburg…en krijgt er heel wat advies van de toen paarse gordel dragende Koen Smets.

Op 22 februari 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Lille.

Van 1 maart 2003 tot 15 juni 2003 volgt hij een 3 maanden durende seminar Engels Boksen te Brugge, waarin hij 2 dagen per week traint met Europees kampioen Freddy Demeulenaere.

Op 20 maart 2003 behaalt Eric zijn 9de Khan bruin / witte Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 23 maart 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Europees Kampioenschap Kyokushin Full Contact Karate” te Den Haag (Nederland).

Op 6 april 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Jeugd team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” jeugdkampioenschap te Strijen (Nederland).

Op 19 april 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Vosselaar.

Op 17 mei 2003 doet Eric Van Vaerenbergh mee aan een opleiding tot Muaythai & Kickboxing Trainer, georganiseerd door de BKBM²O, waarbij hij verschillende maanden theoretische en praktische stages moet volgen bij Muaythai club Su-Dai te Turnhout. De praktische proeven worden nauwlettend en professioneel gedoceerd door absolute Muaythai toppers zoals Chico Swerts (Superleague vechter), Albert Kraus (Superleague en K-1 max vechter), Dennis Krauweel (Muaythai toptrainer) en vinden plaats op onderstaande data en locatie:

 • 17 mei 2003 Su-Dai Turnhout
 • 14 juni 2003 Su-Dai Turnhout
 • 13 september 2003 Su-Dai Turnhout
 • 4 oktober 2003 Su-Dai Turnhout
 • 8 november 2003 Su-Dai Turnhout

Op 18 mei 2003 neemt Eric deel aan het evenement “Total Combat” te Arnhem (Nederland), ingericht door de Arnhemse Martial Arts Academy en word unaniem verkozen tot “Best of the Total Combat Seminar”.

Op 5 juli 2003 neemt hij deel aan een strandstage Karate & Jiu Jitsu te Blankenberge, ingericht door de VBF.

Op 14 juli 2003 geeft Eric, in het kader van de Grabbelpas en Swap, een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door de Jeugddienst Blankenberge.

Op 24 juli 2003 behaalt Eric zijn 10de Khan rode Mongkol in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 12 september 2003 slaagt hij in zijn opleiding Sportpsychologie met 8,1/10 en besluit nog verder te studeren via de Universiteit van Leiden en treed toe tot de Vlaamse Vereniging voor Sport Psychologie (VVSP) waar hij als erkend Sportpsycholoog fungeert. De opleiding Sportpsychologie bestond uit volgende onderwerpen:

 • Sport en motivatie
 • Leren
 • Concentratie
 • Emoties en gevoelens
 • De cognitieve dissonantietheorie
 • Coaching van jeugdige sporters
 • De sportcoach
 • Teambuilding
 • Omgaan met blessures
 • Attributies
 • Lichaamsbeweging verplaatst de geest
 • Omgaan met conflicten
 • Sociale attributie
 • Sociale facilitatie
 • De ontwikkeling van sporttalent tot topsporter

Op 27 september 2003 neemt Eric deel aan een M.M.A. stage in het Nederlandse Numansdorp onder leiding van Judo kampioen en UFC vechter Sensei Remco Pardoel, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 5 oktober 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Zwijndrecht (Nederland).

Op 11 oktober 2003 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 15 oktober 2003 begint hij via de Universiteit van Leiden, aan de opleiding Sportmassage, gedoceerd door Prof. Willem Snellenberg.

Op 18 oktober 2003 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Strijen onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 27 oktober 2003 volgt Eric een Zen stage in het Nederlandse Westmaas onder leiding van Shihan Maurius Goedegebuur, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 9 november 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Strijen (Nederland).

Op 15 november 2003 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 18 november 2003 behaalt hij zijn Sandan 3de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en mag zich vanaf dat moment met de titel Sensei (meester) laten aanspreken. Kaicho Jon Bluming, de grondlegger van deze stijl en de stichter van de International Budo Kaikan of kortweg IBK verklaart onder de indruk te zijn van het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee deze jonge Belg krijgskunsten traint en doceert.

Op 23 november 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate Kata” kampioenschap te Strijen (Nederland).

Van zaterdag 6 tot en met zondag 7 december 2003 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het 1ste “Open Internationaal Seitedo Full Contact Karate” kampioenschap te Krakow (Polen).

Op 13 december 2003 slaagt Eric in zowel het praktische als het theoretische examen van Muaythai & Kickboxing Trainer en krijgt zijn diploma uitgereikt door Patrick Van Acker, Dennis Krauweel en Chico Swerts.

Op 13 december 2003 behaalt hij zijn 11de Khan rood / witte Mongkol en de daarbijbehorende titel van Kru Fueg Sorn (assistent-leraar) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 10 januari 2004 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 2 februari 2004 volgt Eric een Zen stage in het Nederlandse Westmaas onder leiding van Shihan Maurius Goedegebuur, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 14 februari 2004 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 21 februari 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Night of No Mercy” te Koersel.

Op 22 februari 2004 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu & Vale Tudo stage te Loenhout onder leiding van Sensei Mario D’Hoker en ontvangt er zijn witte gordel / faixa branca 1 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door de BKBM²O.

Op 13 maart 2004 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels in het Nederlandse Strijen onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 4 april 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Jeugd team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” jeugdkampioenschap te Strijen (Nederland).

Van 16 april tot en met 18 april 2004 neemt Eric Van Vaerenbergh deel aan het Kyokushin Full Contact Karate Lentekamp te Baarle – Nassau (Nederland), ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 27 april 2004 demonstreert hij de verschillende krijgskunsten die bij RONIN M.M.A. onderricht worden, aan het publiek dat komt opdagen op de Bloso Vlaanderen dag te Blankenberge.

Op 8 mei 2004 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 11 mei 2004 geeft hij, als voorbereiding op zijn zwarte gordel 3de Dan examen Kickboxing, een stage bij Kickboxing Club Nieuw Gent onder het strenge en kritische oog van Sensei Steve Viaene, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 30 mei 2004 neemt Eric deel aan een Hakko Ryu Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Jaak Bultinck ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de BKBM²O. Hij besluit om zich verder te bekwamen in het Hakko Ryu Jiu Jitsu en traint gedurende een periode van 10 maanden intensief mee, jammer genoeg besluit Shihan Jaak Bultinck om zijn dojo te sluiten omwille medische problemen…

Op 6 juni 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “New Blood” te Knokke Heist.

Op 9 juni 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Militair Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Breda (Nederland).

Op 12 juni 2004 geeft hij, als voorbereiding op zijn zwarte gordel 3de Dan examen Kickboxing, een stage bij Kickboxing Club Ieper, onder het strenge en kritische oog van Sensei Yvan De Vacht, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 26 juni 2004 neemt hij deel aan een BJJ & Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 21 augustus 2004 geeft Eric Van Vaerenbergh, samen met zijn leerlingen Master Natapun Kaewya en Guy De Roo en het voltallige RONIN M.M.A. team in het buurthuis van Sint Jozef een demonstratie van de verschillende krijgskunsten die in de club kunnen aangeleerd worden.

Op 4 september 2004 neemt Eric deel aan een M.M.A. stage in het Nederlandse Numansdorp onder leiding van Judo kampioen en UFC vechter Sensei Remco Pardoel, ingericht door Musashi Dojo, onder auspiciën van de NKO.

Op 25 september 2004 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Shooto Grappling” kampioenschap te Ede (Nederland).

Op 26 september 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “New Warriors” te Blankenberge.

Op 28 september 2004 volgt Eric een Kobudo strandstage te Bredene onder leiding van Kaicho Jim Van De Wielle ingericht door Miyamoto Dojo, onder auspiciën van de WKBA.

Op 2 oktober 2004 demonstreert hij de verschillende krijgskunsten die bij RONIN M.M.A. onderricht worden, aan het publiek dat komt opdagen op de Bloso Opendeurdagen te Blankenberge.

Op 3 oktober 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Battle of Aalst” te Aalst.

Op 9 oktober 2004 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate Kata stage voor zwarte gordels te Brasschaat onder leiding van Shihan Alain Breugelmans, ingericht door de EKO.

Op 10 oktober 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands All Style Karate” kampioenschap te Wouw (Nederland).

Op 23 oktober 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Fight of the Gladiators I” te Knokke.

Op 7 november 2004 functioneert hij als official op het BJJ & Grappling toernooi BIG 5 dat wordt ingericht door Mario D’Hoker (Hybrid Dojo) en Patrick Chaput (Pat Academy) en doorgaat in de Sporthal van Etterbeek.

Op 12 november 2004 behaalt hij, tijdens een stage van Grande Mestre Flavio Behring te Blankenberge, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker zijn witte gordel / faixa branca 2 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 13 november 2004 geeft hij, als voorbereiding op zijn Sandan 3de Dan zwarte gordel Kickboxing examen, een stage bij Kickboxing Club Ieper, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Op 14 november 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ D-Day” te Oostende.

Om zijn ontwijkingen te verbeteren besluit Eric om Aikido te trainen onder Shihan Rudy De Klerck in het Bloso sportcentrum te Brugge, gedurende die periode leert hij de verfijning van val- en roltechnieken, schitterende polsklemmen en het gebruik maken van Seika Tanden dat zich in de Hara bevind.

Op 27 november 2004 richt Eric, samen met “Test of talent” duo Luc Jansens en Roland Guillaume, een groots Muaythai & Kickboxing gala in dat doorgaat in het Blankenbergse Bloso centrum en luistert naar de naam “Battle of the Coast I” een naam die Eric zelf bedacht voor dit spectaculaire gala en die een jaar later werd gebruikt voor een offshore contest georganiseerd door O’neill.
Dit gala blijkt een mega succes te zijn, waarbij meer dan 3000 toeschouwers komen opdagen, de media alom aanwezig is en waar er topvechters komen aantreden zoals:

 • Gago Drago
 • Wim Deputter
 • Metin Yakut
 • Dave Vader
 • Ait Nasseur

Op 1 december 2004 verwerft hij de titel van IBK Shibucho wat landsvertegenwoordiger betekent, voor de IBK België en wordt hij eveneens aangesteld als IBK Jimucho wat voorzitter betekent, voor de IBK Zuid – Oost Azië, Afrika en het Midden – Oosten.

De IBK blijkt een waardige en correcte organisatie en Eric wisselt heel wat waardevolle informatie omtrent Budo (krijgskunsten) uit met de hogere Dan graden uit de organisatie, waaronder heel wat kampioenen op nationaal en internationaal niveau en enkele toptrainers zoals:

 • Jon Bluming
 • Henk Kuipers
 • Bernard Creton
 • Dave Jonkers
 • Chris Dolman
 • Gokor Chivichyan
 • Jan De Bruin
 • Joop Reilman
 • Ruud Muller
 • Mladen Sancic
 • Raffi Liven
 • Lionel Bricnet
 • Pedro Roiz
 • Frank Schöller
 • Peter Verschuren
 • Lucien Carbin
 • Bert Ruhe
 • Don Saint
 • Semmy Schilt
 • Martin Van Emmen
 • Marc Howes
 • Tom Madsen
 • Andrea Stoppa
 • Tyrone Spong
 • Valon Basha
 • Tarik El Idrissi

Op 4 december 2004, na opnieuw de nodige stages gevolgd te hebben, slaagt Eric voor zijn Sandan 3de Dan zwarte gordel Kickboxing examen, onder auspiciën van de BKBO / VKBO.

Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 december 2004 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het 1ste “Open Pools Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Bielsko Biala (Polen).

Op 17 december 2004 neemt hij deel aan een BJJ & Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de IBK België.

Op 16 januari 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Battle of the Coast II” te Blankenberge.

Op 22 januari 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Battle of Zwevegem I” te Zwevegem.

Op 28 januari 2005 neemt hij deel aan een BJJ & Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de IBK België.

Op 18 februari 2005 neemt hij deel aan een BJJ & Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de IBK België.

Op 27 februari 2005 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Open BJJ” kampioenschap te Brugge. Tijdens het evenement fungeert Eric ook als scheidsrechter en timekeeper.

Op 8 maart 2005 wordt Logan Van Vaerenbergh geboren te Knokke, hij weegt 3400 gram en meet 53cm.

Op 20 maart 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Europees Kampioenschap Kyokushin Full Contact Karate” te Den Haag (Nederland).

Van 1 april tot 3 april 2005, neemt hij in Duitsland deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Remscheid en behaalt er op 3 april 2005 zijn Yondan 4de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting, onder auspiciën van de IBK. Het certificaat wordt hem overhandigd door niemand minder dan Kaicho Jon Bluming zelf.

Op 16 april 2005 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 18 april 2005 vertrekt hij naar het Zuid Franse Villeneuve-Loubet om er te trainen onder Dai Shihan Lionel Bricnet en wordt hij opgenomen in een Japanse elite groep voor zwarte gordels “Sei-Budokai” genaamd. Deze groep maakt deel uit van een oude Japanse Samoerai clan, die de naam “Ten Ryu” draagt, wat “hemeldraak” betekend en die bestuurd wordt door Sosai Yotski Matsuura en zijn rechterhand Kancho Tatsuya Shikano.

Op 24 april 2005 neemt hij deel aan de BLOSO Vlaanderendag te Blankenberge, waarbij hijzelf en de aanwezige leerlingen de ganse dag demonstraties van de verschillende krijgskunsten die bij de RONIN M.M.A. dojo’s kunnen aangeleerd worden geven.

Op 29 april 2005 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Hakim Gouram ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 14 mei 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team, deel aan de “Open Stamina Full Contact Karate Cup” te Beerse.

Op 20 mei 2005 doceert Eric een Kyokushin Budokai All-Round Fighting strandstage te Blankenberge, ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de IBK België.

Op 8 juni 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Militair Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Breda (Nederland).

Op 13 juni 2005 slaagt Eric in zijn opleiding Sportmassage met 7,8/10. De volledige opleiding Sportmassage bestond uit onderstaande modules:

 • Blessurepreventie: training, sportaccommodaties, voeding en sport, overbelasting, de waarheid over spierpijn, kneuzing, letsel en kramp, eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO), bandages en tapen
 • Massage: dosering en intensiteit, de mechanische reflectoire, chemisch-biologische en psychische aspecten van massage en handgrepen
 • Anatomie: medische nomenclatuur, weefselleer en osteologie
 • Functieonderzoek van lichaamsdelen
 • Het spierstelsel
 • Fysiologie: celleer, stofwisseling, zenuwstelsel, hormonale stelsel, spijsvertering, hart en bloedsomloop, ademhaling, huid, zintuigen en sensorieken, inspanningsfysiologie
 • Kwaliteitszorg

Op 19 juni 2005 volgt Eric een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Hanshi Jan De Bruin, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Van 23 juni tot 26 juni 2005 neemt Eric deel aan het IBK lentekamp dat doorgaat in het Spaanse Murcia, ingericht door Dai Shihan Pedro Roiz, onder auspiciën van de IBK Spanje.

Van 2 juli tot 7 juli 2005 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp dat doorgaat in het Hongaarse Budapest., destijds ingericht door toenmalig Dai Shihan Istvan Adamy, onder auspiciën van de IBK Hongarije. Tijdens dit zomerkamp traint hij afzonderlijk:

 • Sambo met Shihan Andrey Anufriev, een Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en top Kyokushin Full Contact Karate vechter die in 1994 te Khabarovsk de Open Russische Kyokushin Full Contact Karate kampioenschappen won en in 1992 tweede werd te Perm. Hij won tevens ook de wereldtitel Sambo bij de middengewichten.
 • Kyokushin Budokai All-Round Fighting met Shihan Marc Howes, een Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en top Ashihara Full Contact Karate vechter, die meerdere Europese kampioenschappen won.

Op 21 augustus 2005 vestigen Eric en zijn leerling Master Natapun Kaewya een wereldrecord breektechnieken onder het strenge toezicht van Guiness World Record Book en onder de verbaasde blikken van een tot de nokken gevulde sportzaal en de filmploeg van de VRT. Op deze Memorial Yves Tournoy breekt Natapun 1032 dakpannen, steeds staande in hidari zenkutsu dachi met migi gyaku tsuki (linkse voorwaartse stand met rechtse tegengestelde stoot), hij breekt de dakpannen per drie en zonder tussenruimte.

Op 27 augustus 2005 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Hakim Gouram ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 3 september 2005 doceert hij tijdens een Budo strandstage te Leffinge, ingericht door Taekwondo club Fighting Spirit, Kyokushin Budokai All-Round Fighting aan diverse clubs.

Op 10 september 2005 wordt Eric Van Vaerenbergh, samen met zijn student Master Natapun Kaewya, gehuldigd door het Stadsbestuur van de Stad Brugge omwille van het vestigen van een wereldrecord breektechnieken.

Op 24 september 2005 doceerde Eric Van Vaerenbergh in kader van “International Day of the Deaf” en in opdracht van VLABUS, een Initiatie Karate aan andersvalide sporters met een gehoorstoornis. Deze Initiatie Karate werd gegeven op de campus van het KATHO te Kortrijk.

Op 29 september 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Test of talents I” te Blankenberge.

Op 8 oktober 2005 nam Eric Van Vaerenbergh deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Jan De Jong, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de IBK België.

Op 15 oktober 2005 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin en onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 16 oktober 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Test of talents II” te Blankenberge.

Op 21 oktober 2005 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn witte gordel / faixa branca 3 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu te Brussel, onder auspiciën van de BJJB.

Op 29 oktober 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Dutch Fight Night” te Sas van Gent (Nederland)

Op 30 oktober 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Jeugd team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” jeugdkampioenschap te Rotterdam (Nederland).

Van 11 november tot en met 13 november 2005 neem hij deel aan en doceert hij tijdens IBK Bootcamp te Burgh – Haamstede (Nederland).

Op 26 november 2005 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Fight of the Gladiators II” te Blankenberge.

Op 8 december 2005 behaalt Eric zijn 12de Khan rood / gele Mongkol en de daarbijbehorende titel van Kru Puh Chuay (leraar) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Van 12 januari tot 15 januari 2006 neemt Eric deel aan het IBK winterkamp dat doorgaat in het Kroatische Daruvar, ingericht door Dai Shihan Mladen Sancic, onder auspiciën van de IBK Kroatië.

Op 26 januari 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Battle of Zwevegem II” te Zwevegem.

Op 18 februari 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Test of talents III” te Mortsel.

Op 4 maart 2006 neemt hij deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Zwevegem onder leiding van IBK Kancho Gerard Gordeau, ingericht Siam Gym, onder auspiciën van de IBK België.

Op 19 maart 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Europees Kampioenschap Kyokushin Full Contact Karate” te Den Haag (Nederland).

Op 8 april 2006 geeft Eric een demonstratie op de Open Budo dag te Gistel, ingericht door Taekwondo club “Fighting Spirit”.

Op 10 april 2006 behaalt Eric zijn Godan 5de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting, onder auspiciën van de IBK en Kaicho Jon Bluming.

Op 22 april 2006 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 12 mei 2006 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn witte gordel / faixa branca 4 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, onder auspiciën van de BJJB.

Op 13 mei 2006 neemt hij deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Dai Shihan Oliver Witte, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op woensdag 17 mei 2006 krijgt Eric het onverwachte bezoek van Provinciaal afgevaardigde Patrick De Klerck, die hem een gouden eremedaille komt overhandigen in opdracht van de Belgische Staat en de Provincie West Vlaanderen en dit omwille van de uitzonderlijke verdienste en inzet voor de gevechtssporten, zowel nationaal als internationaal, alsook voor het deskundig leiden van verscheidene sportclubs als voorzitter en het daaruit voortvloeiende succesvolle palmares (op dat moment 857 gevechten waarvan 793 gewonnen) met het nationale team gedurende de voorbije 15 jaren…

Op 20 mei 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team, deel aan de “Beker der Kempen” te Beerse.

Op 10 juni 2006 neemt hij deel aan een Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Europees kampioen Vale Tudo en M-1 vechter Nico Puhakka, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 17 juli 2006 wordt Eric Van Vaerenbergh gecontacteerd door Dirk Vandereyken, P.R. consultant voor Oskaar en de grote filmmaatschappij Dutch Filmworks, om zijn kennis inzake Oosterse Krijgskunsten aan te wenden om filmbesprekingen te houden aangaande alle Oosterse films in het genre “Hong Kong Legends” en “Asia”.

Op 21 juli 2006 treed hij in contact met Senpai Stephan Van Wichelen en benoemd deze tot Branch Chief voor RONIN M.M.A. Duitsland. Senpai Stephan opent de eerste RONIN M.M.A. dojo in Leverkusen op 1 augustus 2006.

Op 23 september 2006 word Eric uitgenodigd als Dai Shihan van de IBK België, om aanwezig te zijn op de officiële opening van de IBK Honbu en het Kaicho Jon Bluming museum. Er zijn 45 landen aanwezig, verschillende grootheden uit de K-1 en er worden doorlopend demonstraties gegeven van meerdere top karateka zoals Shihan Koen Scharrenberg.

Op 29 september 2006 opent hij, samen met Sensei Rajendra Subedi 12 nieuwe RONIN M.M.A. dojo’s te Nepal, die allemaal officieel aangesloten zijn bij de Nationale Gevechtssporten Federatie.

Op 7 oktober 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Mixed Martial Arts evenement “ Combined Forces” te Emmen (Nederland).

Op 28 oktober 2006 neemt Eric deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Kancho Henk Kuipers, ingericht door RONIN M.M.A. onder de auspiciën van de IBK België.

Op 5 november 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “Holland Oyama Cup” te Hoogvliet (Nederland).

Van 25 november 2006 tot 26 november 2006, neemt hij in Duitsland deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Remscheid onder leiding van Kancho Henk Kuipers, ingericht door Shihan Oliver Witte, onder auspiciën van de IBK Duitsland.

Op 2 december 2006 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “IBK Open Danish” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting kampioenschap te Kopenhagen (Denemarken).

Op 5 januari 2007 wordt Eric betrokken bij topsportmanagement Team Hardcore door Henk Kuipers en Koen Scharrenberg die het volledige management van de topvechters regelen. Hij wordt door beide topmanagers aangesteld als hoofdverantwoordelijke voor Team Hardcore België.

Van 11 januari tot 14 januari 2007 neemt Eric deel aan het IBK winterkamp, ingericht door Dai Shihan Mladen Sancic, dat doorgaat in het Kroatische Daruvar, onder auspiciën van de IBK. Tijdens dit internationale winterkamp behaalt hij zijn Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en de daarbijbehorende titel van Shihan.

Van 23 januari tot 26 januari 2007 volgt hij een speciale Muaythai stage te Emmen onder leiding van wereldkampioen Martin Van Emmen, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 3 februari 2007 neemt Eric en het RONIN M.M.A. team deel aan het Boxing, Muaythai & Kickboxing en Mixed Martial Arts evenement “ Mixgala I” te Gent.

Op 17 februari 2007 neemt hij deel aan een Krav Maga stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Ernie Van Gorp, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 25 februari 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Jon Bluming M.A.X. Challenge I” Kyokushin Budokai All-Round Fighting toernooi te Villeneuve – Loubet (Frankrijk).

Op 1 maart 2007 behaalt hij zijn vergunning Trainer C Engels Boksen met licentienummer 70 525 van de Vlaamse Boks Liga, onder auspiciën van de KBBB. In de daaropvolgende maanden komt supertalent Junior Bauwens wekelijks trainen en sparren te Blankenberge vergezeld van zijn vader Jean Pierre. Op regelmatige basis word er een wisselwerking gedaan tussen RONIN M.M.A. Blankenberge en Boxing Club Box Promotions te Gent waar de lessen worden verzorgd door Georgi Shakshuarian.

Op 25 maart 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Mixed Martial Arts evenement “ Cage Contender” te Dublin (Ierland).

Op 5 april 2007 wordt Eric Van Vaerenbergh door Kancho Henk Kuipers aangesteld als hoofdverantwoordelijke voor het befaamde fight & lifestyle magazine Royal Rumble in België. Hij werkt samen met Koen Scharrenberg en Fabrice Deeters, waarbij er interviews en fotoverslagen voor Royal Rumble worden gemaakt met verschillende bekende vechtsporters zoals Tyrone Spong, Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Rodney Faverus, Alistair Overeem, Semmy Schilt, Andy Souwer, Gilbert Yvel, Björn Bregy, Badr Hari, Mirco Crocop, Dick Vrij, Melvin Manhoef, Quinton “rampage” Jackson, enz… Er wordt tevens een Royal Rumble website opgericht in België, waarbij hij Yorick Decoster aanstelt als Royal Rumble reporter voor het Pro Wrestling.

Op 11 april 2007 start Eric Van Vaerenbergh, in samenwerking met Senpei Stephan Van Wichelen, het project RONIN M.M.A. Keulen op.

Op 14 april 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “IBK Danish Open” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting kampioenschap alsook aan een K1 Kickboxing gala “K1 Scandinavia” te Kopenhagen (Denemarken).

Op 23 april 2007 bezoekt Eric Japan vergezeld door de IBK top en traint er in de Honbu van Sosai Mas Oyama die op dat moment onder de hoede van Sosai Oyama’s dochter Kuristina en haar echtgenoot Suzuki staat. Hij bezoekt er met Kaicho Bluming Sensei Kenji Kurosaki en eveneens Sosai Yotski Matsuura, die Eric vraagt om het Shodan 1ste Dan zwarte gordel Sei Budokai examen van zijn zoon af te nemen. Hij vraagt hem om extra streng te zijn voor dit examen en vertelt dat hij de films heeft bekeken en bewondering heeft voor de organisatie waarop het 3de en 4de Internationale Budokai-Do kampioenschap te Blankenberge werd ingericht. Het team bezoekt eveneens het graf van Sosai Mas Oyama, de grondlegger van Kyokushin Full Contact Karate.

Op 29 april 2007 neemt hij deel aan de “Mas Oyama Memorial Cup” te Tokio (Japan), waar hij tevens fungeert als jurylid.

Op 7 mei 2007 volgt Eric een speciale Grappling stage te Emmen onder leiding van niemand minder dan Gokor Chivichyan, Pride kampioen en een rechtstreekse leerling van Gene Lebell himself, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 10 mei 2007 geeft hij een Kyokushin Full Contact Karate workshop aan de leerlingen van de derde graad op de jaarlijkse sportdag van Basisschool Zilvermeeuw te Uitkerke.

Op 12 mei 2007 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 19 mei 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open German” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting kampioenschap te Rostock (Duitsland), waar er gestreden wordt in twee divisies (amateur en elite) en waar hij eveneens fungeert als official.

Op 2 juni 2007 stapt Eric Van Vaerenbergh in het huwelijksbootje met Senpai Lynn Peene, op het stadhuis van Blankenberge en in het Apollo Art Hotel te Brugge organiseert Bert Van Geystelen het huwelijksfeest waarop de voltallige IBK top aanwezig is. Kaicho Jon Bluming geeft de openingsspeech en Kancho Henk Kuipers schenkt er gratis VIP kaarten voor de K-1 & K-1 Max aan het pas gehuwde koppel en de andere aanwezigen.

Op 29 juni 2007 neemt Eric Van Vaerenbergh een interview af met A klasse vechter Patrick Roels voor het fight & lifestyle magazine Royal Rumble.

