woensdag 7 oktober 2015: “Week van de Official” Mentale Weerbaarheid 2 te Vilvoorde

image_pdfimage_print

In kader van de “Week van de Official” namen Eric Van Vaerenbergh en Lore Brepoels (vergezeld van haar team) als vertegenwoordigers van de Vlaamse Vechtsport Associatie deel aan deze tweede bijscholing inzake “Mentale Weerbaarheid”. Het hele gebeuren werd nauwlettend in de gaten gehouden onder de supervisie van de Vlaamse Sport Federatie (VSF).

De bijscholing zelf werd gedoceerd door Jef Brouwers (Oud-voetbalscheidsrechter – Sportpsycholoog – Driehoek privéleven, werk en arbitrage)

Jef Brouwers maakte aanvankelijk carrière in het bedrijfsleven als trainer, consultant en coach van topmanagers. De voorbije jaren verwierf hij vooral bekendheid met het coachen van topsporters. Hierbij zijn insteek voor de bijscholingen:
“De scheidsrechter is niet alleen scheidsrechter. Als psycholoog vertrek ik vanuit de totaalsituatie van elke scheidsrechter, zijnde meestal privéleven, werk en arbitrage. Het verleden laat ik vaak buiten beschouwing omdat opbouw mijn uitgangspunt is, zo snel als mogelijk, in relatie met het potentieel van de scheidsrechter. Ervaring is een snel verdampende competentie. Analyse van de hiervoor genoemde driehoek vormt de basis. Psychologisch doorgedreven screening van hoe de atleet op alle mentale vlakken in mekaar steekt, voeg ik toe om meer geobjectiveerde gegevens te hebben. Gebruik van beelden levert de finishing touch op. Mijn ervaring als oud-voetbalscheidsrechter kan me daarbij enigszins helpen maar verder geef ik er de voorkeur aan om vanuit de door de scheidsrechter aangeleverde gegevens hem/haar sterker te maken. Het is mijn opzet om de scheidsrechter bewustzijn bij te brengen om met zijn verstand, niet met het mijne, wedstrijden maximaal succesvol te laten verlopen. Mentale weerbaarheid via onafhankelijkheid is dan het resultaat. De ‘match of the Day’ is de belangrijkste.”

Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Controle
  • Energie management
  • Attentie controle
  • Vertrouwen
  • Actie reflectie
  • Gedachten training