maandag 5 oktober 2015: “Week van de Official” Mentale Weerbaarheid 1 te Gent

image_pdfimage_print

In kader van de “Week van de Official” namen Walter Maes, Jan Delaere en Eric Van Vaerenbergh als vertegenwoordigers van de Vlaamse Vechtsport Associatie deel aan deze eerste bijscholing inzake “Mentale Weerbaarheid”. Het hele gebeuren werd nauwlettend in de gaten gehouden onder de supervisie van de Vlaamse Sport Federatie (VSF).

De bijscholing zelf werd gedoceerd door Henk Plugge (Judoscheidsrechter – Ex- politieman – Stresshantering)

Henk Plugge is al meer dan 35 jaar judoscheidsrechter waarvan ca. 25 jaar op internationaal niveau. Hij heeft talloze (top) evenementen in de gehele wereld mogen arbitreren waaronder Olympische Spelen in Beijing. Hij komt uit het politievak en heeft de ervaringen als scheidsrechter en politieman tot een unieke combinatie gebracht.
Zijn ervaringen uit beide vakgebieden versterkten elkaar op het gebied van stresshantering. Deze ervaringen zijn ondergebracht in een workshop: “Weerbaarheid Arbitrage”. In deze workshop probeert Henk Plugge zijn ervaringen te delen en scheidsrechters tips en tricks mee te geven. Bij de Academie voor sportkader van het NOC*NSF is Henk Plugge aangesteld als kerndocent en geeft hij deze workshop aan vele sportbonden in Nederland. De workshop is een bewustwordingsproces, dat de gedachte en mentale weerbaarheid een rol speelt in het arbitrageproces. Door je hiervan bewust te zijn, kan je dit proces beïnvloeden en geen of minder last hebben van stressmomenten. Dit proces is te trainen en kan bijdragen om een nog betere scheidsrechter te zijn. Gedurende de workshop wordt interactief met elkaar over stressmomenten en ervaringen binnen de arbitrage gesproken.

Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Zelfmotivatie
  • Realistische attitude
  • Emotionele zelfbeheersing
  • Uitdagingen
  • Doelen stellen
  • Visualisatie