Op 30 juni 2007 geeft hij een M.M.A. stage te Nieuwpoort, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 17 juli 2007 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn blauwe gordel / faixa azul Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, onder auspiciën van de BJJB.

Van 23 augustus tot 28 augustus 2007 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp, ingericht door Dai Shihan Mladen Sancic, dat doorgaat op het Kroatische eiland Rab. Tijdens dit zomerkamp behaalt Lynn Peene haar Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en volbrengt succesvol haar 30 man kumite in een verzengende hitte van 38° Celsius, in het bijzijn van diverse hogere Dangraden zoals Kaicho Jon Bluming, Kancho Henk Kuipers, Hanshi Dave Jonker, Shihan Semmy Schilt enz.

Op 9 september 2007 neemt Eric deel als verzorger en hulpcoach van bokstalent Junior Bauwens aan het boksevenement “Bauwens vs Capuano” te Berlijn (Duitsland).

Op 24 september 2007 wordt Eric zijn Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting gelijkgesteld aan een Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel Combat Sambo door de WKUFO raad van Soke Yuri Kostrov en wordt hij tevens aangesteld als landsvertegenwoordiger voor de WKUFO België.

Op 12 oktober 2007 behaalt hij, voor de IBK scheidsrechterscommissie zijn diploma als scheidsrechter in de IBK Honbu te Emmen.

Op 26 oktober 2007 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Juan Grizzo Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 1 november 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “IBK World Cup I” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting te Emmen (Nederland).

Op 18 november 2007 doet hij mee aan het Muaythai Trainer examen “Black Khan of Honour”, wederom ingericht door de enige erkende Thaiboxing, Kickboxing, Full Contact en M.M.A. organisatie namelijk de BKBM²O. Hij slaagt onder het nauwlettende oog van de jury, die bestaat uit Patrick Van Acker, Robert Vrancken en Dirk Geerts.

Op 18 november 2007 behaalt Eric zijn 13de Khan rood / zilveren Mongkol en de daarbijbehorende titel van Kru Yai (assistent-meester) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 18 november 2007 geeft Eric een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Bredene, ingericht door Myamoto Jiu Jitsu, onder auspiciën van de VJJF.

Op 25 november 2007 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Boxing, Muaythai & Kickboxing en Mixed Martial Arts evenement “ Mixgala II” te Blankenberge.

Op 30 november 2007 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn blauwe gordel / faixa azul 1 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, onder auspiciën van de BJJB.

Op 8 december 2007 doceert Eric Van Vaerenbergh met behulp van zijn leerling Bert Van Geystelen een Mixed Martial Arts stage in de sporthal van het Leopold II park te Nieuwpoort.

Op zaterdag 8 december 2007 vertrekken Eric Van Vaerenbergh en Senpai Renis Kazaferi samen naar Israël, om er tot en met dinsdag 18 december 2007 deel te nemen aan een speciaal Hashita Security trainingskamp waar ze opgeleid worden voor V.I.P. Bodyguarding, Undercover Operations en Anti Terrorism opdrachten door niemand minder dan Hashita specialist en oprichter Eli Leffler, onder de supervisie van Kancho raffi Liven een speciaal Krav Maga Liven seminar volgen om Krav Maga Liven te leren toepassen tijdens Close Protection opdrachten en geadviseerd worden inzake de internationale wetgeving door het WASI (World Alliance for Security and Investigation).

Op 17 december 2007 besluit de KMLI raad van Kancho Raffi Liven, tijdens een International Mixed Fighting Seminar te Tel Aviv, dat Eric Van Vaerenbergh, geslaagd is voor zijn Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Krav Maga Liven en dat hij vanaf dat moment wordt aangesteld als Krav Maga Liven België landsvertegenwoordiger (Dai Shihan).

Om zijn Muaythai niveau hoog te houden traint Eric regelmatig mee in het Nederlandse Emmen met toptrainers zoals Peter Verschuren, Lucien Carbin, Dave Jonkers en Martin Van Emmen en met topvechters zoals Semmy Schilt, Tyrone Spong, Tarik El Idrissi en Michael Knaap.

Op 15 januari 2008 richten Patrick Van Acker, Chris De Witte en Eric Van Vaerenbergh een examencommissie op voor het Kickboxing, binnen de BKBM²O en dit in samenwerking met de WKA. Er wordt een volledige syllabus samengesteld betreffende graduaties voor de Kyu graden en Dan graden.

Op 25 januari 2008 wint Eric de “Flemish Fight Award” in de categorie “Beste Club” tijdens de Flemish Fighting Awards te Turnhout, ingericht door de BKBM²O en onder auspiciën van de VVA.

Op 8 februari 2008 wordt officieel de RONIN M.M.A. Shooting Academy opgericht door gediplomeerde schietinstructeur Senpei Stephan Van Wichelen, volledig conform de strikte wapenwetgeving van de Duitse regering.

Op 8 februari start Eric Van Vaerenbergh, in samenwerking met Senpei Eddy Zoete en zijn leerling Alex Devos, het project RONIN M.M.A. Bulskamp op.

Op 12 februari 2008 reist hij samen met Senpai Renis Kazaferi naar Albanië en bespreekt er met de Minister van Sport Ferdinand Xhaferri de mogelijkheden om Kyokushin Budokai All-Round Fighting te introduceren in zowel de opleiding van de militaire elitetroepen als onder de burgerbevolking en er word een voorstel op tafel geworpen om de lijfwachten van President Bamir Myrteza Topi eveneens op te leiden.

Op 15 februari 2008 brengt Eric Van Vaerenbergh, als verantwoordelijke voor Team Hardcore België, Muaythai A klasse, Super League & K-1 Max vechter Valon Basha en Muaythai A klasse vechter Andy Vansteene onder bij het topmanagement van Team Hardcore.

Op 23 februari 2008 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Boxing, Muaythai & Kickboxing en Mixed Martial Arts evenement “ Mixgala III” te Gent.

Op 2 maart 2008 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Open Mat” BJJ kampioenschap te Aartselaar.

Op 10 maart 2008 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, onder auspiciën van de BJJB.

Op 2 april 2008 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets en behaalt er zijn blauwe gordel / faixa azul 2 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de BJJB.

Op 5 april 2008 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Sliedrecht (Nederland).

Op 30 april 2008 volgt en slaagt Eric voor de Syntra West bijscholing “Communicatietechnieken” te Brugge met als docent Dirk Vercauteren. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Gespreksvaardigheid
 • Gespreksvormen
 • Conflicthanteringsgesprek
 • Gesprekstechniek
 • Slecht nieuws gesprek
 • Verbale communicatie
 • Non-verbale communicatie
 • Communicatieruis
 • Interne en externe ruis
 • Luistervaardigheden
 • Feedback
 • Zintuigelijke werking en waarneming

Op 30 april 2008 volgt en slaagt Eric voor de Syntra West bijscholing “Cultuurinzicht en omgaan met diversiteit” te Brugge met als docent Diederik De Beir. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wetenschappelijk en biologisch racisme
 • Segregatie
 • Assimilatie
 • Integratie
 • Interculturalisatie
 • Culturele identiteit
 • Omgaan met diversiteit
 • Interculturele communicatie

Op 30 april 2008 slaagt Eric met succes voor twee Syntra West Brugge bijscholingen inzake “Psychologische conflicthantering” met als docenten Carl Migneaux en Henk Allemeersch. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Psychologische conflicthantering bijscholing deel 1: Drugs & Alcohol (8 uren)
  • Crisisinterventie
  • Crisisbeheersing
  • Wetgeving
  • Productenbespreking
  • Hulpverlening
 • Psychologische conflicthantering bijscholing deel 2: Conflict en Stress (8 uren)
  • Soorten conflicten
  • Bronnen van conflicten
  • Verloop en escalatie van een conflict
  • Conflicthantering
  • Agressie
  • Stressmanagement

Op 30 april 2008 slaagt hij met grote onderscheiding voor zijn Rode Kruis Vlaanderen Brevet Bedrijfs Eerstelijnshulpverlener te Brugge. Hij startte met deze opleiding op 10 maart 2008 en werkte alle modules (20 uren) volledig af. Volgende modules werden gedoceerd:

 • Bedrijfs Eerstelijnshulpverlener (basiscursus)
  • Reageren in een noodsituatie
  • Gepast Eerstelijnshulp verlenen
  • Verzorging van vaak voorkomende aandoeningen
 • Bedrijfs Eerstelijnshulpverlener (vervolgcursus)
  • Verschillende aandoeningen verzorgen
  • Verschillende letsels verzorgen
  • Verfijnen van de vaardigheden
 • AED-training

Op 24 mei 2008 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 5 juli 2008 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “EK Shooto” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi.

Op 9 juli 2008 start Eric Van Vaerenbergh, in samenwerking met Senpei Andy Vansteene, het project RONIN M.M.A. Oostende op.

Op 26 september 2008 wordt Arwen Van Vaerenbergh geboren te Knokke, zij weegt 3200 gram en meet 48cm.

Op 25 oktober 2008 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Brabo Challenge” BJJ kampioenschap te Aartselaar.

Op 26 oktober 2008 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team, deel aan het “Open Belgisch Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Namen.

Op zaterdag 8 november 2008 richt hij als Dai Shihan van de IBK België, het allereerste Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting Benelux kampioenschap in, waar er gestreden wordt in twee divisies (amateur en elite) en waar hij eveneens fungeert als official.

Op 29 november 2008 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets en behaalt er zijn blauwe gordel / faixa azul 3 Behring Braziliaanse Jiu JItsu, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 17 januari 2009 neemt hij deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 14 februari 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Open Nederlands Kyokushin Full Contact Karate” kampioenschap te Sliedrecht (Nederland).

Op 15 februari 2009 behaalt hij zijn vergunning Trainer B Engels Boksen met licentienummer 70 525 van de Vlaamse Boks Liga, onder auspiciën van de KBBB.

Op dinsdag 17 februari 2009 promoveert Sensei Mario D’Hoker tot Yondan 4de dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting. Het certificaat wordt uitgereikt door Dai Shihan Eric Van Vaerenbergh, die de landsvertegenwoordiger is van de IBK België en wordt ondertekent door Kaicho Jon Bluming, Honorary President Kenji Kurosaki en Kancho Henk Kuipers, onder auspiciën van de IBK.

Op 15 maart 2009 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Aartselaar onder leiding van Jean Pierre Grizzo, ingericht door Kansei, onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 maart 2009 neemt Eric deel aan een BJJ & Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de BJJB.

Op 28 maart 2009 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Brabo Challenge” BJJ kampioenschap te Edegem.

Op 3 april 2009 neemt Eric deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Edegem onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en behaalt er zijn blauwe gordel / faixa azul 4 Behring Braziliaanse Jiu JItsu, ingericht door Kansei, onder auspiciën van de BJJB.

Op 11 april 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “ Fight Weekend” te Sint Amands.

Op 19 april 2009 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Edegem onder leiding van Zé Marcello, ingericht door Kansei, onder auspiciën van de BJJB.

Op 25 april 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Staredown 3” Mixed Martial Arts kampioenschap te Antwerpen.

Op 10 mei 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing en Mixed Martial Arts gala “ Fight at Raamsdonksveer” te Raamsdonksveer (Nederland).

Op 23 mei 2009 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van M.M.A. en worstelkampioen Ben Dandois, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 30 mei 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing en Mixed Martial Arts evenement “Bulls Gym Fight Night” te Putte.

Op 8 juni 2009 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van topvechter Augusto Ferrari, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB.

Op 12 juni 2009 neemt Eric deel aan een M.M.A. stage te Edegem onder leiding van Cage Rage kampioen Alexandre “Xandinho” Izidro, ingericht door Kansei, onder auspiciën van de BKBM²O.

Tijdens het IBK zomerkamp, dat doorgaat in het Nederlandse Zwartemeer van 5 augustus tot 9 augustus 2009, ingericht door de IBK Honbu, wordt Eric unaniem verkozen tot een volwaardig raadslid van de IBK Dan graden commissie en behaalt hij op 10 augustus 2009 zijn Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting. Tijdens dit zomerkamp traint hij afzonderlijk met:

 • Sambo met Shihan Jean Luc Canovas, een Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting die een bronzen medaille won op het WK Sambo.
 • Gokor Grappling met Shihan Tom Madsen, een Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting die onder Gene Lebell en Gokor Chivichiyan traint en de wereldtitel Kickboxing én M.M.A. op zijn palmares staan heeft.
 • Muaythai met Shihan Peter Verschuren, een Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting, die meerdere Europese en wereldtitels in Muaythai in zijn bezit heeft.
 • Worstelen en M.M.A. met Senpai Danial Shariffi, een Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en A klasse M.M.A. vechter.
 • Kyokushin met Shihan Andrea Stoppa, een Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting.

Op 22 augustus 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Muaythai Warriors” te Winterberg (Duitsland).

Van 24 augustus tot 28 augustus 2009 volgt hij een BJJ & Grappling seminar te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 28 augustus 2009 neemt Eric als verzorger en hulpcoach deel aan het boksevenement “Night of the Raging Bulls” te Düsseldorf (Duitsland).

Op 29 augustus 2009 reikt hij tijdens een aangrijpende ceremonie als Dai Shihan van de IBK België en op aanvraag van Sensei Mario D’Hoker, de op jonge leeftijd overleden Kyokushin Full Contact Karate vechter Mark Anthony, postuum een Godan 5de Dan zwarte gordel Kyokushin Full Contact Karate uit voor zijn bewezen diensten aan de krijgskunsten. De ceremonie werd voorafgegaan door een speciale training van zijn teamgenoten ter ere van hun overleden vriend.

Op 30 augustus 2009 doet hij mee aan een tv reclamespot “Accent Jobs for People”, waarbij hij topmanager Philip Cracco voorbereid op een bokswedstrijd. 

Op 3 oktober 2009 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Hayastan Challenge” M.M.A. & Grappling kampioenschap te Norderstedt (Duitsland). Tijdens het evenement fungeert Eric ook als scheidsrechter en timekeeper.

Op 11 oktober 2009 fungeert hij als official op een Muaythai C gala te Knesselare.

Op 24 oktober 2009 neemt hij deel aan een Muaythai stage te Blankenberge onder leiding van Europees en wereldkampioen, K-1 MAX en Superleague topvechter Valon Basha, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 25 oktober 2009 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Open BJJ” kampioenschap te Amsterdam (Nederland).

Op 4 november 2009 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge, ingericht door RONIN M.M.A. en onder auspiciën van de BJJB, onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en behaalt onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker en Senpai Koen Smets, zijn paarse gordel / faixa roxa Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 8 november 2009 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het Muaythai & Kickboxing gala “Full Contact Fighter” te Radevormwald (Duitsland).

Op 10 november 2009 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo en onder auspiciën van de BJJB.

Op 13 december 2009 fungeert hij als official op een Muaythai C gala te Bocholt.

Op 17 december 2009 behaalt Eric zijn 14de Khan zilveren Mongkol en de daarbijbehorende titel van Arjarn (meester) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 16 januari 2010 neemt hij deel aan een Muaythai stage te Blankenberge onder leiding van Europees kampioen Muaythai Shihan Peter Verschuren, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 28 januari 2010, na meer dan 5 jaar de nodige stages gevolgd te hebben, slaagt Eric voor zijn Yondan 4de Dan zwarte gordel Kickboxing examen, georganiseerd door de WKA en onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 30 januari 2010 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Outsiders Cup 16” M.M.A. & Grappling kampioenschap te Dusseldorf (Duitsland).

Op 31 januari 2010, behaalt hij zijn diploma als scheidsrechter voor Mixed Martial Arts, Muaythai Kickboxing en Full Contact te Boom, onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 20 februari 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets en behaalt er zijn paarse gordel / faixa roxa 1 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 februari 2010 fungeert hij als official op een Muaythai C gala te Temse.

Op 27 februari 2010 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Flanders BJJ Cup” kampioenschap te Brakel.

Op 27 maart 2010 neemt hij deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 3 april 2010 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Jon Bluming M.A.X. Challenge IV” Kyokushin Budokai All-Round Fighting toernooi te Villeneuve – Loubet (Frankrijk).

Op 10 april 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 14 april 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op vrijdag 16 april 2010, ontvangt Senpai Koen Smets van IBK Dai Shihan Eric Van Vaerenbergh en zijn eigen Sensei Mario D’Hoker een welverdiende Nidan 2de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting. Senpai Koen Smets verdient deze promotie, omwille van zijn jarenlange loodzware trainingen en wedstrijden, die hij onder het strenge en waakzame oog van Sensei Mario D’Hoker, een Yondan 4de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting, doorbracht.Senpai Koen Smets was reeds in het bezit van een hogere graad in zowel het Kyokushin Full Contact Karate als het Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 16 april 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB.

Op 17 april 2010 behaalt hij het VTS Initiator attest te Kaprijke na het volgen van onderstaande vakken in module 1:

 • veilig sporten curatief luik
 • veilig sporten preventief luik
 • didactiek

Op 17 april 2010 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Cage Fight Night 7” Mixed Martial Arts kampioenschap te Koblenz (Duitsland).

Op 1 mei 2010 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van Cage Rage en M-1 vechter Wim Deputter, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 15 mei 2010 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Outsiders Cup 18” M.M.A. & Grappling kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 5 juni 2010 doceert Eric Kyokushin Budokai All-Round Fighting op het IBK Survival Camp van de Nederlandse Mariniers te Doorn, ingericht door Hanshi Jan De Bruin, onder auspiciën van de IBK Honbu.

Op 19 juni 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets en behaalt er zijn paarse gordel / faixa roxa 2 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Gedurende de week van 19 juli tot en met 23 juli 2010 geeft Eric, in samenwerking met Sportanimo vzw en de sportraad van Stad Blankenberge, dagelijks initiatielessen in Behring Braziliaanse Jiu Jitsu. De lessen gaan door in het Noordzee zwembad te Blankenberge.

Op 28 juli 2010 geeft Eric, in het kader van de Grabbelpas en Swap, een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door de Jeugddienst Blankenberge.

Gedurende de week van 16 augustus tot en met 20 augustus 2010 geeft Eric, in samenwerking met Sportanimo vzw en de sportraad van Stad Blankenberge, dagelijks initiatielessen in Behring Braziliaanse Jiu Jitsu. De lessen gaan door in het Noordzee zwembad te Blankenberge.

Op 20 augustus 2010 neemt hij deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Van 26 augustus tot 29 augustus 2010 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp, ingericht door de IBK Honbu, dat doorgaat in het Nederlandse Emmen.

Op 20 september 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van topvechter Augusto Ferrari, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 15 oktober 2010 behaalt hij het VTS Instructeur B & Trainer B attest te Blankenberge na het volgen van onderstaande vakken in module 1:

 • motorisch leren
 • ontwikkelingsleer
 • anatomie
 • fysiologie & sportfysiologie
 • trainingsmethodiek
 • sportpsychologie & coaching

Op 16 oktober 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 25 oktober 2010 wordt Eric, door de Belgische Staat, als ICOBA lesgever erkent en mag hij agressiebeheersing doceren aan opvoedkundigen die tewerkgesteld zijn in door de Belgische Staat gesubsidieerde opleidingscentra (sector 319 & 331). De vorming bestond uit onderstaande 5 modules:

 • Module 1: basisvorming
 • Module 2: wettige zelfverdediging
 • Module 3: training basishoudingen met acteur en trainer
 • Module 4: preventie, opvang en nazorg
 • Module 5: inzicht in je eigen communicatieprofiel

Van 1 november tot 5 november 2010 volgt hij een speciale Behring Braziliaanse Jiu Jitsu seminar van 20 uren te Grimbergen onder leiding van rode gordel 9de Dan BJJ Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 9 november 2010 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en behaalt er zijn paarse gordel / faixa roxa 3 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB.

Op 15 november 2010 treed Eric als erkende Sportpsycholoog (Mental Coach) toe tot de VVSP met als doelstelling het mentaal begeleiden van atleten.

Op 18 november 2010 doceert hij de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Op 20 november 2010 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Outsiders Cup 21” M.M.A. & Grappling kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 25 november 2010 doceert Eric de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Op 27 november 2010 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Pro Karate Division” kampioenschap te Toulon (Frankrijk).

Op 2 december 2010 doceert hij de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Op 9 december 2010 doceert Eric de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Op 16 december 2010 doceert hij de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Op 23 december 2010 doceert Eric de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout.

Van 6 januari tot 9 januari 2011 neemt hij deel aan het IBK winterkamp dat doorgaat in het Kroatische Daruvar, ingericht door Dai Shihan Mladen Sancic, onder auspiciën van de IBK Kroatië.

Op 13 januari 2011 doceert hij de cursus “Agressiebeheersing op de werkvloer” aan de opvoedkundigen van Huize Tordale te Torhout. Volgende personen slagen in het eindexamen:

 • Dieter Degrieck
 • Gert-Jan Catrysse
 • Mathew White
 • Nicolas Youan

Op 5 februari 2011 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 5 maart 2011 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “IBK World Cup II” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting te Klazienaveen (Nederland).

Op 18 maart 2011 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB en behaalt onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker en Senpai Koen Smets, zijn paarse gordel / faixa roxa 4 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 23 maart 2011 neemt hij deel aan een Vale Tudo stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 2 april 2011 behaalt hij het VTS Trainer A Aanvullende Voordrachten attest te Gent na het volgen van onderstaande vakken in module 1:

 • sportstructuren
 • sportethiek
 • sportrecht

Op 9 april 2011 neemt hij deel aan een M.M.A. & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Tom Madsen, wereldkampioen M.M.A. en Kickboxing, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 14 april 2011 neemt hij deel aan een Boxing stage te Blankenberge onder leiding van Suren Duryan, een Armeense bokslegende, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 16 april 2011 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van M.M.A. en worstelkampioen Ben Dandois, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 13 mei 2011 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB.

Op 8 juli 2011 neemt hij deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 30 september 2011 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB en behaalt onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker en Senpai Koen Smets, zijn bruine gordel / faixa marrom Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 8 november 2011 neemt hij deel aan een speciale Judo stage te Brussel onder leiding van topjudoka Senpai Atom Martirosyan, ingericht door Hybrid Dojo & RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 23 december 2011 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn bruine gordel / faixa marrom 1 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, onder auspiciën van de BJJB.

Van 5 januari tot 8 januari 2012 neemt hij deel aan het IBK winterkamp dat doorgaat in het Kroatische Daruvar, ingericht door Dai Shihan Mladen Sancic, onder auspiciën van de IBK Kroatië en mag er op 8 januari 2012 een doctoraat uit Japan, een Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en de titel Hanshi na 32 jaar intensief Budo (krijgskunsten) praktiseren in ontvangst nemen.

Het doctoraat werd overhandigd door volgende personen uit de Internationale Dan graden commissie:

 • Kaicho Jon Bluming: Judan 10de Dan rood / geel geblokte gordel
 • Kenji Kurosaki: Judan 10de Dan rood / geel geblokte gordel
 • Kancho Henk Kuipers: Kudan 9de Dan rood / zwart geblokte gordel
 • Hanshi Bernard Creton: Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel
 • Hanshi Mladen Sancic: Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel

Op 11 februari 2012 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 10 maart 2012 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “IBK World Cup III” Kyokushin Full Contact Karate & Kyokushin Budokai All-Round Fighting te Klazienaveen (Nederland).

Op 12 maart 2012 wordt hij aangesteld als de persoonlijke en speciale raadgever van de hoogst gegradueerde ter wereld Kaicho Jon Bluming.

Op 15 maart 2012 besluit Eric om mee te helpen met de uitbreiding van de BJJB (Behring Jiu Jitsu België), met als doel het kaf van het koren te scheiden en de waarde van een échte Behring Jiu Jitsu gordel te laten beoordelen door een gerechtvaardigde Behring Jiu Jitsu federatie in België. Er wordt tevens beslist om elke Behring Jiu jitsu zwarte gordel kandidaat te laten verschijnen voor de Behring Braziliaanse Jiu Jitsu zwarte gordel commissie te Sao Paulo, bestaande uit volgende Braziliaanse Jiu Jitsu Grootmeesters:

 • Flavio Behring
 • Sylvio Behring
 • Joäo Alberto Barreto
 • Alvaro Barreto

Oprichters van de BJJB federatie zijn:

 • Patrick Chaput
 • Mario D’Hoker
 • Frank Beels

Van 26 maart tot 30 maart 2012 volgt hij een speciale Behring Braziliaanse Jiu Jitsu seminar van 20 uren te Grimbergen onder leiding van rode gordel 9de Dan BJJ Grande Mestre Flavio Behring en behaalt er zijn bruine gordel / faixa marrom 2 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 27 maart 2012 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage voor instructeurs te Charleroi onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Silat Defence System, onder auspiciën van de BJJB.

Op 27 maart 2012 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Charleroi onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Silat Defence System, onder auspiciën van de BJJB.

Op 30 maart 2012 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB.

Op 31 maart 2012 neemt hij deel aan een M.M.A. & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 7 april 2012 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 24 april 2012 helpt Eric mee aan de oprichting van de IBK Marokko, in samenwerking met Dai Shihan Abdelaziz Soussi. Het project “IBK MAROKKO” blijkt een groot succes want onmiddellijk treden vier dojo’s toe tot de IBK.

Op 12 mei 2012 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “BJJ & Grappling” kampioenschap te Merksem. Tijdens het evenement fungeert Eric ook als scheidsrechter en timekeeper.

Op 19 mei 2012 neemt hij deel aan een BJJ & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets en behaalt er zijn bruine gordel / faixa marrom 3 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 29 mei 2012 neemt Eric deel aan een Muaythai seminar te Blankenberge onder leiding van Shihan Peter Verschuren, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 26 juni 2012 ontwerpt hij het eerste officiële Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kyu & Dan graden systeem dat op 28 juni 2012 schriftelijk door Kaicho Jon Bluming wordt goedgekeurd.

Op 27 juni 2012 ontwerpt Eric, in opdracht van Kaicho Jon Bluming, onderstaande officiële logo’s:

 • International Budo Kaikan Jon Bluming logo
 • Kyokushin Budokai All-Round Fighting logo

Op 5 juli 2012 worden de ontworpen IBK logo’s door Kaicho Jon Bluming schrifttelijk goedgekeurd.

Op 6 juli 2012 behaalt hij, onder het strenge oog van Sensei Mario D’Hoker, zijn bruine gordel / faixa marrom 4 Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, onder auspiciën van de BJJB.

Op 10 juli ontwerpt Eric het eerste officiële Kyokushin Budokai All-Round Fighting 30 men Kumite examenformulier.

Op 21 juli 2012 wordt voor de eerste maal in de IBK geschiedenis een Kyokushin Budokai All-Round Fighting 30 men Kumite uitgevoerd in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge, onder auspiciën van de IBK België. Er werd gevochten in onderstaande stijlen:

 • Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Kyokushin Full Contact Karate
 • Kickboxing
 • Muaythai
 • Boxing
 • Worstelen
 • Judo
 • Braziliaanse Jiu Jitsu
 • Grappling

Het betreft hier het Shodan zwarte gordel 1ste Dan examen Kyokushin Budokai All-Round Fighting van Stanislaw Swiecicki uit de Jigoku Dojo te Abderdeen, onder auspiciën van de IBK Schotland.
Deze jonge Pool, die speciaal met de Dai Shihan van het Verenigd Koninkrijk, Hanshi Marc Howes, een vlucht boekt naar België, mag zich terecht de pionier noemen die als allereerste een Kyokushin Budokai All-Round Fighting 30 men Kumite succesvol volbracht…
Na méér dan een uur vechten slaagde hij in zijn loodzware opdracht met onderstaande resultaten:

 • 30 gevechten
  • 1 gewonnen: 3 punten
  • 8 verloren: 8 punten
  • 21 gelijk: 42 punten
  • totaal: 53/90

Van 15 oktober tot 19 oktober 2012 volgt hij een speciale Behring Braziliaanse Jiu Jitsu seminar van 20 uren te Grimbergen onder leiding van rode gordel 9de Dan BJJ Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 18 oktober 2012 neemt Eric deel aan het zwarte gordel examen BJJ en verschijnt voor de BJJB examencommissie in de dojo van de NATO.

 • Grande Mestre Flavio Behring rode gordel 9de Dan
 • Patrick Chaput zwarte gordel 4de Dan
 • Mario D’Hoker zwarte gordel 3de Dan
 • Frank Beels zwarte gordel 2de Dan
 • Koen Smets zwarte gordel 2de Dan
 • Bjorn Lintermans zwarte gordel

Van de 6 kandidaten bestaande uit 3 personen uit Israël, 1 persoon uit Italië en 2 uit België, komen er uiteindelijk slechts twee opdagen:

 • Eric Van Vaerenbergh
 • Dimitri Potsu

Beide kandidaten moeten uitgebreid les geven aan een groep leerlingen uit verschillende BJJ dojo’s en alle technieken demonstreren met een partner, waarbij er vragen worden gesteld over de uitvoering en de betekenis van de uitgevoerde oefeningen door de strenge blikken van de examencommissie.
Beide kandidaten doceren telkens verschillende onderdelen en krijgen na een uitgebreide vergadering te horen dat ze vanaf heden de trotse eigenaar zijn van een zwarte gordel / faixa preta (instrutor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

Op 19 oktober 2012 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Brussel onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door Hybrid Dojo, onder auspiciën van de BJJB en krijgt er officieel zijn zwarte gordel / faixa preta (instrutor) BJJ overhandigd uit handen van zijn Sensei Mario D’Hoker en de rest van de examencommissie.
Onder luid applaus wordt er uitleg gegeven door deze laatste dat hij niemand kent die 10 jaar lang wekelijks naar Brussel (Hybrid Dojo Meise, Hybrid Dojo Koekelberg, Hybrid Dojo Centre Sportif, Hybrid Dojo Zuid Paleis, Hybrid Dojo Vrije Universiteit Brussel) heen en terug rijd (240km) om er telkens enkele uren te trainen…

Eric volgde in de afgelopen 10 jaar ook alle stages en seminars met Grande Mestre Flavio Behring, inclusief de speciale seminars voor leraren (20 uren per stage).

Van 22 oktober tot 26 oktober 2012 volgt hij een speciale Behring Braziliaanse Jiu Jitsu seminar van 20 uren te Grimbergen onder leiding van rode gordel 9de Dan BJJ Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 17 november 2012 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 18 november 2012 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Shooto Teenage M.M.A. Day” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi.

Op 21 november 2012 sluit hij RONIN M.M.A. officieel aan bij de Vlaamse Boks Liga (VBL) met vergunningnummer 74 001 en wordt door de Koninklijke Belgische Boksbond de vergunning van Trainer A Boksen met vergunningnummer 70 525 toegekend.

Op 2 december 2012 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “X-Fight Grappling” kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 4 december 2012 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van Hanshi Tom Madsen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 20 december 2012 behaalt Eric zijn 15de Khan goud / zilveren Mongkol en de daarbijbehorende titel van Arjarn Yai (assistent-grootmeester) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 12 januari 2013 neemt Hanshi Eric deel aan een Luta Livre stage te Merksem, onder leiding van Flavio Santiago Peroba, ingericht door PHD, onder auspiciën van de BJJB.

Op 26 januari 2013 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Open Mat” BJJ kampioenschap te Aalst.

Op 2 februari 2013 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 27 februari 2013 volgt hij de bijscholing “Sport met Grenzen” in het Huis van de Sport te Gent, ingericht door ICES. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Seksueel misbruik
 • Sportspecifiek vlaggensysteem
 • Grooming
 • Onterechte beschuldigingen vermijden

Op 2 maart 2013 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “X-Fight Grappling 1” kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 23 maart 2013 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Cage Fight Night 15” Mixed Martial Arts kampioenschap te Bielefeld (Duitsland).

Op 27 maart 2013 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 31 maart 2013 neemt hij deel aan een speciale Braziliaanse Jiu Jitsu stage voor instructeurs en professoren te Grimbergen onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Op 1 april 2013 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Aalst onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door PHD BJJ, onder auspiciën van de BJJB.

Op 3 april 2013 neemt hij deel aan een Vale Tudo stage te Grimbergen onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door No Chao BJJ Academy, onder auspiciën van de BJJB.

Van 18 april tot 21 april 2013 vertrekken Hanshi Eric en Senpai Lynn Peene naar het Schotse Aberdeen, om er aanwezig te zijn op het huwelijksfeest van Hanshi Marc Howes en zijn prachtige bruid Lorna Evans. Hanshi Marc Howes is de Dai Shihan van de IBK UK en het was een hele eer voor Eric om als “Best Man” op deze bruiloft te mogen aanwezig zijn.

Op 27 april 2013 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van M.M.A. en worstelkampioen Ben Dandois, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BKBM²O.

Op 25 mei 2013 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Van 21 juni tot 23 juni 2013 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp dat doorgaat in het Zwitserse Maienfeld, ingericht door Dai Shihan Niklas Albrecht, onder auspiciën van de IBK Zwitserland.

Op 13 juli 2013 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “X-Fight Grappling 2” kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 12 september 2013 neemt hij deel aan een Muaythai stage te Laken onder leiding van voormalig K1 Max vechter Valon Basha, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de VVA.

Op 18 september 2013 neemt hij deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Mario D’Hoker, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België en overhandigd er Sensei Mario D’Hoker een Godan 5de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting certificaat.

Op 2 oktober 2013 neemt Eric deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Grimbergen onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en wordt hij gepromoveerd naar zwarte gordel / faixa preta (professor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 28 oktober 2013 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 23 november 2013 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan de “Gladiator M.M.A. Cup” te Velbert (Duitsland).

Op 22 februari 2014 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Respect Fighting Championship 10” Mixed Martial Arts evenement te Dortmund (Duitsland).

Op 1 maart 2014 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Cage Event 1” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi.

Op 10 maart 2014 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van UFC vechter Dean Lister ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de VVA / BMMAF.

Op 5 april 2014 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Respect Fighting Championship 11” Mixed Martial Arts evenement te Dormagen (Duitsland).

Op 12 april 2014 neemt hij deel aan een Europese meeting van Behring Braziliaanse Jiu Jitsu te Erpe Mere onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en alle andere aanwezige zwarte gordels zoals Patrick Chaput, Frank Beels, Koen Smets, Bjorn Lintermans, Dimitri Potsou enz. en dit onder auspiciën van de BJJB.

Op 25 april 2014 vervolmaakt Eric met succes de 8 uren durende bijscholing “Conflicthantering” die hij op 25 maart 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is een conflict?
 • Mogelijke conflictbronnen
 • Soorten conflicten
 • De conflictfasen
 • Fout reageren
 • Regel het meteen
 • Stijlen van conflicthantering
 • Conflicten begrijpen
 • Helder communiceren
 • Spelletjes doorprikken
 • Gedrag lokt gedrag uit
 • Het conflict oplossen
 • Bemiddeling
 • Lessen trekken

Op 29 april 2014 vervolmaakt hij succesvol de 30 uren durende bijscholing “Assertiviteit in de werksituatie” die hij op 29 januari 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is assertiviteit?
 • Waarom zijn we niet altijd assertief?
 • Verschillende gedragsstijlen
 • Hoe assertief zijn?
 • Algemene richtlijnen
 • Assertieve vaardigheden
 • Assertieve technieken
 • Manipulatief gedrag onderscheiden

Op 1 mei 2014 vervolmaakt Eric succesvol de 5 uren durende bijscholing “Creativiteit” die hij op 1 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is creatief denken?
 • Hoe kan je leren creatief denken?
 • Hoe ziet het creatieve proces eruit?
 • Technieken bij creatief denken
 • Hoe formuleer je je vraag?
 • Hoe verzamel je ideeën?
 • Technieken bij brainstorming
 • Hoe kies je een idee?
 • Hoe realiseer je een idee?
 • Ideeën en werk
 • Inspiratiebronnen

Op 8 mei 2014 vervolmaakt hij succesvol de 8 uren durende bijscholing “Feedback geven en krijgen” die hij op 8 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is feedback?
 • Waarom feedback?
 • Soorten feedback
 • Vormen van feedback
 • Van contact naar impact
 • Je zelfbeeld
 • Positieve feedback
 • Corrigerende feedback
 • Lessen trekken

Op 8 mei 2014 vervolmaakt Eric succesvol de 8 uren durende bijscholing “Constructief samenwerken” die hij op 8 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Je persoonlijk functioneren
 • Samen werken
 • Samenwerken
 • Teamrollen
 • Weerstand in je team
 • Coach jezelf

Op 11 mei 2014 vervolmaakt hij succesvol de 15 uren durende bijscholing “Ontwikkel je denkkracht” die hij op 11 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • De kracht van denken
 • Slim denken
 • Balans denken
 • Relatief denken
 • Nu denken
 • Proactief denken
 • Herdenken
 • Jouw denkkracht

Op 13 mei 2014 vervolmaakt Eric succesvol de 8 uren durende bijscholing “Pesten en geweld? Genoeg is genoeg!” die hij op 13 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is grensoverschrijdend gedrag?
 • Hoe ontstaat grensoverschrijdend gedrag?
 • Gevolgen
 • Preventie
 • Gepast reageren
 • Wettelijke bepalingen
 • Contacten en aanspreekpunten

Op 13 mei 2014 vervolmaakt hij succesvol de 8 uren durende bijscholing “Slecht nieuws brengen” die hij op 13 april 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Het slecht nieuws gesprek
 • Hoe het voelt
 • Woord en beeld
 • Verzet en agressie
 • Specifieke situaties
 • Foute methoden
 • Nazorg
 • Competentiescan
 • Nu ben jij aan zet

Op 15 mei 2014 vervolmaakt Eric succesvol de 40 uren durende bijscholing “Timemanagement” die hij op 15 februari 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Tijdsmanagement versus tijdsorganisatie
 • Activiteiten versus taken
 • Taakplanning op korte en lange termijn
 • Tijdsverspillers en omgaan met tijdsverspillers
 • Methoden van effectief tijdsbeheer
 • Gouden regels voor een goed tijdsbeheer

Op 17 mei 2014 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Cage Event 2” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi.

Op 24 mei 2014 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 29 mei 2014 vervolmaakt hij succesvol de 80 uren durende bijscholing “Toolkit voor leidinggevenden” die hij op 29 januari 2014 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Organisatiestructuur
 • Organisatiecultuur
 • Persoonlijke kwaliteiten evalueren
 • Verschillende leiderschapsstijlen
 • Taakgericht leiding geven
 • Flexibel leiding geven
 • Transformationeel leiding geven
 • Tools over aspecten van communicatie
 • Tools over het functioneren van de medewerker
 • Tools over het managen van probleemsituaties
 • Tools over het leiding geven aan je team

Op 5 juni 2014 wordt hij officieel aangesteld als hoofdverantwoordelijke voor de Zuil Ringsporten van de Vlaamse Vechtsport Associatie.

Op 17 september 2014 verschijnt Eric met een artikel omtrent “clubs in de kijker” met RONIN M.M.A. in Het Nieuwsblad.

Op 20 september 2014 verschijnt hij, als erkend Sportpsycholoog, met een artikel omtrent de invloed van topsporters op de jeugdatleten, in de Gazet van Antwerpen

Op 9 oktober 2014 reist Eric Van Vaerenbergh, als VVA afgevaardigde, af naar Wilrijk om er de conferentie “risicovechtsporten en hun beleid” bij te wonen.

Op 12 oktober 2014 neemt hij als hoofdverantwoordelijke van de VVA / BMMAF Zuil Ringsporten deel aan de open meeting te Brasschaat.

Op 15 oktober 2014 neemt Eric deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 14 december 2014 neemt hij deel aan een BMMAF / VVA scheidsrechterscursus Mixed Martial Arts te Etterbeek.

Op 15 december 2014 besluit de KMLI raad van Kaicho Raffi Liven, tijdens een Krav Maga Liven seminar te Tel Aviv (Israël) unaniem om Eric, na 7 jaar sinds zijn laatste graduatie, te promoveren tot Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel Krav Maga Liven.

Op 17 december 2014 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 5 januari 2015 neemt hij deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Renis Kazaferi ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 13 januari 2015 behaalt hij het VTS Trainer A attest te Berchem na het volgen van onderstaande vakken van module 1:

 • duiding bij de trainingsbegeleiding van sportbeoefenaars op hoog niveau
 • meten en evalueren van het prestatievermogen
 • plannen en periodiseren
 • conditionele aspecten van sportbeoefening op hoog niveau kracht en snelheid
 • conditionele aspecten van sportbeoefening op hoog niveau uithouding
 • conditionele aspecten van sportbeoefening op hoog niveau lenigheid
 • technische aspecten van sportbeoefening op hoog niveau
 • mentale aspecten van sportbeoefening op hoog niveau
 • medische aspecten van sportbeoefening op hoog niveau

Op 21 januari 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 24 januari 2015 neemt Eric Van Vaerenbergh, als IBK België Dai Shihan (landsvertegenwoordiger), deel aan een IBK meeting met Kaicho Jon Bluming, Hanshi Marc Howes, Sensei Todd Reeves en Christopher Lennon te De Bilt (Nederland).

Op 29 januari 2015 komt hij tot een schriftelijk akkoord met VTS-redacteur Wannes Van Lancker om als VTS-auteur te fungeren in het kader van de specifieke VTS opleidingen:

 • Trainer B risicovechtsporten didactische oefeningen techniek en tacktiek combinaties risicovechtsporten
 • Trainer B risicovechtsporten didactische oefeningen conditie combinaties risicovechtsporten

Op 30 januari 2015 neemt Eric deel aan een Luta Livre stage te Merksem, onder leiding van Flavio Santiago Peroba, ingericht door PHD BJJ, onder auspiciën van de BMMAF.

Op 31 januari 2015 neemt het RONIN M.M.A. team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “WeLoveMMA 12” Mixed Martial Arts evenement te Dortmund (Duitsland).

Op 18 februari 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 februari 2015 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Submission Only” BJJ & Grappling kampioenschap te Brasschaat. Tijdens het evenement fungeert Eric ook als scheidsrechter en timekeeper.

Op 23 maart 2015 wordt Eric Van Vaerenbergh door de WKA (World Kickboxing & Karate Association) officieel benoemd tot voorzitter voor Ringsports & M.M.A.
De V.V.A. Zuil Ringsporten, waarvan Eric Van Vaerenbergh de hoofdverantwoordelijke is, is nu eveneens officieel aangesloten en erkend door de WKA betreffende Ringsporten en Mixed Martial Arts.

Op 25 maart 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 15 april 2015 neemt hij deel aan een Judo stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Sharon Dupon, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 19 april 2015 neemt Eric deel aan de tweede Europese meeting van Behring Braziliaanse Jiu Jitsu te Vieux Condé (Frankrijk), onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en alle andere aanwezige zwarte gordels zoals Patrick Chaput, Frank Beels, Dimitri Potsou enz. en dit onder auspiciën van de BJJB.

Op 25 april 2015 neemt hij deel aan een Muaythai stage te Blankenberge, onder leiding van Hanshi Lucien Carbin, ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de VVA Zuil Ringsporten.

Op 4 mei 2015 geeft hij, samen met zijn leerling Diego Afonso Verde een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door Maerlant Middenschool, onder auspiciën van de BMMAF / VVA.

Op 6 mei 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 20 mei 2015 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 27 mei 2015 neemt hij deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Abdelaziz Soussi en Sensei Hilal El Omari, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 30 mei 2015 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “X-Fight Grappling 3” kampioenschap te Minden (Duitsland).

Op 6 juni 2015 geeft hij, samen met zijn leerlingen Diego Afonso Verde en Tom Vanhilderson een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door Sint Jozef Handelsschool, onder auspiciën van de BMMAF / VVA.

Van 19 juni tot 21 juni 2015 neemt hij deel aan het IBK zomerkamp dat doorgaat in het Zwitserse Maienfeld, ingericht door Dai Shihan Niklas Albrecht, onder auspiciën van de IBK Zwitserland.

Op 27 juni 2015 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Cage Event 3” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi.

Op 15 juli 2015 neemt hij deel aan een M.M.A. & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van topvechter Vitor “Shaolin” Ribeiro, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de VVA / BMMAF.

Op 30 juli 2015 neemt hij deel aan een Muaythai Clinching stage te Blankenberge onder leiding van Muaythai Clinching specialist Kru Kay Van Damme, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de VVA Zuil Ringsporten.

Op 4 augustus 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Rugblessures bij de Overhead Atleet” te Wilrijk met als docenten Koen Embrechts en Lars Poppe. De bijscholing bestond uit:

 • Situering
 • Oorzaken
 • Screening
 • Conclusie
 • Preventie

Op 10 augustus 2015 vervolmaakt hij succesvol de 60 uren durende bijscholing “Succesvol presenteren” die hij op 10 mei 2015 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Presenteren is communiceren
 • Overwegingen vooraf
 • Verzamelen en selecteren
 • Bepaal de structuur
 • Werk je script uit
 • De inleiding
 • Het midden
 • Het slot
 • Gepaste hulpmiddelen
 • Inoefenen en uittesten
 • Spreekangst overwinnen
 • De eigenlijke presentatie

Op 13 augustus 2015 vervolmaakt Eric succesvol de 25 uren durende bijscholing “Projecten? Ik doe mee!” die hij op 13 mei 2015 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Initiatiefase
 • Problemen en kansen identificeren
 • Definitiefase
 • Ontwerpfase
 • Faseren en vervolg
 • De GOKIT factoren
 • Benodigde vaardigheden en middelen
 • Het A4 stappenplan
 • De projectverantwoordelijke
 • Kritieke succesfactoren voor projecten
 • De juiste persoon kiezen
 • Mijn deelname
 • Het team samenstellen
 • Actielijsten schrijven
 • Werken met een actielijst
 • Teamtaken beheren
 • Omgaan met risico’s
 • Kiezen uit oplossingen

Op 4 september 2015 neemt hij deel aan de screening van de VTS opleiding Initiator risicovechtsporten te Brussel.

Op 7 september 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Coachen op maat van je sporters 1” te Brugge met als docenten Eva Maenhout en Kris Perquy. De bijscholing bestond uit:

 • Action Types
 • Zelfinzicht en reflectie
 • Effectieve communicatie in team
 • Effectieve coaching voor het individu

Op 13 september 2015 doceert hij welke bokstechnieken men eventueel kan aanwenden bij het beoefenen van Muaythai, Kickboxing en M.M.A. op de “Memorial Edouard Van Stiphout” te Westerlo, onder auspiciën van de VVA Zuil Ringsporten.

Op 14 september 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Coachen op maat van je sporters 2” te Brugge met als docenten Eva Maenhout en Kris Perquy. De bijscholing bestond uit:

 • Action Types
 • Coaching
 • Communicatie
 • Omgaan met stress
 • Omgaan met conflicten

Op 19 september 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Houdingstraining 2A: het trainen van actieve houdingscontrole” te Gent met als docent Kristof Huts. De bijscholing bestond uit:

 • Houdingsgevoel
 • Houdingscontrole
 • Houdingsspieren
 • Screening en observatie
 • Bewegingskwaliteit analyseren en evalueren
 • Validiteit en betrouwbaarheid
 • 2D-screening
 • 2D-sportspecifiek
 • 2D-lichaamsspecifiek
 • Doelstellingenbepaling
 • Bepalen van sterktes en zwaktes
 • Observatie en praktijk
 • 2D-methodologie
 • Opmaak HT-schema

Op 23 september 2015 neemt hij deel aan een BJJ & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 24 september 2015 neemt hij deel aan de screening van de VTS opleiding Trainer B risicovechtsporten te Brussel.

Op 24 september 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Houdingstraining 2B: het trainen van bewegingsbereik” te Gent met als docent Kristof Huts. De bijscholing bestond uit:

 • Passief bewegingsbereik
 • Actief bewegingsbereik
 • Mobiliteit
 • Stabiliteit
 • Evenwicht

Op 25 september 2015 geeft hij, samen met zijn leerlingen Tom Vanhilderson en Mathieu Hoste een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door Stad Blankenberge, onder auspiciën van de BMMAF / VVA.

Op 29 september 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Het managen van emoties in topsport 1” te Lede met als docent Jan Dierens. De bijscholing bestond uit:

 • 5G-schema
 • Gebeurtenis
 • Gedachten
 • Gevoelens
 • Gedrag
 • Gevolg van gedrag

Op 5 oktober 2015 volgt hij, in het kader van de “Week van de Official”, samen met Walter Maes en Jan Delaere de VSF bijscholing “Mentale Weerbaarheid 1” te Gent met als docent Henk Plugge. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Zelfmotivatie
 • Realistische attitude
 • Emotionele zelfbeheersing
 • Uitdagingen
 • Doelen stellen
 • Visualisatie

Op 7 oktober 2015 volgt hij, in het kader van de “Week van de Official”, de VSF bijscholing “Mentale Weerbaarheid 2” te Vilvoorde met als docent Jef Brouwers. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Controle
 • Energie management
 • Attentie controle
 • Vertrouwen
 • Actie reflectie
 • Gedachten training

Op 13 oktober 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Het managen van emoties in topsport 2” te Lede met als docent Jan Dierens. De bijscholing bestond uit:

 • Emotie-management technieken
 • Ideale Prestatie Toestand
 • Coach Profiling
 • Basis-emoties
 • Reflectie
 • Denkfouten
 • Ademhaling
 • Verbeelding
 • Paniek

Op 14 oktober 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 oktober 2015 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 29 oktober 2015 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Hamstringblessures: onvermijdelijk of toch niet?” te Gent met als docente Kathelijn Polspoel. De bijscholing bestond uit:

 • Explosieve activiteit
 • Stretch activiteit
 • Letselmechanisme
 • Risicofactoren
 • Interactie tussen risicofactoren
 • Manuele testen
 • Kracht testen

Op 12 november 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “iTraining: trainen en coachen met een tablet 1” te Turnhout met als docent Jeroen Caers. De bijscholing bestond uit:

 • Bewegingsanalyse
 • Videoanalyse
 • Regelmatig trainingen en prestaties vergelijken
 • Oorzaken van lukken en mislukken aangeven
 • Reflecteren over de eigen beweging
 • Onderdelen van een bewegingsverloop benoemen

Op 14 november 2015 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Maak als coach het verschil” te Willebroek met als docent Hans Mennes. De bijscholing bestond uit:

 • GRROW
 • Goal
 • Reality
 • Resources
 • Options
 • Will
 • Inspirerend Coachen
 • Exploreren en verkennen
 • Bekrachtigen
 • Betrokken confronteren
 • Uitdagen en aanmoedigen
 • Inspireren
 • Toelaten
 • Ontspannen

Op 16 november 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Feedback of feed-forward: oplossingsgericht coachen in de praktijk 1” te Brugge met als docent Kris Perquy. De bijscholing bestond uit:

 • Inzicht en gedragsverandering
 • Feedback verstoord door emoties
 • Organisatie van het brein
 • Inzicht in het brein
 • SCARF
 • Status
 • Certainty
 • Autonomy
 • Relatedness
 • Fairness
 • Soorten Feedback
 • Feedback geven
 • Feedback gesprek
 • Structuur brengen

Op 19 november 2015 neemt hij deel aan een Wrestling & Grappling stage te Aalst onder leiding van toptrainer Jeff Jimmo, ingericht door PHD BJJ onder auspiciën van de VVA Zuil Ringsporten.

Op 24 november 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Schouderblessures: onvermijdelijk of toch niet?” te Oud-Heverlee met als docent Steven Vereecken. De bijscholing bestond uit:

 • Richtlijnen aangaande revalidatie
 • Klinische indicatie
 • Microcyclus
 • Mesocyclus
 • Macrocyclus
 • Golf methode
 • Blok methode
 • Trainingsleer
 • Biofeedback
 • Plyometrie

Op  26 november 2015 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Portie ‘sportvoeding’ aub! Beter trainen en presteren door de juiste voeding” te Herentals met als docent Raf Van Dyck. De bijscholing bestond uit:

 • Sportvoeding
 • Gezond voedingspatroon
 • Fysiologisch niveau
 • Metabool niveau
 • Voedingscoaching
 • Mentale status
 • Fysieke status
 • Trainingsvoeding voor recuperatie
 • Wedstrijden

Op 2 december 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “iTraining: trainen en coachen met een tablet 2” te Turnhout met als docent Jeroen Caers. De bijscholing bestond uit:

 • Symbaloo
 • Stopwatch & Timer
 • Racewatch
 • Runtastic
 • Cooper VO2 Max test
 • Shuttle Run 15m test
 • Dartfish
 • Video Coach
 • Coach’s Eye
 • Hudl
 • QR Generator
 • QR Droid Code Scanner
 • Coach Base

Op 5 december 2015 neemt hij deel aan een Filipino Martial Arts stage te Blankenberge onder leiding van Kali Majapahit specialist Chris De Witte, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van federatie Euro Budo.

Op 7 december 2015 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Feedback of feed-forward: oplossingsgericht coachen in de praktijk 2” te Brugge met als docent Kris Perquy. De bijscholing bestond uit:

 • STAR-AR
 • Situatie
 • Taak
 • Actie
 • Resultaat
 • Alternatief
 • Resultaat
 • Sterktes & valkuilen
 • Kernkwaliteiten
 • Zelfkennis verhogen
 • Feedback ontvangen
 • Oplossingsgericht coachen via Feed-forward
 • Coaching filosofie

Op 16 december 2015 neemt hij deel aan een BJJ & Grappling stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Koen Smets, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 december 2015 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage voor monitors, instructeurs en professoren te Grimbergen onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, onder auspiciën van de BJJB.

Op 13 januari 2016 behaalt Eric zijn 16de Khan gouden Mongkol en de daarbijbehorende titel van Pramajarn (grootmeester) in Muaythai volgens het officiële Thaise Kru Muaythai Association graduatie systeem, onder auspiciën van de VVA.

Op 19 januari 2016, na meer dan 6 jaar de nodige stages gevolgd te hebben, slaagt Eric voor zijn Godan 5de Dan zwarte gordel Kickboxing examen onder auspiciën van de WKA en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 23 januari 2016 neemt Eric deel aan de Grappling & Sambo Open Mat, onder leiding van Senpai Koen Smets en Senpai Achmedpasja Achmedov te Aalst en dit onder auspiciën van de BMMAF en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 3 februari 2016 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 29 februari 2016 neemt Eric deel aan een Kyokushin Full Contact Karate stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 1 maart 2016 neemt Eric deel aan een Kickboxing stage te Blankenberge onder leiding van Shihan Frank Schöller, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de WKA en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 16 maart 2016 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 10 april 2016 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het M.M.A. event “Road to Vegas” te Charleroi en dit onder auspiciën van de BMMAF en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 14 april 2016 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Houdingstraining 1: fysieke eigenschappen” te Genk met als docent Kristof Huts. De bijscholing bestond uit:

 • Bewegingsspieren
 • Houdingsspieren
 • Houdingsgevoel
 • Houdingscontrole
 • Bewegingsbereik

Op 17 april 2016 neemt hij deel aan de derde Europese meeting van Behring Braziliaanse Jiu Jitsu te Vieux Condé (Frankrijk), onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring en alle andere aanwezige zwarte gordels zoals Patrick Chaput, Frank Beels, Dimitri Potsou enz. en wordt hij gepromoveerd naar zwarte gordel / faixa preta 1 (professor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu en dit onder auspiciën van de BJJB.

Op 27 april 2016 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Relaxatietechnieken als tool voor stressmanagement” te Gent met als docent Cedric Arijs. De bijscholing bestond uit:

 • Energie in de sport
 • Arousal
 • Angst
 • Stresscyclus
 • Energieregulatietechnieken
 • Borstademhaling
 • Buikademhaling
 • Hartademhaling
 • Centreren
 • Bodyscans
 • Autogene training
 • Imagery
 • Mindfulness
 • Meditatie
 • Yoga
 • Biofeedback
 • Muziek en video

Op 3 mei 2016 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Time-out tegen pesten” te Gent met als docent Ester Laureys. De bijscholing bestond uit:

 • Ontstaan
 • Bewustwording
 • Positief groepsklimaat
 • Aanspreekpunt
 • Meldingsprocedure
 • Gedragscode
 • Thematraining
 • Gepaste reactie

Op 6 mei 2016 neemt hij deel aan een Mixed Martial Arts & Muaythai stage te Elsene onder leiding van UFC vechter Tarec Saffiedine en K-1 Max vechter Valon Basha, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 9 mei 2016 geeft Eric een Initiatie Mixed Martial Arts te Blankenberge, ingericht door Maerlant Middenschool, onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 11 mei 2016 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 19 mei 2016 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Houdingstraining 3: actieve houdingscontrole en bewegingsbereik in de praktijk” te Genk met als docent Kristof Huts. De bijscholing bestond uit:

 • Bewegingsspieren
 • Houdingsspieren
 • Houdingsgevoel
 • Houdingscontrole
 • Bewegingsbereik

Op 8 juni 2016 neemt hij deel aan een Krav Maga Liven stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Jürgen Laroy, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KMLI.

Van 11 juni tot en met 12 juni 2016 neemt Eric deel aan de organisatie van het BMMAF / VVA “M.M.A. training at the beach” evenement te Blankenberge.

Op 16 juni 2016 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Aan de slag met een nieuwe visie op periodisering” te Leuven met als docent Reinout Van Schuylenbergh. De bijscholing bestond uit:

 • Periodisering
 • Supercompensatie
 • Polarized training
 • HIT
 • HVT

Op 17 september 2016 behaalt hij het Sport Vlaanderen / VTS  Multimove begeleider voor kinderen diploma te Blankenberge na het volgen van onderstaande modules:

 • introductiemodule Multimove begeleider voor kinderen
 • didactische-methodische module Multimove begeleider voor kinderen

Op 18 september 2016 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de Belgian M.M.A. Cup te Charleroi en dit onder auspiciën van de BMMAF en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 1 oktober 2016 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Akdeniz Muaythai & Kickboxing gala C” te Deventer (Nederland) en dit onder auspiciën van de WFCA en de VVA Zuil Ringsporten.

Op 8 oktober 2016 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “Open European Championships All Style karate Hand-to- Hand Fighting” te Halle en dit onder auspiciën van de VVA / EUROBUDO.

Op 30 november 2016 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 december 2016 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 29 januari 2017 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Belgian M.M.A. Open” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 8 februari 2017 neemt hij deel aan een Mixed Martial Arts stage te Blankenberge onder leiding van M-1 vechter Danial Sharifi, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 20 februari 2017 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Objectieve bewegingsanalyse: zien we wat we zien of wat we willen zien?” te Brugge met als docent Kristof Huts. De bijscholing bestond uit:

 • Objectieve bewegingsanalyse
 • Subjectieve bewegingsanalyse
 • Beeldevaluatie
 • Beeldfragmentatie
 • Bewegingsontleding
 • Bewegingsbeschrijving

Op 9 maart 2017 behaalt hij het VTS Trainer B risicovechtsporten attest te Brussel na het volgen van onderstaande vakken verdeeld over 4 modules:

 • Module 1A: Algemeen Gedeelte Instructeur B
  • duiding bij de opleiding Instructeur B
  • anatomie
  • ontwikkelingsleer
  • communicatie
  • motorisch leren
  • multimedia
 • Module 1B: Algemeen Gedeelte Trainer B
  • duiding bij de opleiding Trainer B
  • fysiologie en sportfysiologie
  • sportpsychologie en coaching
  • trainingsmethodiek
  • biomechanica
 • Module 2: Sporttechnische module Trainer B risicovechtsporten
  • introductie tot de opleiding Trainer B
  • begeleiding voeding en gewicht in risicovechtsporten
  • techniek en tactiek combinaties risicovechtsporten
  • fysieke begeleiding in risicovechtsporten
  • coaching in risicovechtsporten
 • Module 3: Didactisch – methodische module Trainer B risicovechtsporten
  • didactische oefeningen techniek en tactiek combinaties risicovechtsporten
  • didactische oefeningen conditie combinaties risicovechtsporten
 • Module 4: Stagemodule Trainer B risicovechtsporten
  • trainingsbegeleiding risicovechtsporten
  • wedstrijdbegeleiding risicovechtsporten

Op 29 maart 2017 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 19 april 2017 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Eetstoornissen in de sport: wat kan je als coach doen?” te Gent met als docent Liesbet Boone. De bijscholing bestond uit:

 • Eetstoornissen
 • Anorexia
 • Boulemie
 • Eetbuien
 • Preventie
 • Detectie
 • Behandeling

Op 29 april 2017 geeft hij, samen met zijn leerlingen Tom Vanhilderson, Emiel Joye en organisator Thijs Arns een Initiatie Mixed Martial Arts tijdens de Maerlant Open campusdag 2017 te Blankenberge, ingericht door RONIN M.M.A., onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 31 mei 2017 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Krachttraining vanuit een sterke basis: een holistische en geïntegreerde benadering” te Gent met als docent Sven Mariën. De bijscholing bestond uit:

 • Integratie van krachttraining in het trainingsproces
 • Het verwerven van inzicht
 • Ondersteuning van het prestatievermogen
 • Adaptaties binnen het lichaam
 • Voorbereiden en ondersteunen van lange-termijn doelstellingen

Van 7 juli tot 9 juli 2017 neemt hij deel aan het Budo zomerkamp dat doorgaat in het Zwitserse Sils im Domleschg, ingericht door Shihan Niklas Albrecht onder auspiciën van de IBK.

Op 11 oktober 2017 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 14 november 2017 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Antidoping voor de trainer” te Gent met als docent Marc Beeckmans. De bijscholing bestond uit:

 • Wat is doping?
 • Elitesporters
 • Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN)
 • Dopingscontrole
 • Antidoping
 • De rol van de trainer

Op 2 december 2017 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan de “European Grappling Championships” te Brugge.

Op 16 december 2017 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Sportvoedingsadvies: van de wetenschap naar de praktijk” te Gent met als docent Audrey Baguet. De bijscholing bestond uit:

 • Basisprincipes gezonde voeding
 • Sportspecifieke voeding
 • Carboloading
 • Voedingssupplementen

Op 3 februari 2018 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het “Boksgala Ingelmunster” te Ingelmunster onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 24 februari 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Belgian Open Amateur M.M.A.” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 28 februari 2018 volgt hij de VTS Plus bijscholing “De groeispurt: invloed op talentidentificatie en -ontwikkeling” te Brugge met als docent Dieter Deprez. De bijscholing bestond uit:

 • Talentidentificatie (TID)
 • Talentdetectie (TDE)
 • Skeletale maturiteit
 • Somatische maturiteit
 • Groeispurt
 • Implicaties

Op 7 maart 2018 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Frank Beels, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 11 maart 2018 treed Hanshi Eric Van Vaerenbergh in contact met Sensei Stephan Van Wichelen (RONIN M.M.A. Duitsland), die na een jarenlange samenwerking met Senpai Panagiotis Kouzoulidis de nieuwe RONIN M.M.A. Cala Ratjada dojo opent op het prachtige eiland Mallorca in het dorp Cala Ratjada.

Op 27 maart 2018 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Het belang van hydratatie bij sporters (teamsport en individuele sport)” te Oordegem met als docent Dieter Deprez. De bijscholing bestond uit:

 • Urinetesten via refractometer
 • Vochtbalans
 • Koolhydraatreserve
 • Soorten sportdranken
 • Recuperatie

Op 30 maart 2018 neemt hij deel aan een M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 2 april 2018 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het “Boksgala Bredene” te Bredene onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 10 april 2018 neemt hij deel aan een Boxing stage te Blankenberge onder leiding van Junior Bauwens, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 16 april 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Get Fit 2 Sport 1: oefeningen ontwikkelen in functie van blessurepreventie” te Gent met als docent Tom Michiels. De bijscholing bestond uit:

 • Blessurepreventie
 • Adolescenten
 • Natuurlijke houding
 • Core-Stability

Op 20 april 2018 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Blankenberge onder leiding van Grande Mestre Flavio Behring, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BJJB.

Op 21 april 2018 neemt hij deel aan een Boxing stage te Brugge onder leiding van Meriton Karaxha, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 22 april 2018 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “Golden Dragon Cup 2018” een Muaythai & Kickboxing kampioenschap te Leuven onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 23 april 2018 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Get Fit 2 Sport 2: oefeningen ontwikkelen in functie van blessurepreventie” te Gent met als docent Tom Michiels. De bijscholing bestond uit:

 • Blessurepreventie
 • Adolescenten
 • Natuurlijke houding
 • Core-Stability

Op 5 mei 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Omgaan met G-sporters 1” te Menen met als docent Joeri Verellen. De bijscholing bestond uit:

 • G-sport in Vlaanderen
 • Algemene pricipes van aangepaste bewegingsactiviteiten
 • Toegankelijkheid
 • Medisch Verantwoord Sporten
 • Ethisch Verantwoord Sporten
 • Communicatie
 • Begeleiden van sporters met een fysieke beperking
 • Rolstoelgebruikers
 • Personen met hersenletsels
 • Les autres
 • Omgaan met sporters met een fysieke beperking

Op 5 mei 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Belgian Open Amateur M.M.A.” Mixed Martial Arts kampioenschap te Charleroi onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 18 mei 2018 neemt hij deel aan een Krav Maga Liven stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KMLI.

Op 19 mei 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Omgaan met G-sporters 2” te Menen met als docent Joeri Verellen. De bijscholing bestond uit:

 • Begeleiden van sporters met een verstandelijke beperking
 • Omgaan met sporters met een verstandelijke beperking
 • Begeleiden van sporters met een psychische beperking en autisme
 • Omgaan met sporters met een psychische beperking en autisme
 • Begeleiden van sporters met een visuele beperking
 • Omgaan met sporters met een visuele beperking
 • Begeleiden van sporters met een auditieve beperking
 • Omgaan met sporters met een auditieve beperking
 • Classificatie en differentiatie

Op 1 juni 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het “Boksgala Izegem” te Izegem onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 2 juni 2018 organiseert de IBK een meeting met onderstaande personen:

 • Kaicho Jon Bluming
 • Hanshi Marc Howes
 • Hanshi Tom Madsen
 • Hanshi Eric Van Vaerenbergh

Deze meeting betreft de organisatie en structuur van de IBK wereldwijd en het volgende wordt overeengekomen:

 • IBK Kyokushin Full Contact Karate division:
  • Kaicho Jon Bluming (founder)
   • Kancho Jan De Bruin (chairman)
  • Kyokushin Full Contact Karate Board:
   • Kancho Jan De Bruin (board member)
 • IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting division:
  • Kaicho Jon Bluming (founder)
   • Kancho Eric Van Vaerenbergh (chairman)
  • Kyokushin Budokai All-Round Fighting Board:
   • Hanshi Marc Howes (board member)
   • Hanshi Tom Madsen (board member)
   • Hanshi Eric Van Vaerenbergh (board member)

Op 11 juni 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd” te Brugge met als docent Britt Van Mechelen. De bijscholing bestond uit:

 • Kaderen van het belang van krachttraining
 • Principes krachttraining
 • Sportspecifieke krachttraining
 • Dynaband
 • Fun en techniek centraal
 • Club-en thuistraining
 • 3 niveaus
 • Borg-schaal
 • Evaluatie

Op 17 juni 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan de “Ganda Boxing Cup 2018” te Gent, een olympisch bokstoernooi voor zowel mannelijke als vrouwelijke amateurboksers onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 21 juni 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Agility ontwikkelen bij jonge atleten in een uitdagende leeromgeving” te Brugge met als docent Ruben Neyens. De bijscholing bestond uit:

 • Wendbaarheidniveau
 • Snelheid van uitvoering
 • Kwaliteit van de snelheid
 • Coördinatie
 • Beweeglijkheid
 • Krachtcomponent

Op 24 juni 2018 doceert hij een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Leverkusen (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 30 juni 2018 neemt Eric deel aan een Filipino Martial Arts stage te Blankenberge onder leiding van Kali Majapahit specialist Chris De Witte, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de BMMAF / VVA Zuil Ringsporten.

Op 3 juli 2018 volgt hij de Sport Vlaanderen bijscholing “Spelen en sporten met ADHD: Wat moet je als jeugd- of sportmonitor weten?” te Woumen met een docent van Centrum Zitstil vzw. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • ADHD
 • ADD
 • Gedragskenmerken
 • Onoplettendheid
 • Impulsiviteit
 • Hyperactief gedrag

Op 26 september 2018 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Stretching: Wat? Hoe? Waarom? Wanneer?” te Gent met als docent Fabienne Van De Steene. De bijscholing bestond uit:

 • Statische lenigheid
 • Dynamische lenigheid
 • Actieve lenigheid
 • Passieve lenigheid
 • Statische methode
 • Ballistische methode
 • PNF-methode
 • CR-methode
 • CRAC-metode
 • Analytische stretching
 • Stretchen van spierketens

Op 6 oktober 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het “Gents Boksgala XXII” te Gent onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 7 oktober 2018 neemt Eric deel aan een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Mönchengladbach (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 13 oktober 2018 volgt hij de Sportwerk Vlaanderen bijscholing “Mensana Certified Coach: blessurepreventie, inspanningsfysiologie en lactaatmetingen” te Herentals met als docenten Windy Lycke en Joke Vandenbroele. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Blessurepreventie
 • Inspanningsfysiologie
 • Lactaatmetingen

Op 13 oktober 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Staredown Fighting Championship XIII” een Mixed Martial Arts kampioenschap te Antwerpen onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 22 oktober 2018 volgt Eric de VTS Plus docenten bijscholing “Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd 1” te Willebroek met als docent Britt Van Mechelen. De bijscholing bestond uit:

 • Kaderen van het belang van krachttraining
 • Principes krachttraining
 • Sportspecifieke krachttraining
 • Dynaband
 • Fun en techniek centraal
 • Club-en thuistraining
 • 3 niveaus
 • Borg-schaal
 • Evaluatie

Op 27 oktober 2018 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan een boksgala te Brugge “Blast from the past”  onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 27 oktober 2018 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Belgian M.M.A. Amateur Tournament” een Mixed Martial Arts toernooi te Bergen onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 4 november 2018 doceert hij een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Mönchengladbach (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Mönchengladbach onder auspiciën van BJJG.

Op 4 november 2018 doceert Eric een Krav Maga Liven stage te Mönchengladbach (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Mönchengladbach onder auspiciën van KMGO.

Op 12 november 2018 volgt Eric de VTS Plus docenten bijscholing “Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd 2” te Willebroek met als docent Britt Van Mechelen. De bijscholing bestond uit:

 • Kaderen van het belang van krachttraining
 • Principes krachttraining
 • Sportspecifieke krachttraining
 • Dynaband
 • Fun en techniek centraal
 • Club-en thuistraining
 • 3 niveaus
 • Borg-schaal
 • Evaluatie

Op 25 november 2018 doceert hij een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Erkelenz (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Erkelenz onder auspiciën van BJJG.

Op 25 november 2018 doceert Eric een Krav Maga Liven stage te Erkelenz (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Erkelenz onder auspiciën van KMGO.

Op 29 november 2018 neemt hij deel aan een Luta Livre stage te Aalst, onder leiding van Flavio Santiago Peroba, ingericht door PHD BJJ, onder auspiciën van de BMMAF.

Op 1 december 2018 besluit de KMLI raad van Kaicho Raffi Liven, tijdens een Krav Maga Liven seminar te Tel Aviv (Israël) unaniem om Eric, na 5 jaar sinds zijn laatste graduatie, te promoveren tot Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel Krav Maga Liven. Er werd eveneens beslist dat hij omwille van zijn loyaliteit, kennis, inzet en voorbeeldig gedrag zijn functie als landsvertegenwoorder (Shibucho) voor de Krav Maga Liven groep in België nog steeds onbeperkt mag blijven uitvoeren. Kaicho Raffi Liven erkent eveneens de IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho titel die Eric Van Vaerenbergh op 2 juni 2018 door Kaicho Jon Bluming werd toegewezen en steunt deze beslissing door persoonlijk een Kancho certificaat aan Eric Van Vaerenbergh op te dragen.

Op 2 december 2018 neemt het RONIN M.M.A. Behring Braziliaanse Jiu Jitsu team, dat onder begeleiding staat van coach Eric Van Vaerenbergh, deel aan het “Submission Only” Grappling kampioenschap te Philippeville (Namen).

Op 8 december 2018 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Ultimate Contest 4-men M.M.A. tournament” te Wevelgem onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 17 december 2018 verneemt hij het tragische overlijden van IBK Kaicho Jon Bluming op 85-jarige leeftijd te Utrecht (Nederland)

Op 22 december 2018 volgt hij de VBL cursus “Verzorger” te Antwerpen bestaande uit onderstaande vakken verdeeld over 2 modules:

 • Module 1: 
  • preventieve luik (docent Jan De Ceuster)
  • curatieve luik (docent Hubert Firens)
  • reglementering (docent Jean Pierre Van Imschoot)
 • Module 2:
  • EHBO

Op 27 december 2018 is Eric, samen met talrijk andere genodigden, aanwezig op de begrafenisceremonie van Kaicho Jon Bluming te Utrecht (Nederland)

Op 1 februari 2019 behaalt hij het diploma Verzorger / Hulptrainer van de Vlaamse Boks Liga.

Op 2 februari 2019 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan “Cage Warriors” te Brussel onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 5 maart 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Develop the balance and let the performance grow” te Willebroek met als docent Ruben Neyens. De bijscholing bestond uit:

 • Body Balance
 • Coördinatie
 • Bewegingsfunctie
 • Fysiek
 • Upper Body
 • Core
 • Lower Body
 • Krachtcoördinatie

Op 12 maart 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Time-Out tegen pesten” te Gent met als docent Silke Cuypers. De bijscholing bestond uit:

 • Ontstaan
 • Bewustwording
 • Positief groepsklimaat
 • Aanspreekpunt
 • Meldingsprocedure
 • Gedragscode
 • Thematraining
 • Gepaste reactie

Op 16 maart 2019 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan de Vlaamse Liga kampioenschappen te Gent onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 16 maart 2019 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “Staredown Fighting Championship XIV” een Mixed Martial Arts kampioenschap te Antwerpen onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 19 maart 2019 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Sport met grenzen” te Brugge met als docent Lore Vandevivere. De bijscholing bestond uit:

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Seksueel misbruik
 • Sportspecifiek vlaggensysteem
 • Grooming
 • Onterechte beschuldigingen vermijden

Op 23 maart 2019 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “M.M.A. Amateur National Team Selection 1” te Waver onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 26 maart 2019 volgt Eric de Sportwerk Vlaanderen bijscholing “VZW sociaal – juridische basiskennis” te Gent met als docent Barbara Blondeel. De bijscholing bestond uit:

 • Arbeidsovereenkomstenrecht
 • Arbeidsduurwetgeving
 • Schorsingen
 • Verloningen
 • Correct omgaan met ontslag

Op 27 maart 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Ademspiertraining voor duursporters” te Gent met als docent Stefan Deckx. De bijscholing bestond uit:

 • Respiratoir ademhalingssyteem
 • Werking diafragma bij ademhaling
 • Laterale – Spirale – Frontale spierketens
 • Verdeling spiervezeltypes 1 & 2
 • Metabo-reflex
 • Ademspiertraining
 • Spiersynchronisatie
 • Neuro-musculair
 • Powerbreath
 • Breathlink software
 • Phantom Training Mask
 • Skill-Up software

Op 2 april 2019 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Monitoren van het trainingsproces: prestatieoptimalisatie en blessurepreventie” te Gent met als docent Arne Jaspers. De bijscholing bestond uit:

 • Monitoren
 • Kwantificeren trainingsproces
 • Analyseren trainingsbelasting en trainingsuitkomst
 • Analyse
 • Predictie
 • Prescriptie
 • Evaluatie dosis – respons
 • Performance modeling
 • Bijsturing trainingsproces
 • Load management

Op 4 april 2019 volgt hij de online Sport Vlaanderen bijscholing “Naschoolse Sport- en Beweegbegeleider”. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Didactiek
 • Methodiek
 • Blessurepreventie

Op 19 april 2019 neemt Eric deel aan een BJJ & Luta Livre stage te Blankenberge onder leiding van Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van BJJB.

Op 21 april 2019 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan een Wrestling stage te Waver onder leiding van Visrail Khamiev, ingericht door Fight-Off onder auspiciën van BMMAF.

Op 21 april 2019 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan de “M.M.A. Amateur National Team Selection 2” te Waver onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 22 april 2019 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het Boksgala te Bredene onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 25 april 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Bewegingspsychologie: mentale begeleiding van de niet-competitieve sporter” te Oordegem met als docent Cedric Arijs. De bijscholing bestond uit:

 • Definiëren
 • Bewegingsfouten
 • Veranderingen
 • Fysieke activiteit op lange termijn
 • Aandachtsgroepen
 • Mentale technieken
 • Conclusies
 • Q & A
 • Casuïstiek

Op 27 april 2019 neemt Eric deel aan een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Leverkusen (Duitsland) en wordt hij gepromoveerd naar zwarte gordel / faixa preta 2 (professor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 28 april 2019 neemt hij deel aan een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage te Mönchengladbach (Duitsland), ingericht door RONIN M.M.A. Mönchengladbach onder auspiciën van BJJG.

Op 30 april 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Zelfregulatie: je atleet aanzetten tot actief leren 1” te Gent met als docent Cedric Arijs. De bijscholing bestond uit:

 • De juiste mentale ingesteldheid
 • Gesprekstechnieken
 • Zelfregulerend coachen
 • Specifieke situaties
 • Adaptief trainen
 • Aanpassingsvermogen
 • Werken met jonge sporters
 • Werkvormen
 • Algemene tips
 • Veelvoorkomende problemen

Op 1 mei 2019 neemt Eric, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het Boksgala te Brugge onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 6 mei 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Trainers zeggen neen tegen doping” te Oordegem met als docent Hans Cooman. De bijscholing bestond uit:

 • NADO
 • Wat is doping
 • De rol van de trainer in antidoping
 • Hoe voorkom ik dat mijn sporter in de problemen komt met doping
 • Wat doe ik als één van mijn sporters ziek is
 • Zijn voedingssupplementen veilig
 • Wat zijn de rechten en plichten van mijn sporters bij een dopingcontrole
 • Elitesporters
 • TTN
 • Wat doe ik als ik weet heb van dopingpraktijken

Op 7 mei 2019 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Zelfregulatie: je atleet aanzetten tot actief leren 2” te Gent met als docent Cedric Arijs. De bijscholing bestond uit:

 • De juiste mentale ingesteldheid
 • Gesprekstechnieken
 • Zelfregulerend coachen
 • Specifieke situaties
 • Adaptief trainen
 • Aanpassingsvermogen
 • Werken met jonge sporters
 • Werkvormen
 • Algemene tips
 • Veelvoorkomende problemen

Op 8 mei 2019 wordt hij door de VKBMO Raad van Bestuur unaniem verkozen tot de nieuwe dopingpreventie verantwoordelijke voor NADO Vlaanderen.

Op 14 mei 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Loop en sprong ABC” te Oordegem met als docent Stijn Lintermans. De bijscholing bestond uit:

 • Loop- en Sprongbeweging
 • Loop- en Sprongarbeid
 • Loop- en Sprongtechniek
 • Praktijkoefeningen

Op 15 mei 2019 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Hoe ga ik als trainer aan de slag met kleine wondjes of kwetsuren?” te Tienen met als docent Werner Van Assche. De bijscholing bestond uit:

 • Huidwonden
 • Vertraagde heling
 • Infecties
 • Complicaties
 • Wondverzorging
 • Verzorgingsproducten
 • Doorverwijscriteria
 • Letsels aan het bewegingsstelsel
 • Krampen
 • Kneuzingen
 • Spierverrekkingen
 • Spier- en peesscheuren
 • Breuken
 • Verstuikingen
 • Ontwrichtingen

Op 22 mei 2019 volgt hij de VSF bijscholing “Mijn sportclub, een vzw? Het nieuwe verenigingenrecht toegelicht?” te Oostkamp met als docent Sarah Denoo. De bijscholing bestond uit:

 • Verenigingenrecht
 • Feitelijke vereniging
 • VZW
 • VZW-statuut
 • VZW-wetgeving
 • Oprichting
 • Formaliteiten
 • Jaarlijkse verplichtingen
 • Statuten
 • Bestuurdersaansprakelijkheid
 • Winstoogmerk
 • Winstuitkering

Op 23 mei 2019 volgt Eric de VTS Plus bijscholing “Polarized training: periodiseringsmodel voor uithoudingssporten?” te Herentals met als docent Reinout Van Schuylenbergh. De bijscholing bestond uit:

 • Inspanningsfysiologie
 • Trainingsleer
 • Periodiseringsmodellen
 • Trainingsgewoonten
 • Trainingsconcept
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Toepassingsmogelijkheden
 • Praktijkvoorbeelden

Op 25 mei 2019 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. Boxing team deel aan het Boksgala te Koksijde onder auspiciën van de KBBB / VBL.

Op 4 juni 2019 volgt Eric de VSF bijscholing “Aantrekken van nieuwe en jongere vrijwilligers. Hoe vergroten we de kans op succes?” te Gent met als docent Ellen Kimpe. De bijscholing bestond uit:

 • Beleid
 • Vertrouwen
 • Aantrekkingskracht
 • Markt van vraag en aanbod
 • Rekrutering
 • Bestuur
 • Trekker
 • Multi vrijwilliger
 • Taak vrijwilliger
 • Evenement vrijwilliger
 • Taakniveau
 • Taakloyaliteit
 • Organisatieloyaliteit

Op 6 juni 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Sportvoeding voor teamsporten” te Gent met als docent Gino Devriendt. De bijscholing bestond uit:

 • Basisprincipes gezonde voeding
 • Sportspecifieke voeding
 • Carboloading
 • Voedingssupplementen
 • Sportvoeding
 • Gezond voedingspatroon
 • Fysiologisch niveau
 • Metabool niveau
 • Voedingscoaching
 • Mentale status
 • Fysieke status
 • Trainingsvoeding  voor recuperatie
 • Wedstrijden

Van 17 tot 21 juni 2019 neemt RONIN M.M.A. vechter Sevan Madenjian, voorbereid door Eric en als lid van het nationaal M.M.A. team dat onder leiding staat van bondscoach Tommy Depret deel aan de “IMMAF EK” te Rome onder auspiciën van de VKBMO / BMMAF.

Op 21 juni 2019 doceert hij een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage te Blankenberge in samenwerking met Shihan Abdelaziz Soussi, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK België.

Op 27 juni 2019 volgt Eric de Sportwerk Vlaanderen bijscholing “Smart Mind” te Gent met als docent Matthias Haspeslagh. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • High Performing Attitudes

Van 28 tot en met 30 juni 2019 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp te Hamburg (Duitsland). Het zomerkamp telt méér dan 150 deelnemers en bevat ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines. Het IBK zomerkamp werd ingericht door ingericht door IBK Board member Hanshi Tom Madsen, onder auspiciën van de IBK Duitsland.

Op 3 juli 2019 word hij unaniem verkozen tot ondervoorzitter in het Bestuursorgaan van de Blankenbergse Sportraad.

Op 8 juli 2019 volgt Eric de Sportwerk Vlaanderen bijscholing “LastPass” te Gent met als docent Glenn Van Der Poorten. De bijscholing bestond uit:

 • My LastPass
 • Websites
 • Veilige notities
 • Ingevulde formulieren
 • Account koppelen
 • Account instellingen
 • Vault
 • Sharing Center
 • Security Challenge

Van 6 tot en met 8 september 2019 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp te Donoratico (Italië). Het zomerkamp telt verschillende deelnemers en bevat ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines. Het IBK zomerkamp werd ingericht door IBK Dai Shihan Bruno Comba, Shihan Roberto Comba en Sensei Marco Vegni en dit onder de auspiciën van de IBK Italië.

Op 17 oktober 2019 neemt hij deel aan verschillende bijscholingen en workshops tijdens het 3de Sportinnovatiecongres van Sport Vlaanderen te Brugge. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • De digitale overheid van morgen
 • Sport Vlaanderen werkt aan de toekomst van Sport (in) Vlaanderen
 • Innmotion het living lab voor technologie die aanzet tot beweging
 • Supernova kom nu al kijken naar de sport van morgen

Op 18 oktober 2019 neemt Eric deel aan verschillende keynotes, bijscholingen en workshops tijdens het WILL SPORTS HR met een sportinjectie evenement dat doorgaat in de Expo te Kortrijk. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Sport & HR
 • Keynotes
 • Workshops
 • panelgesprek

Op 27 oktober 2019 neemt hij deel aan een Behring Braziliaanse Jiu Jitsu stage onder leiding van Sensei Frank Beels te Leverkusen (Duitsland) en wordt Sensei Stephan Van Wichelen gepromoveerd naar zwarte gordel / faixa preta (instrutor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu, ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 27 oktober 2019 heeft Sensei Stephan Van Wichelen te Leverkusen (Duitsland) zijn Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting behaalt na een periode van meer dan 15 jaar trainen, stages en seminars volgen, deelnemen aan zowel nationale als internationale wedstrijden, het volgen van winter- en zomerkampen, enz. Onderstaande reeds eerder behaalde zwarte gordels en certificaten vormden samen meer dan genoeg bewijzen van zijn kunde als krijgskunstbeoefenaar om een assimilatie als Kyokushin Budokai All-Round Fighting Shodan 1ste Dan zwarte gordel te kunnen verkrijgen via een unanieme beslissing van alle IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting board members.

 • Krav Maga Liven: Yondan 4de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 • Kickboxing: Nidan 2de Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 • Muaythai: 6de Khan zwarte Mongkol (Kru Puh Chuay / Leraar)
 • Behring Braziliaanse Jiu Jitsu: zwarte gordel / faixa preta (Instrutor / Instructeur)

Op 19 november 2019 volgt hij de VTS Plus bijscholing “Sportvoeding voor duursporters” te Gent met als docent Stephanie Scheirlynck. De bijscholing bestond uit:

 • Basisprincipes gezonde voeding
 • Sportspecifieke voeding
 • Brandstofreserves
 • Carboloading
 • Voedingssupplementen
 • Sportvoeding
 • Gezond voedingspatroon
 • Fysiologisch niveau
 • Metabool niveau
 • Voedingscoaching
 • Mentale status
 • Fysieke status
 • Trainingsvoeding voor recuperatie
 • Wedstrijden

Op 25 november 2019 neemt hij deel aan een Krav Maga Liven stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Jürgen Laroy, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KMLI.

Van 17 tot en met 19 januari 2020 neemt Eric deel aan het IBK winterkamp te Berlijn (Duitsland). Het winterkamp telt verschillende deelnemers en bevat ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines. Het IBK winterkamp werd ingericht door IBK Duitsland Shibucho Tom Madsen, Shihan Lutz Heyden en Shihan Oliver Roszak en dit onder de auspiciën van de IBK Duitsland. De lessen werden verzorgd door:

 • Shihan Lutz Heyden Jiu Jitsu (geri-waza)
 • Shihan Oliver Roszak Kyokushin Full Contact Karate (tsuki-waza)
 • Hanshi Marc Howes Wrestling (nage-waza – katame-waza)
 • Hanshi Tom Madsen Knife Defence
 • Kancho Eric Van Vaerenbergh Behring Jiu Jitsu (ne-waza)

Volgende personen werden gepromoveerd:

 • Shihan Lutz Heyden 7de Dan Kyokushin Budokai All-Round Fighting (IBK Duitsland)
 • Senpai Jacek Szymanski 2de Dan Kyokushin Budokai All-Round Fighting (IBK Polen)
 • Senpai Tim Gerber 2de Dan Kyokushin Budokai All-Round Fighting 40 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)
 • Senpai Patrick Drescher 1ste Dan Kyokushin Budokai All-Round Fighting 30 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)

Op 24 januari 2020 neemt hij deel aan een No Gi BJJ stage te Blankenberge in samenwerking met Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van BJJB.

Van 7 februari tot en met 9 februari 2020 neemt hij deel aan RONIN M.M.A. Hell Camp 1 waar hij een BJJ seminar doceert. RONIN M.M.A. Hell Camp 1 staat volledig onder de leiding van Sensei Stephan Van Wichelen en werd ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 16 februari 2020 doceert Eric een Krav Maga Liven stage te Sint-Pieters-Leeuw, vergezeld van zijn assistent Senpai Jürgen Laroy, ingericht door Soussi Dojo Shidokan, onder auspiciën van de KMLI.

Op 23 februari 2020 neemt hij als IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho deel aan de IBK Kaicho Jon Bluming Memorial Day 1 te De Bilt, Utrecht (NL) ingericht door Budokai Tsunami Alblasserwaard, onder auspiciën van de IBK Nederland.

Tijdens het weekend van zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADel Coachtrue & iSafe opleidingen en behaalt na een succesvol examen beide certificaten. De volledige Coach True opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Health Consequences
 • Accountability
 • Therapeutic Use Exemptions
 • Results Management
 • Whereabouts
 • Decision Making

De volledige iSafe (Information Security Awareness For Everyone) opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Introduction
 • Passwords
 • Phishing
 • Spear Phishing
 • Public Wi-Fi
 • Computer Devices

Op 22 april 2020 vervolmaakt hij succesvol de 24 uren durende bijscholing “Onboarding” die hij op 20 april 2020 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Oriëntatie
 • Preboarding
 • Onboarding
 • Offboarding
 • Wat
 • Waarom
 • Wie
 • Proces
 • Visie
 • Strategie
 • Digitalisering
 • Culture
 • Compliance
 • Connection
 • Clarification
 • Tips
 • Inspiratie

Op 29 april 2020 vervolmaakt hij succesvol de 24 uren durende bijscholing “Projectmanagement” die hij op 27 april 2020 begon te Blankenberge en die werd ingericht door de Vlaamse overheid. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Documentatie
 • Evaluatie
 • Opvolging projectteam
 • Presentatietips
 • Projectmanagement
 • Projectmandaat
 • Projectopvolging
 • Analysediagram
 • Communicatieplan
 • Onderverdeling stakeholders
 • Risicobeheer
 • Voortgangrapport

Op 5 mei 2020 volgt Eric een ITA webinar “The anti-doping landscape and athlete perspective” te Lausanne (Zwitserland) met als docenten:

 • Michael Ask (Chairman of iNADO)
 • Benjamin Cohen (ITA Director General)
 • Christine Girard (Olympic Champion)
 • Olya Abasolo (ITA Education Manager)

Op 18 mei 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Zelfkennis en zelfontwikkeling als coach” te Brussel met als docent Ruben Neyens. De bijscholing bestond uit:

 • Zelfkennis
 • Zelfontwikkeling
 • Types coach
 • Actieplan
 • Wet van de afnemende meeropbrengst

Op 19 mei 2020 volgt Eric een ITA webinar “The doping control process: urine and blood sample collection” te Lausanne (Zwitserland) met als docenten:

 • Lara Santi (Doping Control & Blood Collection Officer)
 • Marco Petric (Doping Control Officer)
 • Marc Mundell ( two times Olympic Champion)
 • Olya Abasolo (ITA Education Manager)

Op 19 mei 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Trainen met je geest: de kracht van visualisatie” te Brussel met als docent Justine Loosveldt. De bijscholing bestond uit:

 • Visualisatie

Op 2 juni 2020 volgt Eric een ITA webinar “The doping control process: values, rights and responsibilities” te Lausanne (Zwitserland) met als docenten:

 • Kady Kanouté Tounkara (Olympic Champion and Chair of the WADA Education Committee)
 • Sharad Kumar (speaker)
 • Søren Johansson (speaker)
 • Olya Abasolo (ITA Education Manager)

Op 2 juni 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Fysieke begeleiding van jongeren in ploegsporten: een sporttakoverschrijdende blik” te Brussel met als docent Stijn Lintermans. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Voorstelling
 • Analyse jeugd actueel
 • Lifestyle
 • Opleidingsmodellen
 • Methodieken
 • Ideale leeftijd
 • Window of trainability
 • Opportuniteit binnen een opwarming
 • Skills
 • Blessuregevaar
 • Periodiseren
 • Mentaal
 • Testing
 • Herstel
 • Regeneratie

Op 10 juni 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Mentale aspecten bij sportblessures: begeleiding voor, tijdens en na de blessure” te Brussel met als docent Cedric Arijs. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Psychologische antecedenten van sportblessures
 • Psychologische reacties op sportblessures
 • Mental coaching tijdens revalidatie

Op 13 juni 2020 volgt Eric een VKBM²O webinar “Covid Safe Sportbegeleider” te Gent met als docent Patrick Van Acker. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is Covid-19?
 • Hoe mezelf en anderen beschermen?
 • Mythes ontkracht
 • Organiseren van vechtsportlessen
 • Blijf op de hoogte!
 • Certificatie
 • Q&A

Op 16 juni 2020 volgt hij een ITA webinar “The doping control process: medications, supplements, TUE’s and the prohibited list” te Lausanne (Zwitserland) met als docenten:

 • Marc Stuart (Sports Pharmacist)
 • Margo Mountjoy (Sports Medicine Physician)
 • Eric Mackenzie (former Aussie Rules Footballer)
 • Olya Abasolo (ITA Education Manager)

Op 22 juni 2020 volgt Eric een VTS Plus webinar “Voeding vanuit de kijk van een fysiek trainer” te Brussel met als docent Stijn Lintermans. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Voedingsbegeleiders
 • Voedingstheorieën
 • Theorie, ervaringsgerichte casus en logica leggen naast voedingstrends
 • Voeding in functie van je training of wedstrijd
 • Voeding in functie van je sport (kracht, snelheid, duur en concentratie)
 • Voeding in functie van je leeftijd
 • Hoe kan je een dieet combineren met topsport?
 • Wat met supplementen?

Op 23 juni 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Mental skills & tools” te Brussel met als docent Ruben Neyens. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is een mentaal sterke atleet?
 • Hoe kunnen we een mentaal sterke atleet ontwikkelen en ondersteunen?
 • Wat zijn de mentale vereisten van jouw sport?
 • Wat is het verschil tussen mental skills en mental tools?
 • Wat is mental training (in de praktijk)?

Op 30 juni 2020 volgt Eric een ITA webinar “The doping control process: Registered Testing Pool, Whereabouts, ADAMS and the new athlete central” te Lausanne (Zwitserland) met als docenten:

 • Mikel Thomas (Three-time Olympian)
 • Matteo Vallini (ITA Head of Testing)
 • Stuart Kemp (WADA Deputy Chief Operating Officer))
 • Olya Abasolo (ITA Education Manager)

Op 16 juli 2020 volgt hij, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADel ADO Kickstart opleiding en behaalt na een succesvol examen het certificaat. De volledige ADO Kickstart opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Introduction to Anti-Doping
 • Education
 • Testing
 • Intelligence and Investigations
 • Results Management and Adjudication Therapeutic Use Exemptions (TUE) ADAMS

Op 28 juli 2020 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADeL for Tokyo 2020 Olympics opleiding en behaalt na een succesvol examen het certificaat. De volledige ADeL for Tokyo 2020 Olympics opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Jurisdiction
 • Important dates
 • In-competition period
 • Out-of-competition period
 • Roles & responsibilities
 • Anti-Doping Rule Violations (ADRV)
 • Whereabouts
 • Therapeutic Use Exemptions (TUE)
 • Registered Testing Pool (RTP)
 • Doping Control Station (DCS)
 • Testing
 • Consequences
 • Speak Up (report doping)

Op 26 augustus 2020 word hij unaniem verkozen tot lid van het Bestuursorgaan van Schoolgrappling vzw.

Van 18 september tot en met 20 september 2020 neemt hij deel aan RONIN M.M.A. Hell Camp 2 waar hij een BJJ seminar doceert. RONIN M.M.A. Hell Camp 2 staat volledig onder de leiding van Sensei Stephan Van Wichelen en werd ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op dinsdag 24 november 2020 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADeL Alpha opleiding en behaalt na een succesvol examen het certificaat. De volledige ADeL Alpha opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • The Doping Control Process
 • Whereabouts
 • Therapeutic Use Exemptions
 • Results Management
 • Medical Reasons Not to Dope
 • Ethical Reasons Not to Dope
 • Practical Help to Stay Clean
 • How to Deal With Pressures to Dope

Op 30 november 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Jouw rol als aanspreekpersoon integriteit in de sportclub 1” te Brussel met als docent Paula Vanhoovels. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Basisinzichten hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport
 • Vlaggensysteem kennen en toepassen op concrete incidenten
 • Basisinzichten rol club-API
 • jezelf profileren als club-API naar alle leden van de sportclub
 • een incident afhandelen op basis van een duidelijk handelingsprotocol

Op 3 december 2020 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, het NADO Vlaanderen webinar “Implementatie WADA-code 2021” te Blankenberge met als docenten:

 • Marc Van der Beken (Directeur – diensthoofd NADO Vlaanderen)
 • Guido Steens (Educatie verantwoordelijke NADO Vlaanderen)
 • Jurgen December (Jurist NADO Vlaanderen)
 • Cedric Vanleenhove (Secretaris – Generaal Vlaams Sport Tribunaal)

Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Context & Situering
 • ISE een nieuwe standaard met een gedeelde verantwoordelijkheid
 • Krachtlijnen van het nieuwe anti-dopingdecreet
 • Van VDT naar VST

Op 14 december 2020 volgt hij een VTS Plus webinar “Jouw rol als aanspreekpersoon integriteit in de sportclub 2” te Brussel met als docent Paula Vanhoovels. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Het gesprek kunnen aangaan met alle betrokkenen (gesprekstechnieken)
 • De toolbox voor clubs

Op 9 januari 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL Coaches Education Program en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL Coaches Education Program bestond uit onderstaande 2 modules en vakken:

 • Module 1: ADeL for High Performance Coaches
 • Module 2: Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021
  • Welcome coaches to clean sport!
  • An introduction to the anti-doping system for ASP
  • The rules
  • The prohibited list for those supporting athletes
  • Anti-doping and your athlete’s health (TUE’s)
  • Managing supplement risks with athletes
  • Understanding testing for ASP
  • Understanding athlete vulnerability and the consequences of doping
  • Speaking Up! Sharing concerns to protect clean sport for all

Op 13 januari 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL National-Level Athletes Education Program en behaalde na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL National-Level Athletes Education Program bestond uit onderstaande 2 modules en vakken:

 • Module 1: ADeL for National-Level Athletes
 • Module 2: Athlete’s Guide to the Code 2021
  • Welcome to clean sport
  • An introduction to the anti-doping system
  • Consequences of doping
  • The rules
  • Anti-doping and your health (TUE’s)
  • Supplements
  • Understanding testing
  • Whereabouts essentials
  • Speaking Up! Sharing concerns to protect clean sport for all

Op 20 januari 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADeL for Registered Testing Pool Athletes opleiding en behaalde na een succesvol examen het certificaat. De volledige WADA ADeL for Registered Testing Pool Athletes opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Let’s get started
 • What is a Registered Testing Pool (RTP)
 • Whereabouts information
 • Providing Whereabouts (who to and how)
 • Consequences

Op 26 januari 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL International-Level Athletes Education Program en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL International-Level Athletes Education Program bestond uit onderstaande 2 modules en vakken:

 • Module 1: ADeL for International-Level Athletes
 • Module 2: Athlete’s Guide to the Code 2021
  • Welcome to clean sport!
  • An introduction to the anti-doping system
  • Consequences of doping
  • The rules
  • Anti-doping and your health (TUE’s)
  • Supplements
  • Understanding testing
  • Whereabouts essentials
  • Speaking Up! Sharing concerns to protect clean sport for all

Op 31 januari 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL Parents of Elite Athletes Education Program en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL Parents of Elite Athletes Education Program bestond uit onderstaande 2 modules en vakken:

 • Module 1: ADeL for Parents of Elite Athletes
 • Module 2: Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021
  • Welcome parents to clean sport!
  • An introduction to the anti-doping system for ASP
  • The rules
  • The Prohibited List – for those supporting athletes
  • Anti-doping and your athlete’s health (TUE’s)
  • Understanding testing for ASP
  • Understanding athlete vulnerability and the consequences of doping
  • Speaking Up! Sharing concerns to protect clean sport for all

Op 17 februari 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, de WADA ADeL Sport Values in Every Classroom bijscholing te Blankenberge. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Purpose of the teacher’s companion
 • Background of the project
 • Core values
 • Respect
 • Equity
 • Inclusion
 • The teaching for personal and social responsibility model
 • Learning strategies
 • Assessments
 • Formative assessments
 • Summative assessments
 • Portfolios
 • Qualitative assessments
 • References

Op 22 februari 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Bioritme: de nacht als sleutel tot herstel” te Brussel met als docent Siebe Hannosset. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Basis 12/12
 • Melatonine
 • Blue light
 • Immuunsysteem
 • Slaap & prestatie
 • Slaap & herstel
 • Slaap & blessures
 • Zeitgebers dag
 • Zeitgebers nacht
 • De toekomst
 • Lichaamstemperatuur
 • Prestatie
 • Time restricted eating
 • Insuline

Op 23 februari 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Meten is weten? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen bij het meten van sportieve prestaties van duursporters” te Brussel met als docent Karen Van Hoye. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Supercompensatie
 • Overload
 • Verminderde meeropbrengst
 • Specificiteit
 • Omkeerbaarheid
 • Objectieve data
 • Subjectieve data
 • Rustpols
 • Hartslagvariabiliteit
 • Optimale afstemming tussen training, rust en voeding
 • Feedback instrument
 • Blessures voorkomen
 • Motivatie
 • Betrouwbaarheid versus validiteit
 • Labotest
 • Veldtest
 • Antropometrie
 • Testprotocollen
 • Fitheidscomponenten
 • Profiling

Op 24 februari 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADeL for Tokyo 2020 Paralympics opleiding en behaalt na een succesvol examen het certificaat. De volledige ADeL for Tokyo 2020 Paralympics opleiding bestond uit onderstaande vakken:

 • Jurisdiction
 • Important dates
 • In-competition period
 • Out-of-competition period
 • Roles & responsibilities
 • Anti-Doping Rule Violations (ADRV)
 • Whereabouts
 • Therapeutic Use Exemptions (TUE)
 • Registered Testing Pool (RTP)
 • Doping Control Station (DCS)
 • Testing
 • Consequences
 • Speak Up (report doping)
 • Clean Games

Op 24 februari 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Training load en de relatie met prestatie” te Brussel met als docent Kobe Vermeire. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • External training load
 • Internal training load
 • RPE
 • Heart rate
 • Training Stress Score (TSS)
 • Performance
 • Determinants
 • Training goals
 • Fitness Fatigue model
 • Protocol

Op 25 februari 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Waarom balanstraining in iedere training moet zitten” te Brussel met als docent Stijn Lintermans. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Balansniveaus
 • Wat is stabiliteit?
 • Stabiliteit testen
 • Proprioceptie
 • Stabiliteit in een onstabiele omgeving, zinvol?
 • Materialen en methodieken
 • Stabiliteit integreren in je training

Op 1 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Foam Rolling: hoe integreren in een trainingsschema?” te Brussel met als docent Sandra Stals. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat is Foam Rolling?
 • Myofasciale release
 • Fascia
 • Fascia functie
 • Fascia biomechanica
 • Trigger points
 • ROM
 • DOMS
 • Integratie in warming-up
 • Integratie in cooling-down
 • Alleenstaande training
 • Effecten op prestaties
 • Potentiële risico’s
 • Contra-indicaties
 • Praktische toepassingen

Op 2 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “In beweging tegen overbelasting en/of terugkerende blessures” te Brussel met als docent Jeroen Klinckaert. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Repetiviteit
 • Sportspecifieke training
 • Belastbaarheid
 • Absorptiecapaciteit
 • Tensegriteit
 • Zwaartekracht
 • Grondreactiekracht
 • Het BBBB-mechansime
 • Brein
 • Bindweefsel
 • Bot
 • Neuro-myofasciale efficiëntie
 • Beweging
 • Bewegingsroutine
 • Leer het lichaam reageren
 • Beweeg multidirectioneel
 • Ritme & Timing

Op 3 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “The do’s and don’ts van doping” te Brussel met als docent Hans Vandeweghe. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Vormen van fraude
 • Omkoping
 • Matchfixing
 • Spelregelfraude
 • Technische fraude
 • Mechanische fraude
 • Fysieke fraude
 • WADA-lijst
 • Prestatiebevorderende middelen
 • Oneerlijke concurrentie
 • Gevaar voor de gezondheid
 • Dopingdilemma’s
 • Dopingcontroles
 • Dopingstraffen
 • Out-of-competition controles
 • Contamination
 • Strict liability
 • Indirecte & directe bloedmonitoring
 • Substances of abuse 2022
 • Cases

Op 4 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Value Based Coaching” te Brussel met als docent Adam Commens. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • The 3 factors of Coach / Athlete development
 • Technical &Tactical
 • Mental & Mindset
 • Physical
 • What type of Coach are you?
 • Why profiling?
 • Value Based Coaching
 • What are your Values?
 • Team
 • You
 • Passion
 • Excellence

Op 9 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Het inzetten van coachingsvaardigheden en -gesprekken als trainer” te Brussel met als docent Inez Swinnen. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Kennismaking
 • Kader
 • Wat is coaching?
 • Ijsbergmodel van McClelland
 • 4 dimensies
 • Circle of concern
 • Circle of influence
 • Proactive focus
 • Reactive focus
 • Basisatittudes
 • Uit het oordeel blijven
 • Voluit aanwezig zijn
 • Authentiek zijn
 • Procesgericht versus Prestatiedrang
 • Goal
 • Reality
 • Resistance
 • Options
 • Will
 • Leidraad voor een gesprek

Op 10 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Voeding in vechtsporten 1” te Brussel met als docent Amelie Rosseneu. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Basisprincipes gezonde voeding
 • Sportspecifieke voeding
 • Brandstofreserves
 • Carboloading
 • Voedingssupplementen
 • Sportvoeding
 • Gezond voedingspatroon
 • Fysiologisch niveau
 • Metabool niveau
 • Voedingscoaching
 • Mentale status
 • Fysieke status
 • Trainingsvoeding voor recuperatie
 • Wedstrijden

Op 11 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Langetermijn periodisatie van de mentale ontwikkeling. Aan de slag met een leerlijn van Gezond Sporten Vlaanderen” te Brussel met als docent Cedric Arijs. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Waarom een leerlijn?
 • KLUSCE
 • Mentale fitheid
 • Mentaal doel
 • Omgaan met gedachten
 • Gevoelens
 • Gedrag onder competitiedruk
 • Maximale prestatie
 • Kwalitatieve training toelaten
 • Gezond evenwicht met mentaal welzijn
 • Mentale vaardigheden
 • Mentale technieken
 • Spanning- en emotiemanagement
 • Visualisatietechnieken
 • Aandachtstraining

Op 15 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Motiveren van sporters. Als coach op één lijn met bestuur en ouders in jouw aanpak” te Brussel met als docent Kim Semadeni. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • M-factor
 • Zelfdeterminatietheorie (ZDT)
 • Psychologische basisbehoeften
 • Autonomie
 • Competentie
 • Verbondenheid
 • Vaste Mindset
 • Groeimindset
 • Bestuur
 • Ouders

Op 16 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Legale prestatiebevorderende supplementen in de sport” te Brussel met als docent Katrien Koppo. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Voedingssupplementen
 • Hoogwaardige proteïnen
 • Minder hoogwaardige proteïnen
 • Welke proteïnesupplementen?
 • Proteïnebehoefte
 • Proteïnesynthese
 • Wei-proteïnen
 • Wei-concentraat
 • Wei-isolaat
 • Wei-hydrolysaat
 • Eiwitten
 • Essentiële aminozuren
 • Niet-essentiële aminozuren
 • Leucine
 • Carnosine
 • B-alanine
 • Natriumbicarbonaat
 • Nitraat
 • Cafeïne
 • Creatine
 • Kwaliteitscontrole

Op 17 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Mental coaching bij duursporten. Mentale aspecten en strategieën om het hoofd erbij te houden” te Brussel met als docent Cedric Arijs. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Psychosociale strategieën
 • Implementatiestrategieën
 • Instructionele zelfspraak
 • Motivationele zelfspraak
 • Faseringen
 • Imagery
 • PETTLEP
 • Associatieve aandacht
 • Actieve zelfregulatie
 • Interne zintuigelijke monitoring
 • Uitwendige monitoring
 • Actieve afleiding
 • Onvrijwillige afleiding
 • Aandachtsevaluatie
 • Mindfulness
 • Bewustzijn
 • Psychologische flexibiliteit
 • Helpend vs Niet helpend
 • Zelfobservatie leren
 • Acceptatie & Defusie
 • Herfocussen
 • Richting & Waarden
 • Mentale opwarming

Op 20 maart 2021 volgt hij een ICES webinar “Federatie-API 1” te Brussel met als docent Simon De Vriendt. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Basisinzichten hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport
 • Vlaggensysteem kennen en toepassen op concrete incidenten
 • Basisinzichten rol Federatie-API
 • Jezelf profileren als Federatie-API naar alle leden van de sportclub

Op 22 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “De zachte weg. Groeien is belangrijker dan winnen” te Brussel met als docent Ann Simons. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Waarom De zachte weg?
 • Inspiratie
 • Ken jezelf – Ken de ander
 • Ondernemend leiderschap
 • Ondersteunend leiderschap
 • Inclusief leiderschap
 • De Zachte Weg

Op 23 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Krachttraining bij kinderen” te Brussel met als docent Cedric Demaerschalk. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Duidelijkheid voor de trainer
 • Evidence Based Practice
 • META-analyse
 • Meer inzicht over het belang van krachttraining
 • Meer inzicht over het belang van krachttraining bij kinderen
 • LTAD-model
 • Breed motorische ontwikkeling
 • Fundamental Movement Skills (FMS)
 • Locomotorische skills
 • Controle van objecten
 • Manipulatieve skills
 • Stabiliteit skills
 • Comfortabel gevoel als trainer
 • Update van de literatuur

Op 24 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Ik ben geblesseerd? Wat nu? Angst en motivatie tijdens het revalidatieproces van sporters” te Brussel met als docent Kim Semadeni. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Angst
 • Core
 • Kwetsbaarheidsfactoren
 • Neurobiologische factoren
 • Psychologische factoren
 • Intern
 • Stressfactoren
 • Sociale problemen
 • Financiële problemen
 • Psychologische problemen
 • Geluksdriehoek
 • Behoeftefrustratie
 • Drempelfactoren
 • Psychologische basisbehoeften
 • Autonomie & Onafhankelijkheid
 • Binding & Plezier
 • Competentie & Zelfvertrouwen
 • Motivatie
 • Zelfdeterminatietheorie
 • Tools
 • Reflectiemomenten

Op 26 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “De rol van de wetenschap in het behalen van (wereld)prestaties” te Brussel, bestaande uit de volgende 3 onderwerpen:

 • Romain Meeusen (VUB): Overreaching & Overtraining
 • Gert Vande Broek (KUL): The art of coaching
 • Jan Boone (UG): Het gebruik van data in trainingssturing
 • Maarten Vangramberen (Moderator)

Op 27 maart 2021 volgt Eric een ICES webinar “Federatie-API 2” te Brussel met als docent An De Kock. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Een incident afhandelen op basis van een duidelijk handelingsprotocol
 • Het gesprek kunnen aangaan met alle betrokkenen (gesprekstechnieken)
 • Een advies formuleren en uitvoeren
 • Nazorg & evaluatie
 • Verbeteracties voor een beleid
 • Juridische aspecten
 • De toolbox voor Federaties

Op 29 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Het belang van spiervezeltype in de sport” te Brussel met als docent Eline Lievens. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Type I Rode spiervezels
 • (slow twitch)
 • Type IIx Witte spiervezels
 • (fast twitch)
 • Type IIa
 • (intermediaire spiervezel)
 • Techniek van Bergström
 • Spierbiopt
 • Magnetic Resonance Spectrocopy
 • (MRS)
 • Carnosine waarden
 • Talent identificatie

Op 30 maart 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Ontwikkelingsgericht trainen. Sluit de windows of opportunity” te Brussel met als docent Frederik Deconinck. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Ontwikkelingsgerichte aanpak
 • Afstemmen van doel – inhoud – methode
 • Prestatie versus Recreatie?
 • Specialisatie versus Diversificatie?
 • Zenuwstelsel
 • Endocrien stelsel
 • Skeletstelsel
 • Spier-peesstelsel
 • Cardio-pulmonair stelsel
 • Metabool stelsel

Op 31 maart 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Voeding in vechtsporten 2” te Brussel met als docent Amelie Rosseneu. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Maken van gewicht
 • Afvallen
 • +7 dagen
 • Vetmassa
 • Vetpercentage volgens geslacht
 • Spiermassa
 • Gewichtsverlies behouden
 • Aftrainen
 • -7 dagen
 • Vocht
 • Darminhoud
 • Behoud wedstrijdprestatie
 • Aangepast voedingsschema
 • Aangepast trainingsschema
 • Rust
 • Communicatie
 • Restenarm dieet
 • Zoutarm dieet
 • Koolhydraatarm dieet
 • Water loading

Op 31 maart 2021 volgt Eric een WADA webinar “Athlete Curriculum and Education Plan Workbook 2021: International Standard for Education (ISE) support tools for Anti-Doping Organizations (ADOs)” te Blankenberge waarbij volgende onderwerpen aan bod komen:

 • ADO’s
 • ISE
 • Athlete Curriculum
 • Education Plan Workbook
 • Q&A

Op 3 april 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL Medical Professional’s Education Program: ADeL for Medical Professionals and Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021 en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL Medical Professional’s Education Program: ADeL for Medical Professionals and Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021 bestond uit onderstaande 4 modules en vakken:

 • Module 1: Your role in clean sport
  • The World Anti-Doping Program
  • Your rights & responsibilities
 • Module 2: Medical practice in sport
  • The Prohibited List
  • Therapeutic Use Exemptions
  • Managing medications
 • Module 3: Supporting your athlete in anti-doping
  • Strict liability and the  Anti-Doping Rules
  • Protecting against inadvertent doping
  • The doping control process
 • Module 4: Preventing doping
  • Knowing your athlete an important part of prevention
  • Whistleblowing and supporting an investigation
  • Consequences of doping

Op 20 april 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, het NADO Vlaanderen webinar “Bijscholing Dopingpreventie verantwoordelijken Federaties” te Blankenberge met als docent:

 • Guido Steens (Educatie verantwoordelijke NADO Vlaanderen)

Op 26 april 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL for Medical Professionals at Major Games en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL for Medical Professionals at Major Games bestond uit onderstaande 3 modules en vakken:

 • Module 1: Identifying and Prescribing Prohibited Drugs at Major Games
  • Identification of Prohibited Drugs
  • Applying for a Therapeutic Use Exemption
  • Prescribing Prohibited Drugs at the Games
 • Module 2: Complying with the IOC Needle Policy
  • Where Do Needle Policies Apply and what is the Purpose of the IOC Needle Policy?
  • Who is Accountable for Ensuring Compliance to the Needle Policy?
  • Criteria for Administration of Injections
  • How and When to complete and submit a Needle Declaration Form?
  • Failure to Comply with the Needle Policy
  • Disposal of Used Syringes and Needles
  • Guidance and Advice During the Games
 • Module 3: Bringing Medication to the Games
  • Importing Medication for Team Use
  • Importing Medication – Laws & Regulations
  • Importing Medication – Importation License, Controlled Drugs & Veterinary Medicines
  • Carrying Medicines for Personal Use
  • Storage of Medication at the Games
  • Registration of Physicians
  • Exportation of Medication Stock

Op 26 april 2021 volgt Eric een WADA webinar “Athlete Anti-Doping Education: How athletes can contribute to clean sport” te Blankenberge waarbij volgende onderwerpen aan bod komen:

 • WADA Education Committee
 • WADA Athlete Committee
 • Digital Learning & Education
 • Education Plan Workbook
 • Q&A

Op 26 april 2021 volgt hij een WADA webinar “Welcome to the New ADeL!” te Blankenberge waarbij volgende onderwerpen aan bod komen:

 • New Courses
 • New Education Programs
 • New Features
 • Learning Dashboard
 • Translations
 • Power User requests
 • ADeL Helpdesk
 • Mobile App
 • Q&A

Op 28 april 2021 volgt Eric een ICES webinar “Sport met grenzen op jongerenmaat (12 – 18 jaar)” te Gent met als docent Evy Van Coppenolle. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Seksueel misbruik
 • Sportspecifiek kaartensysteem
 • Grooming
 • Onterechte beschuldigingen vermijden

Op 3 mei 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Angst: het DNA, de context en de zin” te Brussel met als docent Kim Semadeni. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Angst, zit het werkelijk in ons DNA?
 • Angst, is dit niet context gebonden?
 • Angst, in welke zin heeft dit zin?
 • Angst, is dit coachbaar?
 • Tools
 • Reflectiemomenten

Op 7 mei 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, de online WADA ADeL At-a-Glance series. De online WADA ADeL At-a-Glance series bestond uit onderstaande 3 modules en vakken:

 • Module 1: Anti-Doping Overview
  • What is WADA?
  • What is the Code?
  • What is Doping?
  • The list of Prohibited Substances and Methods
  • Testing Process
  • Testing (Urine)
  • Whereabouts
  • Results Management
 • Module 2: Athlete Whereabouts
  • What is Whereabouts?
  • Which Athletes?
  • What Information?
  • Submitting and Updating Whereabouts
  • ADAMS
  • Don’t forget!
 • Module 3: Therapeutic Use Exemptions
  • What, Why, Who and When?
  • The TUE Process
  • TUE – final word

Op 20 mei 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, een WADA webinar “2021 WADA Virtual TUE Symposium”” te Blankenberge waarbij volgende onderwerpen aan bod kwamen:

 • Opening & Networking
 • Housekeeping
 • Welcome and Symposium Objectives
 • TUE Overview: Principles and Global View
 • Key elements of the Prohibited List
 • Case studies
  • Glucocorticoid
   • Asthma Exacerbation
  • Doctor – Patient confidentiality
   • For your ears only! Challenging situations in sport
 • ADeL
 • NextGen Prototype
 • Key Changes to the Code & ISTUE
 • Retroactive TUE Cases
  • EPi-Pen for anaphylaxis
  • Glucocorticoid “Doc, I need a shot!”
  • Acetazolamide for altitude sickness
 • Quick Dives: Pearls from around the World
  • Permitted does not mean legal
   • Amphetamines and ADHD: Olympic and Paralympic Games in Japan
  • Infertile in the fertile crescent
   • Clomiphene for females – Egypt
  • Pulmonary specialists in sport: Are they still breathing?
   • Asthma, PFT’s and B2-agonists
  • Something is happening in the state of Denmark
   • Permitted alternatives and terbutaline – Denmark

Op 25 mei 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Ademhalingsspieren optimaliseren? Power your breath” te Brussel met als docent Koen Volckaerts. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Functionale anatomie
 • Inspiratoire musculatuur
 • Schouder- nekspieren
 • Diafragma
 • Externe intercostale spieren
 • Sternocleidomastoideus
 • Scalenius spieren
 • Expiratoire musculatuur
 • Alle buikspieren
 • Primaire ademhalingsspier
 • Diafragma (koepelvormige skeletspier)
 • Secundaire ademhalingsspieren
 • Zone of Apposition (ZOA)
 • Fysiologie
 • Klinisch onderzoek
 • Observatie & Analyse
 • Retraining
 • Reprogramming breathing
 • Crocodile breathing
 • 90/90 breathing
 • Child’s pose breathing
 • T-spine rotation with rib grab
 • Balloon Blowing Exercise (BBE)
 • Respi-relax
 • Airofit
 • Manueel therapeutische ondersteuning
 • Ademhalingsfrequentie
 • Pasfrequentie

Op 29 mei 2021 neemt hij deel aan een Muaythai webinar te Blankenberge onder leiding van One FC Champion Rodtang “The Iron Man” Jitmuangong, ingericht door VKBM²O onder auspiciën van de IFMA.

Op 8 juni 2021 volgt Eric een ICES webinar “Integriteitsrollen binnen een sportfederatie” te Gent met als docent Evy Van Coppenolle. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Federatie-API
 • Collegiaal overleg
 • Ethisch adviesorgaan
 • Vlaams Sport Tribunaal
 • Intern tuchtorgaan
 • Onderlinge verhoudingen

Op 22 juni 2021 volgt hij een VTS Plus webinar “Krachttraining in de sport. Een evidence based en praktische benadering” te Brussel met als docent Cedric Demaerschalk. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Duidelijkheid voor de trainer
 • Range of Motion (ROM)
 • Functionele krachttraining
 • Spierfuncties
 • Patronen & ketens
 • Unilaterale oefeningen
 • Bilaterale oefeningen
 • Het gelijkheidsprincipe
 • Bewegingseconomie optimaliseren
 • Interne & externe focus
 • Sportspecifieke krachttraining
 • Evidence Based Practice
 • META-analyse
 • Meer inzicht over het belang van krachttraining
 • Meer inzicht over het belang van krachttraining bij kinderen
 • LTAD-model
 • Breed motorische ontwikkeling
 • Fundamental Movement Skills (FMS)
 • Locomotorische skills
 • Controle van objecten
 • Manipulatieve skills
 • Stabiliteit skills
 • Comfortabel gevoel als trainer
 • Update van de literatuur
 • Periodisering
 • Microcyclus
 • Macrocyclus

Op 24 juni 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Is communiceren met je G-sporter moeilijk? Maak kennis met SMOG en andere manieren om je communicatie te ondersteunen” te Brussel met als docent Bregje Hoogmartens. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Gezin & Handicap
 • Beeld je eens in…
 • Ondersteunende communicatie
 • Ontwikkelaars SMOG
 • Wat is SMOG?
 • Voor wie is SMOG?
 • Waarom gebaren?
 • Hoe werkt het?
 • Oefeningen

Op 8 juli 2021 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL Talented Athletes Education Program: ADeL for Talented Athletes and Athlete’s Guide to the Code 2021 en behaalde na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL Talented Athletes Education Program: ADeL for Talented Athletes and Athlete’s Guide to the Code 2021 bestond uit onderstaande 9 modules en vakken:

 • Module 1: You! And clean Sport
  • Ok, so what is this module all about?
  • Sport and its values
  • Developing values
  • Clean sport
  • Let’s reflect
  • A final word
 • Module 2: Welcome to the world of anti-doping
  • Ok, so what is this module all about?
  • What is doping?
  • Why have rules?
  • Anti-Doping Organizations (ADO’s)
  • An athlete in the anti-doping system
  • Final word
 • Module 3: Challenging moments in sport
  • Ok, so what is this module all about?
  • Let’s explore vulnerability
  • Taking action
  • Consequences of doping
 • Module 4: Medications in sport – Getting to know the List
  • Ok, so what is this module all about?
  • A quick glance at the Prohibited List
  • Medication use in sport
 • Module 5: Food first! Why food is good
  • Ok, so what is this module all about?
  • Food!
  • Supplements and their risks
  • Eating for sport
  • A few last pieces of advice
  • A final word
 • Module 6: When athletes are tested
  • Ok, so what is this module all about?
  • What is this testing all about?
  • Who can be tested and how are they selected?
  • When and where does testing take place?
  • What happens when I am selected for a test?
  • What happens when I have to provide a sample?
  • What happens to my sample?
  • A final word
  • Acknowledgements
 • Module 7: Having courage and speaking up
  • Ok, so what is this module all about?
  • When sport is unsafe or unfair
  • Taking action
  • Speaking up about doping
  • A final word
  • Acknowledgements
 • Module 8: Final quiz for talented athletes
  • 18 questions
  • Minimum 80% to succeed
 • Module 9: ADeL learning Experience Survey
  • Feedback WADA ADeL Talented Athletes Education Program

Op 12 juli 2021 volgt Eric een VTS Plus webinar “Reanimatie & AED” te Brussel met als docent Luc Van Den Broeck. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Reanimatie
 • AED

Op 23 juli 2021 neemt hij deel aan een BJJ stage te Blankenberge in samenwerking met Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van BJJB.

Op 21 augustus 2021 neemt Eric deel aan het Iedereen Aan Boord (IAB) interventieproject ontwikkeld door Thomas More Research (Dr. Tine Vertommen), in samenwerking met ICES (An De Kock). Het betreft een vormingstraject voor clubtrainers met als doel het stimuleren van positief omstandersgedrag bij seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportclub(s). Het doel van “Iedereen Aan Boord” is het ondersteunen van clubs en trainers bij het voorkomen of tijdig opmerken en stoppen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Samen wilt men ervoor zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport sneller wordt opgemerkt en dat men in zo’n situatie weet hoe te reageren. Volgende 3 sessies kwamen aan bod:

 • Sessie 1:
  • Wat is Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag (SGG) en hoe denk jij erover?
 • Sessie 2:
  • Wegkijkgedrag, waakzaamheid en reageren op een onthulling of vaststelling.
 • Sessie 3:
  • Grooming & gepast reageren in situaties van SGG

Op 3 september 2021 neemt hij deel aan een Ashihara Karate stage te Blankenberge in samenwerking met Sensei Marcel van den Berg, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK.

Op 7 september 2021 volgt Eric een ICES webinar “Online intervisie voor API’s” te Gent met als docenten An De Cock en Simon De Vriendt. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Afspraken en werkwijze intervisie
 • Ingestuurde vragen
 • Breakout Room 1 Case 1
 • Breakout Room 2 case 2
 • Breakout Room 3 case 3
 • Breakout Rooms eigen cases
 • Update registratieformulier
 • Update Grenswijs
 • Update kalender

Op 1 oktober 2021 neemt hij deel aan een K-1 Kickboxing stage te Blankenberge in samenwerking met Sensei Luta Antoine Mwe-Katone, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de VKBM²O.

Op 22 oktober 2021 neemt Eric deel aan een BJJ stage te Blankenberge in samenwerking met Sensei Stephan Van Wichelen, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van BJJB.

Op 23 oktober 2021 neemt hij, samen met het RONIN M.M.A. team deel aan het “M.M.A. event” te Mons onder auspiciën van de BMMAF / VKBM²O.

Op 7 december 2021 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL for Olympic Winter Games Beijing 2022 Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid en behaalt na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL for Olympic Winter Games Beijing 2022 Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid bestond uit onderstaande 3 modules en vakken:

 • Module 1: First things first
  • Leaving their home country
  • Important dates
  • Key dates to remember
 • Module 2: Roles & Responsibilities
  • Anti-Doping Rules Violations (ADRVs)
  • Which ones apply to Athlete Support Personnel (ASP), like coaches?
  • Strict Liability
  • What is important about the glucocorticoids change?
  • Here are some important things you need to remember
  • And don’t forget supplements!
  • TUE’s
  • Athlete’s Whereabouts
 • Module 3: Clean Games
  • Who can test athletes during the Games?
  • Getting tested at the Games
  • Athlete Notification
  • What are the valid reasons for a delay?
  • What happens at the doping control station?

Van maandag 13 december tot en met donderdag 16 december 2021 volgt hij het online No Cap Project. Dit project is er dankzij de gebundelde krachten van Onderwijs Vlaanderen, Klasse, Mediawijs, Cirra en het Centrum voor Politicologie van de KULeuven en kwam tot stand met steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Commissie. De topics waren:

 • Hoe kan je leerlingen kritisch leren omgaan met informatie?
 • Wat moet je weten over polarisatie en identiteit in een diverse samenleving?
 • Reikt No Cap je handvaten aan bij de preventie van radicalisering?

Het volledige No Cap Project bestond uit onderstaande 3 modules en vakken:

 • Module 1: Manipulatie versus waarheid
  • Manipuleren? Dat doet iedereen!
  • Wat verstaan we onder manipulatie en misleiding?
  • Online manipulatie, een speld in een hooiberg?
  • Manipuleren, dat kan je leren!
  • Live Q&A sessie
 • Module 2: Polarisering
  • Hoe werkt polarisering?
  • Waarom je ook preventief aan de slag moet gaan met gevoelige onderwerpen!
  • Haal sluimerende conflicten boven water!
  • Omgaan met extreme uitspraken en conflicten
  • Radicalisering, wat als het blijft escaleren?
  • Live Q&A sessie
 • Module 3: Zelfbeeld, identiteit en diversiteit
  • Wat is diversiteit eigenlijk?
  • Identiteitsontwikkeling, een uitdaging voor jou en je leerlingen!
  • Wat kan jij doen om jongeren te ondersteunen bij hun identiteitsontwikkeling?
  • Aan de slag in de praktijk!
  • Live Q&A sessie

Van 11 tot en met 13 februari 2022 neemt Eric deel aan het IBK winterkamp te Berlijn (Duitsland). Het winterkamp telt verschillende deelnemers en bevat ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines. Het IBK winterkamp werd ingericht door IBK Duitsland Shibucho Tom Madsen, Shihan Lutz Heyden en Shihan Oliver Roszak en dit onder de auspiciën van de IBK Duitsland. De lessen werden verzorgd door:

 • Shihan Oliver Roszak Kyokushin Full Contact Karate & Judo
 • Hanshi Marc Howes Submission Wrestling & Kyokushin Budokai Goshin Do
 • Hanshi Tom Madsen Kickboxing & Krav Maga
 • Kancho Eric Van Vaerenbergh Behring Jiu Jitsu & Boxing

Volgende personen werden gepromoveerd:

 • Senpai Patrick Drescher 2de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting 40 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)
 • Senpai Oscar Kotulla 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting 30 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)
 • Joshka Laird 1ste Kyu bruine gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting 25 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)
 • Stephanie Bobzien 1ste Kyu bruine gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting 25 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)
 • Arne Heinzemann 2de Kyu bruine gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting 20 personen kumite volbracht (IBK Duitsland)

Op 7 maart 2022 volgt hij een VTS Plus webinar “Hoe omgaan met ernstige stress en vermoeidheid bij atleten?” te Brussel met als docent Karel Logghe. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Wat zijn de mogelijke gevolgen van stress?
 • Welke bezwarende factoren kunnen we vermijden?
 • Welke impact heeft vermoeidheid op de prestaties van de sporter?
 • Wat zijn de gevolgen voor de atleet bij overtraining?
 • Hoe kunnen we overtrainde en met stress overladen atleten helpen?

Op 9 maart 2022 volgt Eric een VTS Plus webinar “Uithoudingstraining, méér dan louter training van energiesystemen” te Brussel met als docent Reinout Van Schuylenbergh. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Uithoudingsvermogen
 • holistische benadering van uithoudingstraining
 • wetenschappelijke achtergrond
 • praktische richtlijnen voor de duursportcoach
 • prestatie bepalende factoren
 • body & mind
 • neuromusculaire belasting
 • take home
 • Q&A

Op 10 maart 2022 volgt hij een VTS Plus webinar “Comfort, vrees, angst en paniek. Waar ligt het verschil? Wat hebben deze begrippen met een ideale leeromgeving te maken?” te Brussel met als docent Jef Verstraeten. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Comfort-zone
 • Furcht-zone
 • Paniek-zone

Op 14 maart 2022 volgt Eric een VTS Plus webinar “Welke sport past bij mij? Wat kom je wel of niet te weten vanuit je DNA?” te Brussel met als docent Karen Van Hoye. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Waar reageert jouw lichaam het best op?
 • Welke voedingsstoffen verteert jouw lichaam het best?
 • En hoe pas je dat in in je levensstijl?
 • DNA-test
 • Sportpaspoort

Op 16 maart 2022 volgt hij een VTS Plus webinar “Sporten in de toekomst en hoe kan je daarmee omgaan?” te Brussel met als docent Mark Bollen. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Toekomstverkenning
 • Skills
 • Innovatie
 • Methodologie
 • Scenarios
 • Processen
 • Tools
 • Mindset

Op 21 maart 2022 volgt Eric een VTS Plus webinar “Hoe creëer je een warme sportclub?” te Brussel met als docent Bert Misplon. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen een plek heeft binnen je club?
 • Dat je club een warme plaats is waar jong en oud zich thuis voelt?
 • Op welke manier kan je de drempels die er zijn om in een club te sporten proberen te verlagen?
 • Over kansen door sport
 • De Sportaroundpiramide
 • Multidisciplinair samenwerken
 • Het sociaal-sportieve aspect

Op 23 maart 2022 volgt hij een VTS Plus webinar “Sporten met autisme, het kan!” te Brussel met als docent Ellen De Stoop. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Autisme in a nuttshell
 • Autisme Centraal Methodiek
 • Hoe ga ik hier mee om als trainer/begeleider/monitor?
 • Ken je speler met autisme + Toolkit
 • Wat kunnen we nog aanpassen?
 • Sporttak overschrijdend denken

Op 27 maart 2022 neemt Eric als IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho deel aan de IBK Kaicho Jon Bluming Memorial Day 2 te De Bilt, Utrecht (NL) ingericht door Budokai Tsunami Alblasserwaard, onder auspiciën van de IBK Nederland.

Op 28 maart 2022 volgt hij een VTS Plus webinar “Do’s en don’ts voor trainers (EHBO)” te Brussel met als docent Luc Van den Broeck. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Doel van deze EHBO-sessie
 • 7-stappenplan in de wondzorg
 • Het gebruik van ijs!
 • Wat kan je ALTIJD doen bij levensbedreigende situaties?
 • De stabiele zijligging
 • Nek- en rugletsels
 • Hoofd- en wervelletsels

Op 30 maart 2022 volgt Eric een VTS Plus webinar “Fysieke planning bij dames rekening houdende met de menstruatie cyclus” te Brussel met als docent Ellen Van Campenhout. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Sportfysiologisch onderzoek
 • Hormonale cyclus
 • Folliculaire fase 1 tem 4
 • Luteale fase 1 tem 4
 • Bekkenbodemspieren
 • Brace Yourself
 • Krachttraining
 • Kruisbandletsels
 • In de praktijk
 • Oral Hormonal Contraceptives
 • RED-S
 • Take Home Message

Op 5 april 2022, na meer dan 6 jaar aan de nodige voorwaarden voldaan te hebben, behaalt Eric zowel zijn Rokudan 6de Dan zwarte gordel Kickboxing als zijn Senior Instructor – Level 5 diploma onder auspiciën van de WKA.

Op 8 april 2022 volgt hij een WADA ADel Athlete and Athlete Support Personnel Guide to the 2022 Prohibited List bijscholing te Blankenberge. Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • What is the International Standard for the Prohibited List (List)?
 • How are substances and methods added to the List?
 • How often is the List updated?
 • What has changed in the 2022 List?
  • Glucocorticoid injections
  • Risks for athletes
 • More changes for 2022
  • Beta-2 Agonists – Salbutamol
  • Other changes
 • Why is it important to be familiar with the List?
 • Things To Do!

Op 22 april 2022 slaagt hij in zijn opleiding Sportmanagement met 6,6/10. De volledige opleiding Sportmanagement bestond uit onderstaande modules:

  • Inleiding tot Sportmanagement
  • Sport in internationaal perspectief
  • Wegwijs in de infrastructuur van de sport
  • Strategieleidraad voor het management
  • Organisatiestructuren
  • Cultuur van een sportorganisatie
  • Humanresourcesmanagement in de sport
  • Leiderschap
  • Operationeel management in de sport
  • Financieel management in de sport
  • Genereren van inkomsten
  • Sportmanagement, recht en ethiek

Op 25 april 2022 neemt Eric deel aan het Safe Sport Allies (SSA) interventieproject ontwikkeld door Thomas More Research (Dr. Tine Vertommen), in samenwerking met ICES (Evy Van Coppenolle). Het vormingstraject Trainers heeft als doel om de kennis, attitude vaardigheden en zelfeffectiviteit bij het herkennen en gepast reageren op signalen en incidenten van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van kinderen en jongeren in de sportclub te verhogen bij trainers. Het vormingstraject Sporters heeft als doel om sporters hun eigen grenzen te leren kennen, alsook om te gaan met grenzen van anderen. Volgende sessies kwamen aan bod:

 • Definitie grensoverschrijdend gedrag
 • Soorten grensoverschrijdend gedrag
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Non-contact seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Contact seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Fysiek grensoverschrijdend gedrag
 • Psychisch grensoverschrijdend gedrag
 • Verwaarlozing
 • Definitie consent of toestemming
 • Club-API
 • Het Grens-wijs systeem
 • Individuele toestemming / maatschappelijk akkoord voor het gedrag
 • Vrijwilligheid
 • Gelijkwaardigheid
 • Ontwikkelings- of functioneringsniveau
 • Context
 • Impact
 • Wat is een omstander of omstandersgedrag?
 • Reactief (tijdens of net na een incident)
 • Proactief (los van een incident)
 • Positief
 • Negatief

Op 27 april 2022 wordt hij door de Grappling Vlaanderen examencommissie onder auspiciën van Sport Vlaanderen gepromoveerd naar zwarte gordel / faixa preta 3 (Professor) Behring Braziliaanse Jiu Jitsu.

De GV-examencommissie bestaat uit volgende personen:

 • President: Evert Deweer
 • Technical Director: Wim Deputter
 • Head Instructor: Frank Beels

Certificate ID:

 • 491410_1659784172

Op 8 mei 2022 volgt Eric, op advies van de VKBM²O, een WADA webinar “ADeL – One year on and beyond” te Blankenberge waarbij volgende onderwerpen aan bod kwamen:

 • Measures planned to improve the e-learning platform further in 2022 and beyond
 • High-level translation process to engage ADO stakeholders
 • Roadmap for ADEL in 2022 and beyond
 • Q&A

Op 10 mei 2022 volgt hij, op advies van de VKBM²O, het online WADA ADeL for Birmingham 2022 Commonwealth Games Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid by injection en behaalde na een succesvol examen het certificaat. Het volledige WADA ADeL for Birmingham 2022 Commonwealth Games Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid by injection bestond uit onderstaande 3 modules en vakken:

 • Module 1: First things first
  • Leaving their home country
  • Important dates
  • Key dates to remember
 • Module 2: Roles & Responsibilities
  • Anti-Doping Rules Violations (ADRVs)
  • Which ones apply to Athlete Support Personnel (ASP), like coaches?
  • Strict Liability
  • What is important about the glucocorticoids change?
  • Here are some important things you need to remember
  • And don’t forget supplements!
  • TUE’s
  • Athlete’s Whereabouts
 • Module 3: Clean Games
  • Who can test athletes during the Games?
  • Getting tested at the Games
  • Athlete Notification
  • What are the valid reasons for a delay?
  • What happens at the doping control station?

Op 10 mei 2022 vonden in de RONIN M.M.A. dojo van het Sport Vlaanderen Centrum te Blankenberge enkele Safe Sport Allies (SSA) workshops voor Sporters & Trainers plaats. De workshops werden gedoceerd door Lars Helsen en Eric Van Vaerenbergh. Een 5-tal jeugdige leden namen deel aan de Safe Sport Allies (SSA) workshop voor Sporters en een 8-tal hulptrainers kwamen opdagen om deel te nemen aan de Safe Sport Allies (SSA) workshop voor Trainers. Zowel de Sporters als de Trainers waren nadien vol lof over de workshops. Verschillende belangrijke onderwerpen aangaande grensoverschrijdend gedrag kwamen uitgebreid aan bod.

 • Definitie grensoverschrijdend gedrag
 • Soorten grensoverschrijdend gedrag
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Non-contact seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Contact seksueel grensoverschrijdend gedrag
 • Fysiek grensoverschrijdend gedrag
 • Psychisch grensoverschrijdend gedrag
 • Verwaarlozing
 • Definitie consent of toestemming
 • Club-API
 • Het Grens-wijs systeem
 • Individuele toestemming / maatschappelijk akkoord voor het gedrag
 • Vrijwilligheid
 • Gelijkwaardigheid
 • Ontwikkelings- of functioneringsniveau
 • Context
 • Impact
 • Wat is een omstander of omstandersgedrag?
 • Reactief (tijdens of net na een incident)
 • Proactief (los van een incident)
 • Positief
 • Negatief

Op 30 mei 2022 bezochten IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho Eric Van Vaerenbergh en Senpai Jürgen Laroy de Kaicho Jon Bluming Dojo bij de Groep Operationele eenheden Korps Mariniers te Doorn.

Op 5 juni 2022 ging de allereerste BJJ 4 KIDZ les van start in de dojo van RONIN M.M.A. in het Sport Vlaanderen Centrum te Blankenberge. Een project dat opgestart werd door zowel Hanshi Eric Van Vaerenbergh als Senpei Diego Afonso Verde en zijn assistenten Lars Helsen en Ihsan Albogachiev.

Van 3 juni tot en met 5 juni 2022 neemt hij deel aan RONIN M.M.A. Hell Camp 4 waar hij een BJJ seminar doceert. RONIN M.M.A. Hell Camp 4 staat volledig onder de leiding van Sensei Stephan Van Wichelen en werd ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 14 juni 2022 volgt Eric een ICES webinar “Online intervisie/uitwisselingsmoment voor clubbestuurders” te Gent met als docenten An De Kock (ICES) en Karolien Adriaens (Thomas More Research). Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Maak GG (Grensoverschrijdend Gedrag) bespreekbaar
 • Stel een Club-API aan
 • Implementeer gedragscodes
 • Integreer een handelingsprotocol
 • Bepaal een aanwervingsbeleid voor vrijwilligers
 • Informeer en verspreid
 • Vragenronden via Mentimeter
 • Breakout Rooms

Van 17 tot en met 19 juni 2022 neemt hij deel aan het IBK zomerkamp te Berlijn (Duitsland). Het zomerkamp telt verschillende deelnemers, bevat ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines en werd ingericht door IBK Duitsland Shibucho Tom Madsen, Shihan Lutz Heyden en Shihan Oliver Roszak en dit onder de auspiciën van de IBK Duitsland. De lessen werden verzorgd door:

 • Sensei Kenneth Heising KMS
 • Sensei Gutte Løiborg Boxing
 • Sensei Oliver Schlüter KMS
 • Sensei Harry Werz Kyokushin Full Contact Karate & Ju-Jutsu
 • Sensei Thomas Haurum K-1 & Boxing
 • Sensei Otto Knudsen M.M.A. & Grappling
 • Shihan Oliver Roszak Kyokushin Full Contact Karate & Judo
 • Shihan Lutz Heyden Street Self Defense
 • Hanshi Marc Howes Submission Wrestling & Kyokushin Budokai Goshin Do
 • Hanshi Tom Madsen KMS
 • Kancho Eric Van Vaerenbergh Behring Jiu Jitsu & Karate for Street

Volgende personen werden gepromoveerd:

 • Sebastian Heising Sandan 3de Dan zwarte gordel KMS
 • Silke Go Nidan 2de Dan zwarte gordel KMS
 • Andreas Reisch Nidan 2de Dan zwarte gordel KMS
 • Vanessa Krenz Shodan 1ste Dan zwarte gordel KMS
 • Thim Schløer-Sandgreen Sandan 3de Dan zwarte gordel Kyokushin Full Contact Karate
 • Kristian Madsen Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Full Contact Karate

Van 18 tot en met 20 juli 2022 neemt Eric deel aan het IBK zomerkamp te Brasov (Roemenië). Het zomerkamp telde verschillende deelnemers, bevatte ook meerdere toptrainers en kampioenen in verschillende disciplines en werd ingericht door IBK Roemenië Shibucho Anatoly Danilov en dit onder de auspiciën van de IBK Roemenië. De lessen werden verzorgd door:

 • Sensei Cristian Doru Ipate Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Sensei Bogdan Ciupu Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Sensei Valentin Luis Turcu Kickboxing & All-Round Fighting
 • Shihan Anatoly Kyokushin Full Contact Karate & Kickboxing
 • Kancho Eric Van Vaerenbergh Kickboxing, BJJ & All-Round Fighting

Volgende personen werden gepromoveerd:

 • Raluca Anyel Burghelea Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Cristian Doru Ipate 3de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Bogdan Ciupu Yondan 4de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting
 • Valentin Luis Turcu Yondan 4de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting

Op 19 augustus 2022 neemt hij deel aan een Kyokushin Budokai All-Round Fighting stage onder de leiding van Sensei Koen Smets in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge. Alle aanwezigen kregen onderstaande technieken voorgeschoteld:

 • butterfly sweep
 • guillotine choke
 • triangle choke
 • straight armbar
 • heel hook

Senpai Koen Smets behaalde in mei 2010 zijn Nidan 2de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting en werd aangenaam verrast toen hij na 12 jaar uit handen van IBK Kancho Eric van Vaerenbergh zijn Sandan 3de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting mocht ontvangen en zichzelf ook vanaf dat moment de titel Sensei mag toe-eigenen.

Op 11 september 2022 neemt Eric deel aan RONIN M.M.A. seminar waar hij een BJJ GI seminar doceert. Dit RONIN M.M.A. seminar staat volledig onder de leiding van Sensei Stephan Van Wichelen en werd ingericht door RONIN M.M.A. Leverkusen onder auspiciën van BJJG.

Op 28 september 2022 neemt hij deel aan een BJJ stage onder de leiding van Sensei Frank Beels in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge. Alle aanwezigen kregen onderstaande technieken voorgeschoteld:

 • Takedowns
 • Chokes
 • Armbars
 • Self Defence

Op 3 december 2022 volgt Eric een ICES bijscholing “Reageren op haatspraak in sport” te Gent met als docenten An De Kock (ICES) en Amy Snelders (Team Tumult). Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

 • Methodieken en theorie in de vorming?
 • Meervoudige identiteit
 • Wij/Zij denken
 • Racisme of niet?
 • De gelaagdheid van haatspraak
 • Het onderliggend verhaal
 • Het keuzeplan
 • Het 5-stappenplan?
 • Wie & Wat?
 • Doelwit
 • Omstaanders
 • Boodschapper
 • Tijd?
 • Kort
 • Lang
 • Focus?
 • Haatboodschap
 • Onderliggende behoefte
 • Onderdrukkend verhaal
 • Strategie?
 • Weerleggen
 • Alternatief
 • Negeren
 • Dialoog
 • Grenzen stellen
 • Melden
 • Toon?
 • Humor
 • Feitelijk
 • Positief
 • Emotioneel
 • Extra methodieken?
 • Alternarratief
 • Chatbox Miso
 • Stappenplan
 • Vorming

Op 8 december 2022 neemt hij deel aan een Muaythai stage met Kru Fueg Sorn (assistent-leraar) Tom Vanhilderson in de RONIN M.M.A. dojo van het Sport Vlaanderen centrum te Blankenberge. Ongeveer twintig deelnemers namen vol enthousiasme deel aan de stage en kregen voornamelijk volgende technieken voorgeschoteld:

 • clinching techniques
 • knee strikes
 • elbow strikes
 • low kicks
 • front kicks
 • sweep techniques

Volgende personen werden gepromoveerd naar een hogere Dan of Kyu graad:

 • Senpei Karim Talabi:
  • Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kickboxing (behaalde zijn Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing op 24 september 2020)
 • Senpei Tom Vanhilderson:
  • Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing (behaalde zijn Nikyū 2de Kyū bruine gordel Kickboxing op 24 september 2020)
 • Senpei Nikolaas De Ceurt:
  • Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing (behaalde zijn Nikyū 2de Kyū bruine gordel Kickboxing op 24 september 2020)
 • Senpei Zeno Bollaert:
  • Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing (behaalde zijn Nikyū 2de Kyū bruine gordel Kickboxing op 24 september 2020)
 • Senpei Barry Hofland:
  • Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep Kickboxing (behaalde zijn Nikyū 2de Kyū bruine gordel Kickboxing op 24 september 2020)

Op 22 december 2022 neemt Eric deel aan een stage Kyokushin Budokai All-Round Fighting met Sensei Stephan Van Wichelen in de RONIN M.M.A. Honbu te Blankenberge. Volgende onderwerpen kwamen uitgebreid aan bod en werden samen met Senpai Jürgen Laroy voorgetoond:

 • stoottechnieken
 • traptechnieken
 • ontwijkingstechnieken
 • afweertechnieken
 • takedowns
 • klemtechnieken
 • wurgtechnieken
 • self-defense

Volgende personen werden gepromoveerd naar een hogere Dan of Kyū graad:

 • Sensei Stephan Van Wichelen:
  • Nidan 2de dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting (behaalde zijn Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting op 27 oktober 2019)
  • Sandan 3de Dan zwarte gordel Kickboxing (behaalde zijn Nidan 2de Dan zwarte gordel Kickboxing op 13 december 2015)
 • Senpai Jürgen Laroy:
  • Shodan 1ste Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting (behaalde zijn Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting op 3 juni 2014)

Op 29 januari 2023 neemt hij, op advies van de VKBMO en de VBL, deel aan de WADA ADeL Refresher Course for International-Level Athletes (1 uur)

Op 6 februari 2023 neemt Eric, op advies van de VKBMO en de VBL, deel aan de WADA ADeL Refresher Course for National-Level Athletes (1 uur)

Op 12 maart 2023 neemt hij als IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho deel aan de IBK Kaicho Jon Bluming Memorial Day 3 te De Bilt, Utrecht (NL) ingericht door Budokai Tsunami Alblasserwaard, onder auspiciën van de IBK Nederland.

Op 2 april 2023 behaalt Eric het VTS Initiator Muaythai & Kickboxing diploma te Antwerpen na het volgen van onderstaande vakken verdeeld over 3 modules:

 • Module 1: Algemene Kennis
  • federatiekennis
  • federatiestructuur
  • VKBMO
  • LFKMO
  • BKBMO
  • internationale competitiestructuur
  • informatie en contact
 • Module 2: Geschiedenis Muaythai & Kickboxing
  • de geschiedenis en tradities van Muaythai
  • de geschiedenis en tradities van Kickboxing
 • Module 3: Basistechnieken Muaythai & Kickboxing
  • situering van de basistechnieken
  • basishoudingen en verplaatsingen
  • stoottechnieken
  • traptechnieken
  • knietechnieken
  • elleboogtechnieken
  • verweringen
  • valtechnieken
  • clinchtechnieken

Op 5 april 2023 neemt hij deel aan een BJJ stage onder de leiding van Sensei Frank Beels in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge. Alle aanwezigen kregen onderstaande technieken voorgeschoteld:

 • Takedowns
 • Sweeps
 • Escapes
 • Armbars

Op 25 mei 2023 bezochten IBK Kyokushin Budokai All-Round Fighting Kancho Eric Van Vaerenbergh en Senpai Jürgen Laroy het Wijkcentrum Peelo ’t Markehuus te Assen, Drenthe (Nederland) om er samen de filmpremière “Het Beest van Amsterdam” van Kaicho Jon Bluming te gaan bekijken.

Op 12 juli 2023 neemt hij deel aan een Braziliaanse Jiu Jitsu stage met Professor Frank Beels (zwarte gordel / faixa preta 4 BJJ) in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge. Volgende technieken kwamen uitgebreid aan bod:

 • Sweeps
 • Escapes
 • Chokes
 • Armbars
 • Foot locks
 • Biceps locks

Onderstaande personen werden gepromoveerd naar een volgende graad / streep:

 • Diego Afonso Verde
 • Arturs Voitkuns
 • Damiaan Shamianov
 • Lars Helsen
 • Lisa Lampo
 • Hristo Radoslavov
 • Leander Boey
 • Anthony Rousseau
 • Rayan Verheecke
 • Antoine Bourgeois
 • Simon Maesen
 • Gianni Wood

Op 27 oktober 2023 neemt RONIN M.M.A. vechter Arturs Voitkuns, voorbereid door Eric,  deel aan het “Operational Grappling Tournament” te Brussel en behaalt er een bronzen medaille in de Men Advanced Class -80kg categorie en dit onder auspiciën van de KMS / FTMA.

Op 12 november 2023 neemt het door hem voorbereide RONIN M.M.A. BJJ & Grappling team deel aan het “European Ground Fighting Championship 4” te Bonn (Duitsland) en behaald er 1 zilveren en 2 bronzen medailles en dit onder auspiciën van de EGFC.

Op 22 november 2023 neemt Eric deel aan een Self-Defense stage gegeven door niemand minder dan Sensei Steven Segers en Sensei Mustapha El Bachiri, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK.

Tijdens de Self-Defense stage werden volgende onderdelen aangesproken:

 • verschillende ontsnappingen uit hoofdklemmen
 • toepassen van polsklemmen
 • toepassen van elleboogklemmen
 • toepassen van schouderklemmen
 • toepassen van heupworpen
 • ontwijken en neutraliseren van aanvallen met een steekwapen
 • ontwijken en neutraliseren van aanvallen met een vuurwapen

Op het einde van de stage werd Sensei Steven Segers, na meer dan 20 jaar sinds het behalen van zijn vorige Dan graad,  door Kancho Eric Van Vaerenbergh gegradueerd naar een Sandan 3de Dan zwarte gordel Kyokushin Budokai All-Round Fighting.

Op 20 december 2023 neemt hij deel aan een Krav Maga Liven stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Jürgen Laroy, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KMLI.

Op 28 februari 2024 neemt Eric deel aan een Judo for M.M.A. stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Atom Martirosyan, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de IBK.

Op zondag 17 maart 2024 mocht Senpai Karim Talabi (in opdracht van Hanshi Eric Van Vaerenbergh) de VKBMO Award “25 years Jubilee” voor onze club RONIN M.M.A. in ontvangst nemen. De VKBMO Awards vonden plaats in hotel Ter Elst te Edegem. Een hele eer voor onze club!

De categorieën die dit jaar tijdens de VKBMO Awards aan bod kwamen zijn:

•⁠ ⁠Lifetime Achievement
•⁠ ⁠Sociaal project van het jaar
•⁠ ⁠Sportief project van het jaar
•⁠ ⁠Vrijwilliger van het jaar
•⁠ ⁠Officialswerking
•⁠ ⁠VKBMO bestuur
•⁠ ⁠Jeugdsportfonds (beste jeugdinitiatieven)
•⁠ ⁠OBK (organisator, grootste team, medaillestand & puntenstand)
•⁠ ⁠Topsportwerking ( Europees/ wereldkampioenschappen)
•⁠ ⁠Jubileums

Op 27 maart 2024 neemt hij deel aan een Krav Maga Liven stage te Blankenberge onder leiding van Senpai Jürgen Laroy, ingericht door RONIN M.M.A. onder auspiciën van de KMLI.

Volgende persoon werd gepromoveerd naar een hogere Dan of Kyū graad:

 • Senpai Jürgen Laroy:
  • Sandan 3de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven (behaalde zijn Nidan 2de Dan zwarte gordel Krav Maga Liven op 8 augustus 2019)

Op 10 april 2024 neemt Eric deel aan een BJJ stage onder de leiding van Sensei Frank Beels in de RONIN M.M.A. dojo te Blankenberge. Alle aanwezigen kregen onderstaande technieken voorgeschoteld:

 • Sweeps
 • Escapes
 • Chokes
 • Armbars
 • Foot locks
 • Biceps locks
 • Q&A rondje

Onderstaande personen werden gepromoveerd naar een volgende graad / streep:

 • Diego Afonso Verde
 • Damiaan Shamianov
 • Ihsan Albogachiev
 • Hristo Radoslavov
 • Egzon Ukella
 • Alan Tebijev
 • Simon Maesen
 • Milan Baert
 • Ghislain Bougan
 • Wesley Vermeire

Op 20 april 2024 neemt het RONIN M.M.A. BJJ 4 KIDZ team, begeleid door jeugdcoach Diego Afonso Verde en assistent jeugdcoach Damiaan Shamianov, beiden getraind door Hanshi Eric Van Vaerenbergh, deel aan de No Gi Interclub Grappling Vlaanderen te Brussel en behaalden onderstaande resultaten:

 • Damon Afonso Verde:
  • 3de plaats (bronzen medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Jongens wit – grijs / 8 – 10 jaar / -28kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Elize Dayer:
  • 1ste plaats (gouden medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Meisjes wit – grijs / 8 – 10 jaar / -28kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Gauthier Vandekerkhove:
  • 1ste plaats (gouden medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Jongens wit – grijs / 8 – 10 jaar / -24kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Greg Maertens:
  • 2de plaats (zilveren medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Jongens wit – grijs / 8 – 10 jaar / -44,3kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Jack Moerenhout:
  • 2de plaats (zilveren medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Jongens wit – grijs / 8 – 10 jaar / -24kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Noor Ukella:
  • 1ste plaats (gouden medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Meisjes wit – grijs / 8 – 10 jaar / -52,5kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Romie Hilderson:
  • 2de plaats (zilveren medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Meisjes wit – grijs / 8 – 10 jaar / -52,5kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Tibe Huygens:
  • 5de plaats “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Jongens wit – grijs / 6 – 7 jaar / -24kg op 20 april 2024 te Brussel
 • Victoria Debyser:
  • 2de plaats (zilveren medaille) “No Gi Interclub Grappling Vlaanderen” Jeugd Meisjes wit – grijs / 8 – 10 jaar / -40,3kg op 20 april 2024 te Brussel

img_0017

Behring Braziliaanse Jiu Jitsu (BJJI / BJJB) certificaten:

 1. 22/02/2004: witte gordel / faixa branca 1
 2. 12/11/2004: witte gordel / faixa branca 2
 3. 21/10/2005: witte gordel / faixa branca 3
 4. 12/05/2006: witte gordel / faixa branca 4
 5. 17/07/2007: blauwe gordel / faixa azul
 6. 30/11/2007: blauwe gordel / faixa azul 1
 7. 02/04/2008: blauwe gordel / faixa azul 2
 8. 29/11/2008: blauwe gordel / faixa azul 3
 9. 03/04/2009: blauwe gordel / faixa azul 4
 10. 04/11/2009: paarse gordel / faixa roxa
 11. 20/02/2010: paarse gordel / faixa roxa 1
 12. 19/06/2010: paarse gordel / faixa roxa 2
 13. 09/11/2010: paarse gordel / faixa roxa 3
 14. 18/03/2011: paarse gordel / faixa roxa 4
 15. 30/09/2011: bruine gordel / faixa marrom
 16. 23/12/2011: bruine gordel / faixa marrom 1
 17. 30/03/2012: bruine gordel / faixa marrom 2
 18. 19/05/2012: bruine gordel / faixa marrom 3
 19. 06/07/2012: bruine gordel / faixa marrom 4
 20. 18/10/2012: zwarte gordel / faixa preta (Instrutor / Instructeur )
 21. 02/10/2013: zwarte gordel / faixa preta (Professor / Leraar)
 22. 17/04/2016: zwarte gordel / faixa preta 1 (Professor / Leraar)
 23. 27/04/2019: zwarte gordel / faixa preta 2 (Professor / Leraar) Grappling Vlaanderen/Sport Vlaanderen erkenning
 24. 27/04/2022: zwarte gordel / faixa preta 3 (Professor / Leraar) Grappling Vlaanderen/Sport Vlaanderen erkenning

Budokai Do Full Contact Karate (IBKF / BBKA) certificaten:

 1. 12/04/1990: Hachikyū 8ste Kyū gele gordel
 2. 15/09/1991: Nanakyū 7de Kyū oranje gordel
 3. 05/12/1992: Rokkyū 6de Kyū groene gordel
 4. 24/01/1993: Gokyū 5de Kyū groene gordel met een blauwe streep
 5. 30/03/1993: Yonkyū 4de Kyū blauwe gordel
 6. 25/06/1993: Sankyū 3de Kyū blauwe gordel met een bruine streep
 7. 15/09/1993: Nikyū 2de Kyū bruine gordel
 8. 29/12/1993: Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een witte streep
 9. 19/03/1995: Shodan 1ste Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 10. 03/01/1997: hoekscheidsrechter
 11. 03/02/1997: hoofdscheidsrechter
 12. 17/01/2000: Nidan 2de Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)

Combat Sambo (WKUFO) certificaten:

 1. 24/09/2007: Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel (militaire assimilatie)

Engels Boksen (KBBB / VBL) certificaten:

 1. 01/03/2007: Trainer C (licentienummer 70 525)
 2. 15/02/2009: Trainer B (licentienummer 70 525)
 3. 21/11/2012: Trainer A (licentienummer 70 525)
 4. 01/02/2019: Verzorger / Hulptrainer (licentienummer 70 525)

ICES certificaten:

 1. 27/02/2013: Sport met grenzen 1 (3 uren)
 2. 03/05/2016: Time-out tegen pesten 1 (3 uren)
 3. 12/03/2019: Time-out tegen pesten 2 (3 uren)
 4. 18/03/2019: Sport met grenzen 2 (3 uren)
 5. 30/11/2020: ICES webinar: Club-API 1 (1.5 uur)
 6. 14/12/2020: ICES webinar: Club-API 2 (1.5 uur)
 7. 20/03/2021: ICES webinar: Federatie-API 1 (6 uren)
 8. 27/03/2021: ICES webinar: Federatie-API 2 (6 uren)
 9. 28/04/2021: ICES webinar: Sport met grenzen op jongerenmaat (12 – 18 jaar) (1 uur)
 10. 08/06/2021: ICES webinar: Integriteitsrollen binnen een sportfederatie (2 uren)
 11. 21/08/2021: Iedereen Aan Boord (IAB) interventieproject (5 uren)
 12. 07/09/2021: ICES webinar: Online intervisie voor API’s (2 uren)
 13. 25/04/2022: ICES webinar: Safe Sport Allies (SSA) interventieproject (1 uur)
 14. 14/06/2022: ICES webinar: Online intervisie voor Clubbestuurders (2 uren)
 15. 03/12/2022: Reageren op haatspraak in sport (2 uren)

ICOBA certificaten:

 1. 25/10/2010: Agressiebeheersing (24 uren)

Kickboxing (WKA / BKBMO / VKBMO) certificaten:

 1. 08/10/1993: Kyukyū 9de Kyū gele gordel
 2. 20/05/1994: Hachikyū 8ste Kyū oranje gordel
 3. 16/12/1994: Nanakyū 7de Kyū oranje gordel met een groene streep
 4. 25/08/1995: Rokkyū 6de Kyū groene gordel
 5. 09/02/1996: Gokyū 5de Kyū groene gordel met een blauwe streep
 6. 18/10/1996: Yonkyū 4de Kyū blauwe gordel
 7. 30/05/1997: Sankyū 3de Kyū blauwe gordel met een bruine streep
 8. 24/04/1998: Nikyū 2de Kyū bruine gordel
 9. 11/12/1998: Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel met een zwarte streep
 10. 10/12/1999: Shodan 1ste Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 11. 30/11/2001: Nidan 2de Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 12. 13/12/2003: Trainer
 13. 04/12/2004: Sandan 3de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 14. 28/01/2010: Yondan 4de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 15. 31/01/2010: hoofdscheidsrechter
 16. 23/03/2015: Landsvertegenwoordiger
 17. 19/01/2016: Godan 5de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 18. 05/04/2022: Rokudan 6de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 19. 05/04/2022: Senior Instructor – Level 5

Krav Maga Liven (KMLI / KMLB) certificaten:

 1. 15/04/1987: Gokyū 5de Kyū gele gordel
 2. 31/07/1987: Yonkyū 4de Kyū oranje gordel
 3. 27/11/1987: Sankyū 3de Kyū groene gordel
 4. 15/05/1988: Nikyū 2de Kyū blauwe gordel
 5. 16/12/1988: Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel
 6. 30/06/1989: Shodan 1ste Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 7. 15/12/1990: Nidan 2de Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 8. 18/10/1993: Sandan 3de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 9. 15/05/1997: Yondan 4de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 10. 15/06/2002: Godan 5de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 11. 17/12/2007: Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel (Shihan / Grootmeester)
 12. 15/12/2014: Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel (Shihan / Grootmeester)
 13. 1/12/2018: Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel (Hanshi / Professor / Doctoraat)
 14. 1/12/2018: KMLB Shibucho (Landsvertegenwoordiger)

Kyokushin Budokai All-Round Fighting (IBK / IBKB) certificaten:

 1. 12/04/1990: Gokyū 5de Kyū gele gordel
 2. 15/09/1991: Yonkyū 4de Kyū oranje gordel
 3. 05/12/1992: Sankyū 3de Kyū groene gordel
 4. 30/03/1993: Nikyū 2de Kyū blauwe gordel
 5. 29/12/1993: Ikkyū 1ste Kyū bruine gordel
 6. 19/03/1995: Shodan 1ste Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 7. 17/01/2000: Nidan 2de Dan zwarte gordel (Senpai / Leraar)
 8. 18/11/2003: Sandan 3de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 9. 01/12/2004: IBK België Shibucho (Landsvertegenwoordiger)
 10. 01/12/2004: IBK Zuid – Oost Azië, Afrika en het Midden – Oosten Jimucho (Voorzitter)
 11. 03/04/2005: Yondan 4de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 12. 10/04/2006: Godan 5de Dan zwarte gordel (Sensei / Meester)
 13. 11/01/2007: Rokudan 6de Dan rood / wit geblokte gordel (Shihan / Grootmeester)
 14. 12/10/2007: Hoofdscheidsrechter
 15. 10/08/2009: Nanadan 7de Dan rood / wit geblokte gordel (Shihan / Grootmeester)
 16. 08/01/2012: Hachidan 8ste Dan rood / wit geblokte gordel (Hanshi / Professor / Doctoraat)
 17. 02/06/2018: IBK Kancho (voorzitter) Kyokushin Budokai All-Round Fighting division

Muaythai / Thaiboxing (WKA / KMA / BKBMO) certificaten:

 1. 15/10/1998: 2de Khan gele Mongkol
 2. 15/04/1999: 3de Khan geel / witte Mongkol
 3. 17/02/2000: 4de Khan groene Mongkol
 4. 14/09/2000: 5de Khan groen / witte Mongkol
 5. 18/10/2001: 6de Khan blauwe Mongkol
 6. 16/05/2002: 7de Khan blauw / witte Mongkol
 7. 19/12/2002: 8ste Khan bruine Mongkol
 8. 20/03/2003: 9de Khan bruin / witte Mongkol
 9. 24/07/2003: 10de Khan rode Mongkol
 10. 13/12/2003: 11de Khan rood / witte Mongkol (Kru Fueg Sorn / Assistent – Leraar)
 11. 13/12/2003: Trainer
 12. 08/12/2005: 12de Khan rood / gele Mongkol (Kru Puh Chuay / Leraar)
 13. 18/11/2007: 13de Khan rood / zilveren Mongkol (Kru Yai / Assistent – Meester)
 14. 17/12/2009: 14de Khan zilveren Mongkol (Arjarn / Meester)
 15. 31/01/2010: hoofdscheidsrechter
 16. 20/12/2012: 15de Khan goud / zilveren Mongkol (Arjarn Yai / Assistent – Grootmeester)
 17. 13/01/2016: 16de Khan gouden Mongkol (Pramajarn / Grootmeester)

NHA certificaten:

 1. 22/04/2022: Sportmanagement (320 uren)

NTI certificaten:

 1. 12/09/2003: Sportpsychologie (108 uren)
 2. 13/06/2005: Sportmassage (320 uren)

RODE KRUIS VLAANDEREN certificaten:

 1. 03/02/2003: Brevet Helper (32 uren)
 2. 30/04/2008: Bedrijfs Eerstelijnshulpverlener (inclusief AED-training) (20 uren)

RVSP certificaten:

 1. 09/10/2014: Conferentie risicovechtsporten en het beleid (6 uren)

SCHOOLGRAPPLING vzw functie:

 1. 26/08/2020: lid Bestuursorgaan

SPORTRAAD BLANKENBERGE functie:

 1. 03/07/2019: Ondervoorzitter Bestuursorgaan

SPORT VLAANDEREN certificaten:

 1. 03/07/2018: Spelen en sporten met ADHD: Wat moet je als jeugd- of sportmonitor weten? (2.5 uren)
 2. 04/04/2019: Naschoolse Sport- en Beweegbegeleider (3 uren)
 3. 17/10/2019: 3de Sportinnovatiecongres van Sport Vlaanderen te Brugge (5,5 uren)

SPORTWERK VLAANDEREN certificaten:

 1. 13/10/2018: Mensana Certified Coach: blessurepreventie, inspanningsfysiologie en lactaatmetingen (2.5 uren)
 2. 26/03/2019: VZW sociaal – juridische basiskennis (4,5 uren)
 3. 27/06/2019: Smart Mind (2.5 uren)
 4. 08/07/2019: LastPass (2 uren)
 5. 18/10/2019: WILL SPORTS HR met een sportinjectie (7,5 uren)

SYNTRA WEST certificaten:

 1. 30/04/2008: Cultuurinzicht en omgaan met diversiteit (12 uren)
 2. 30/04/2008: Psychologische conflicthantering 1: Drugs & Alcohol (8 uren)
 3. 30/04/2008: Psychologische conficthantering 2: Conflict en Stress (8 uren)
 4. 30/04/2008: Communicatietechnieken (10 uren)

VBL certificaten:

 1. 22/12/2018: cursus Verzorger

VKBO certificaten:

 1. 13/06/2020: webinar: Covid Safe Sportbegeleider (2 uren)

VLAAMSE OVERHEID certificaten:

 1. 25/04/2014: Conflicthantering (8 uren)
 2. 29/04/2014: Assertiviteit in de werksituatie (30 uren)
 3. 01/05/2014: Creativiteit (5 uren)
 4. 08/05/2014: Feedback geven en krijgen (8 uren)
 5. 08/05/2014: Constructief samenwerken (8 uren)
 6. 11/05/2014: Ontwikkel je denkkracht (15 uren)
 7. 13/05/2014: Slecht nieuws brengen (8 uren)
 8. 13/05/2014: Pesten en geweld? Genoeg is genoeg! (8 uren)
 9. 15/05/2014: Timemanagement (40 uren)
 10. 29/05/2014: Toolkit voor leidinggevenden (80 uren)
 11. 10/08/2015: Succesvol presenteren (60 uren)
 12. 13/08/2015: Projecten? Ik doe mee! (25 uren)
 13. 22/04/2020: Onboarding (24 uren)
 14. 29/04/2020: Projectmanagement (24 uren)
 15. 16/12/2021: No Cap Project (24 uren)

VSF certificaten:

 1. 05/10/2015: Mentale weerbaarheid 1 (3 uren)
 2. 07/10/2015: Mentale weerbaarheid 2 (3 uren)
 3. 22/05/2019: Mijn sportclub, een vzw? Het nieuwe verenigingenrecht toegelicht? (3 uren)
 4. 04/06/2019: Aantrekken van nieuwe en jongere vrijwilligers. Hoe vergroten we de kans op succes? (3 uren)

VTS auteurswerk:

 1. 29/01/2015: Trainer B risicovechtsporten didactische oefeningen techniek en tactiek combinaties risicovechtsporten
 2. 29/01/2015: Trainer B risicovechtsporten didactische oefeningen conditie combinaties risicovechtsporten

VTS Trainer certificaten:

 1. 17/04/2010: Algemeen gedeelte Initiator (15 uren)
 2. 15/10/2010: Algemeen gedeelte Instructeur B & Trainer B (39 uren)
 3. 02/04/2011: Aanvullende voordrachten Algemeen gedeelte Trainer A (8 uren)
 4. 13/01/2015: Algemeen gedeelte Trainer A (35 uren)
 5. 17/09/2016: Multimove begeleider voor kinderen (16 uren)
 6. 09/03/2017: Trainer B risicovechtsporten (118 uren)
 7. 02/04/2023: Initiator Muaythai & Kickboxing (6 uren)

VTS screenings:

 1. 04/09/2015: Initiator risicovechtsporten
 2. 24/09/2015: Trainer B risicovechtsporten

VTS Plus Trainer certificaten:

 1. 04/08/2015: Rugblessures bij de overhead atleet (3 uren)
 2. 07/09/2015: Coachen op maat van je sporters 1 (2.5 uren)
 3. 14/09/2015: Coachen op maat van je sporters 2 (2.5 uren)
 4. 19/09/2015: Houdingstraining 2A: het trainen van actieve houdingscontrole (3 uren)
 5. 24/09/2015: Houdingstraining 2B: het trainen van bewegingsbereik (3 uren)
 6. 29/09/2015: Het managen van emoties in topsport 1 (3 uren)
 7. 13/10/2015: Het managen van emoties in topsport 2 (3 uren)
 8. 29/10/2015: Hamstringblessures: onvermijdelijk of toch niet? (2.5 uren)
 9. 12/11/2015: iTraining trainen en coachen met een tablet 1 (beginners) (2.5 uren)
 10. 14/11/2015: Maak als coach het verschil (3 uren)
 11. 16/11/2015: Feedback of feed-forward: oplossingsgericht coachen 1 (2.5 uren)
 12. 24/11/2015: Schouderblessures: onvermijdelijk of toch niet? (2.5 uren)
 13. 26/11/2015: Portie sportvoeding aub! Beter trainen en presteren door de juiste voeding (3 uren)
 14. 02/12/2015: iTraining trainen en coachen met een tablet 2 (gevorderden) (2.5 uren)
 15. 07/12/2015: Feedback of feed-forward: oplossingsgericht coachen 2 (2.5 uren)
 16. 14/04/2016: Houdingstraining 1: fysieke eigenschappen (3 uren)
 17. 27/04/2016: Relaxatietechnieken als tool voor stressmanagement (3 uren)
 18. 03/05/2016: Time-out tegen pesten (3 uren)
 19. 19/05/2016: Houdingstraining 3: actieve houdingscontrole en bewegingsbereik in de praktijk (3 uren)
 20. 16/06/2016: Aan de slag met een nieuwe visie op periodisering (3 uren)
 21. 20/02/2017: Objectieve bewegingsanalyse: zien we wat we zien of wat we willen zien? (3 uren)
 22. 19/04/2017: Eetstoornissen in de sport: wat kan je als coach doen? (2.5 uren)
 23. 31/05/2017: Krachttraining vanuit een sterke basis: een holistische en geïntegreerde benadering (3 uren)
 24. 14/11/2017: Antidoping voor de trainer (2 uren)
 25. 16/12/2017: Sportvoedingsadvies: van de wetenschap naar de praktijk (2.5 uren)
 26. 28/02/2018: De groeispurt: invloed op talenidentificatie en -ontwikkeling (3 uren)
 27. 27/03/2018: Het belang van hydratatie bij sporters (teamsport en individuele sport) (3 uren)
 28. 16/04/2018: Get Fit 2 Sport 1: oefeningen ontwikkelen in functie van blessurepreventie (3 uren)
 29. 23/04/2018: Get Fit 2 Sport 2: oefeningen ontwikkelen in functie van blessurepreventie (3 uren)
 30. 05/05/2018: Omgaan met G-sporters 1 (3,5 uren)
 31. 19/05/2018: Omgaan met G-sporters 2 (3,5 uren)
 32. 11/06/2018: Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd (3 uren)
 33. 21/06/2018: Agility ontwikkelen bij jonge atleten in een uitdagende leeromgeving (2 uren)
 34. 26/09/2018: Stretching: Wat? Hoe? Waarom? Wanneer? (3 uren)
 35. 05/03/2019: Develop the balance and let the performance grow (2 uren)
 36. 12/03/2019: Time-out tegen pesten (3 uren)
 37. 19/03/2019: Sport met grenzen (3 uren)
 38. 27/03/2019: Ademspiertraining voor duursporters (3 uren)
 39. 02/04/2019: Monitoren van het trainingsproces: prestatieoptimalisatie en blessurepreventie (3 uren)
 40. 25/04/2019: Bewegingspsychologie: mentale begeleiding van de niet-competitieve sporter (3 uren)
 41. 30/04/2019: Zelfregulatie: je atleet aanzetten tot actief leren 1 (3 uren)
 42. 06/05/2019: Trainers zeggen neen tegen doping (2 uren)
 43. 07/05/2019: Zelfregulatie: je atleet aanzetten tot actief leren 2 (3 uren)
 44. 14/05/2019: Loop en sprong ABC (3 uren)
 45. 15/05/2019: Hoe ga ik als trainer aan de slag met kleine wondjes en kwetsuren? (3 uren)
 46. 23/05/2019: Polarized training: periodiseringsmodel voor uithoudingssporten? (3 uren)
 47. 06/06/2019: Sportvoeding voor teamsporten (3 uren)
 48. 19/11/2019: Sportvoeding voor duursporters (3 uren)
 49. 18/05/2020: webinar: Zelfkennis en zelfontwikkeling als coach (1 uur)
 50. 19/05/2020: webinar: Trainen met je geest: de kracht van visualisatie (1 uur)
 51. 02/06/2020: webinar: Fysieke begeleiding van jongeren in ploegsporten: een sporttakoverschrijdende blik (1 uur)
 52. 10/06/2020: webinar: Mentale aspecten bij sportblessures: begeleiding voor, tijdens en na de blessure (1 uur)
 53. 22/06/2020: webinar: Voeding vanuit de kijk van een fysiek trainer (1 uur)
 54. 23/06/2020: webinar: Mental skills & tools (1 uur)
 55. 30/11/2020: webinar: Jouw rol als aanspreekpersoon integriteit in de sportclub 1 (1.5 uur)
 56. 14/12/2020: webinar: Jouw rol als aanspreekpersoon integriteit in de sportclub 2 (1.5 uur)
 57. 22/02/2021: webinar: Bioritme: de nacht als sleutel tot herstel (1.25 uur)
 58. 23/02/2021: webinar: Meten is weten? Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen bij het meten van sportieve prestaties van duursporters (1.25 uur)
 59. 24/02/2021: webinar: Training load en de relatie met prestatie (1.25 uur)
 60. 25/02/2021: webinar: Waarom balanstraining in iedere training moet zitten (1.25 uur)
 61. 01/03/2021: webinar: Foam Rolling: hoe integreren in een trainingsschema? (1.25 uur)
 62. 02/03/2021: webinar: In beweging tegen overbelasting en/of terugkerende blessures (1.25 uur)
 63. 03/03/2021: webinar: The do’s and don’ts van doping (1.25 uur)
 64. 04/03/2021: webinar: Value Based Coaching (1.25 uur)
 65. 09/03/2021: webinar: Het inzetten van coachingsvaardigheden en -gesprekken als trainer (1.25 uur)
 66. 10/03/2021: webinar: Voeding in vechtsporten 1 (1.25 uur)
 67. 11/03/2021: webinar: Langetermijn periodisatie van de mentale ontwikkeling. Aan de slag met een leerlijn van Gezond Sporten Vlaanderen (1.25 uur)
 68. 15/03/2021: webinar: Motiveren van sporters. Als coach op één lijn met bestuur en ouders in jouw aanpak (1.25 uur)
 69. 16/03/2021: webinar: Legale prestatiebevorderende supplementen in de sport (1.25 uur)
 70. 17/03/2021: webinar: Mental coaching bij duursporten. Mentale aspecten en strategieën om het hoofd erbij te houden (1.25 uur)
 71. 22/03/2021: webinar: De Zachte Weg. Groeien is belangrijker dan winnen (1.25 uur)
 72. 23/03/2021: webinar: Krachttraining bij kinderen (1.25 uur)
 73. 24/03/2021: webinar: Ik ben geblesseerd? Wat nu? Angst en motivatie tijdens het revalidatieproces van sporters (1.25 uur)
 74. 26/03/2021: webinar: De rol van de wetenschap in het behalen van (wereld)prestaties (2.5 uren)
 75. 29/03/2021: webinar: Het belang van spiervezeltype in de sport (1.25 uur)
 76. 30/03/2021: webinar: Ontwikkelingsgericht trainen. Sluit de windows of opportunity (1.25 uur)
 77. 31/03/2021: webinar: Voeding in vechtsporten 2 (1.25 uur)
 78. 03/05/2021: webinar: Angst: het DNA, de context en de zin (1.25 uur)
 79. 25/05/2021: webinar: Ademhalingsspieren optimaliseren? Power your breath! (1.5 uur)
 80. 22/06/2021: webinar: Krachttraining in de sport. Een evidence based en praktische benadering (1.25 uur)
 81. 24/06/2021: webinar: Is communiceren met je G-sporter moeilijk? Maak kennis met SMOG en andere manieren om je communicatie te ondersteunen (2.75 uren)
 82. 12/07/2021: webinar: Reanimatie & AED (2 uren)
 83. 07/03/2022: webinar: Hoe omgaan met ernstige stress en vermoeidheid bij atleten? (1.5 uur)
 84. 09/03/2022: webinar: Uithoudingstraining, méér dan louter training van energiesystemen (1.5 uur)
 85. 10/03/2022: webinar: Comfort, vrees, angst en paniek. Waar ligt het verschil? Wat hebben deze begrippen met een ideale leeromgeving te maken? (1.5 uur)
 86. 14/03/2022: webinar: Welke sport past bij mij? Wat kom je wel of niet te weten vanuit je DNA? (1.5 uur)
 87. 16/03/2022: webinar: Sporten in de toekomst en hoe kan je daarmee omgaan? (1.5 uur)
 88. 21/03/2022: webinar: Hoe creëer je een warme sportclub? (1.5 uur)
 89. 23/03/2022: webinar: Sporten met autisme, het kan! (1.5 uur)
 90. 28/03/2022: webinar: Do’s en don’ts voor trainers (EHBO) (1.5 uur)
 91. 30/03/2022: webinar: Fysieke planning bij dames rekening houdende met de menstruatie cyclus (1.5 uur)

VTS Plus Docent certificaten:

 1. 22/10/2018: Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd 1 (3 uren)
 2. 12/11/2018: Krachttraining als prikkel voor beter bewegen op latere leeftijd 2 (3 uren)

WADA / NADO VLAANDEREN functie:

 1. 08/05/2019: dopingpreventie verantwoordelijke VKBMO
 2. 08/05/2019: dopingpreventie verantwoordelijke IBK
 3. 01/06/2021: dopingpreventie verantwoordelijke VBL

WADA / ITA / NADO VLAANDEREN certificaten:

 1. 21/03/2020: WADA ADel iSafe (Information Security Awareness For Everyone) (2 uren)
 2. 22/03/2020: WADA ADel Coach True (4 uren)
 3. 05/05/2020: ITA webinar: The anti-doping landscape and athlete perspective (1.5 uur)
 4. 19/05/2020: ITA webinar: The doping control process: urine and blood sample collection (1.5 uur)
 5. 02/06/2020: ITA webinar: The doping control process: values, rights and responsibilities (1.5 uur)
 6. 16/06/2020: ITA webinar: The doping control process: medications, supplements, TUE’s and the prohibited list (1.5 uur)
 7. 30/06/2020: ITA webinar: The doping control process: Registered Testing Pool, Whereabouts, ADAMS and the new athlete centra (1.5 uur)
 8. 16/07/2020: WADA ADel ADO Kickstart (5 uren)
 9. 28/07/2020: WADA ADeL for Tokyo 2020 Olympics (2 uren)
 10. 24/11/2020: WADA ADeL Alpha (3 uren)
 11. 03/12/2020: NADO Vlaanderen webinar: Implementatie WADA-code 2021 (2 uren)
 12. 09/01/2021: WADA ADeL Coaches Education Program: ADEL for High Performance Coaches and Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021 (12 uren)
 13. 13/01/2021: WADA ADeL National-Level Athletes Education Program: ADEL for National-Level Athletes and Athlete’s Guide to the Code 2021 (7 uren)
 14. 20/01/2021: WADA ADeL for Registered Testing Pool Athletes (1,5 uur)
 15. 26/01/2021: WADA ADeL International-Level Athletes Education Program: ADEL for International-Level Athletes and Athlete’s Guide to the Code 2021 (12 uren)
 16. 31/01/2021: WADA ADeL Parents of Elite Athletes Education Program: ADeL for Parents of Elite Athletes and Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021 (2 uren)
 17. 17/02/2021: WADA ADeL Sport Values in Every Classroom (4,5 uren)
 18. 24/02/2021: WADA ADeL for Tokyo 2020 Paralympics (2 uren)
 19. 31/03/2021: WADA webinar: Athlete Curriculum and Education Plan Workbook 2021: International Standard for Education (ISE) support tools for Anti-Doping Organizations (ADOs) (1 uur) 
 20. 03/04/2021: WADA ADeL Medical Professional’s Education Program: ADeL for Medical Professionals and Athlete Support Personnel (ASP) Guide to the Code 2021 (9 uren)
 21. 20/04/2021: NADO Vlaanderen webinar: Bijscholing Dopingpreventie verantwoordelijken Federaties (1,5 uur)
 22. 26/04/2021: WADA ADeL for Medical Professionals at Major Games (4 uren)
 23. 26/04/2021: WADA webinar: Athlete Anti-Doping Education: How athletes can contribute to clean sport (1 uur)
 24. 26/04/2021: WADA webinar: Welcome to the New ADeL! (1 uur)
 25. 07/05/2021: WADA ADeL At-a-Glance series (1 uur)
 26. 20/05/2021: WADA webinar: 2021 WADA Virtual TUE Symposium (5 uren)
 27. 08/07/2021: WADA ADeL Talented Athletes Education Program: ADeL for Talented Athletes and Athlete’s Guide to the Code 2021 (5 uren)
 28. 07/12/2021: WADA ADeL for Olympic Winter Games Beijing 2022 Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid (2,5 uren)
 29. 08/04/2022: WADA ADel Athlete and Athlete Support Personnel Guide to the 2022 Prohibited List (1 uur)
 30. 08/05/2022: WADA webinar: ADeL – One year on and beyond (1 uur)
 31. 10/05/2022: WADA ADeL for Birmingham 2022 Commonwealth Games Program: Athletes and ASPs’ factsheet on Glucocorticoid by injection (2,5 uren)
 32. 29/01/2023: WADA ADeL Refresher Course for International-Level Athletes (1 uur)
 33. 06/02/2023: WADA ADeL Refresher Course for National-Level Athletes (1 uur)

Eric Van Vaerenbergh behaalde als coach volgende resultaten in verschillende stijlen:

In totaal 1190 gevechten waarvan:

 • 979 gewonnen
 • 45 gelijk
 • 166 verloren

Eric Van Vaerenbergh behaalde als coach volgende podiumplaatsen en medailles in verschillende stijlen:

Nationale kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 124

 • 76 gouden medailles
 • 26 zilveren medailles
 • 20 bronzen medailles

Europese kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 98

 • 56 gouden medailles
 • 23 zilveren medailles
 • 19 bronzen medailles

Internationale kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 26

 • 16 gouden medailles
 • 5 zilveren medailles
 • 5 bronzen medailles

Wereldkampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 8

 • 2 gouden medailles
 • 2 zilveren medailles
 • 4 bronzen medailles

Andere behaalde titels: 9

 • 01/05/1999: Internationale tweedaagse voettocht van Blankenberge 42km (blootvoets)
 • 28/03/2003: Sporttrofee & verdiensten ( Lynn Peene 2de plaats)
 • 18/05/2003: Best of Total Combat Seminar
 • 11/12/2004: Beste Internationale Coach
 • 21/08/2005: Wereldrecord breektechnieken Guinness World Record Book
 • 28/03/2006: Sporttrofee & verdiensten (Sven Braem 3de plaats)
 • 17/05/2006: Gouden Ere medaille voor Sportverdienste
 • 25/01/2008: Flemish Fighting Award
 • 17/03/2017: Sporttrofee & verdiensten (Gilles Duflou 2de plaats)

Eric Van Vaerenbergh behaalde als vechter volgende resultaten in verschillende stijlen:

In totaal 122 gevechten waarvan:

 • 82 gewonnen
 • 12 gelijk
 • 28 verloren

Eric Van Vaerenbergh behaalde als vechter volgende podiumplaatsen en medailles in verschillende stijlen:

Nationale kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 9

 • 3 gouden medailles
 • 2 zilveren medailles
 • 4 bronzen medailles

Europese kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 2

 • 0 gouden medailles
 • 2 zilveren medailles
 • 0 bronzen medailles

Internationale kampioenschappen – totaal aantal behaalde podiumplaatsen en medailles: 3

 • 3 gouden medailles
 • 0 zilveren medailles
 • 0 bronzen medailles

Andere titels: 2

 • 20/11/1994: Vice Europees kampioen Full Contact Karate
 • 23/11/2003: Vice Europees kampioen Kata

Eric Van Vaerenbergh behaalde als atleet volgende beste resultaten:

Lopen

 • 100 meter piste: 11 seconden
 • 400 meter piste: 56 seconden
 • 800 meter piste: 1 minuut 57 seconden
 • 3.000 meter veldloop: 8 minuten 03 seconden
 • 5.000 meter veldloop: 16 minuten 31 seconden
 • 10.000 meter veldloop: 32 minuten 02 seconden
 • marathon: 2 uren 27 minuten 57 seconden

Opdrukken

 • maximaal aantal keren correct opdrukken: 200 keer
 • maximaal aantal keren correct opdrukken in 1 minuut: 72 keer
 • maximaal aantal keren correct opdrukken op 1 arm: 64 keer

Optrekken

 • maximaal aantal keren correct optrekken met de handpalmen naar binnen: 29 keer
 • maximaal aantal keren correct optrekken met de handpalmen naar buiten: 27 keer
 • maximale tijdsduur correct optrekken met de handpalmen naar binnen en met de kin 3cm boven de staaf blijven hangen: 3 minuten 57 seconden

Buikspieren

 • maximale tijdsduur buikspieroefening met gestrekte benen 10 centimeter boven de grond blijven: 27 minuten
 • maximaal aantal keren correct sit-ups uitvoeren: 2450 keer
 • maximaal aantal keren correct sit-ups uitvoeren in 2 minuten: 99 keer

Seiza

 • maximale tijdsduur onbeweeglijk in seiza blijven zitten: 1 uur 33 minuten 45 seconden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *