dinsdag 18 december 2018: Senpai Jürgen Laroy volgt IBT-bijscholing Uitschuifbare wapenstok te Amsterdam (Nederland)

image_pdfimage_print

Op dinsdag 18 december 2018 nam Senpai Jürgen Laroy deel aan een IBT Instructie en Training bijscholing Uitschuifbare wapenstok vergezeld van een bevoegdheidscertificaat. De bijscholing ging door in het opleidingscentrum van de Amsterdamse Politieschool.

Hieronder het verslag van Senpai Jürgen Laroy

Door de ontwikkeling van de oorlogsvoering is een samenwerking tussen de verschillende overheidsinstituten een noodzaak. Met name de uitvoerende machten Politie en Defensie.

In het straatbeeld is duidelijk te zien dat de samenwerking een noodzaak is. Politie en Defensie vullen elkaar aan en leren van elkaar. Omgaan met geweld is niet vanzelfsprekend. Er moet op geoefend worden om op een correcte manier te reageren. We zijn gebonden aan wetten en dienen deze ook te respecteren. Het gebruik van geweld dient aan enkele voorwaarden te voldoen. Het vergt veel training om op een aduquate wijze te reageren. De uitvoerende dient in acht te houden dat hij/zij handelt conform de richtlijnen uitgeschreven door de overheid.

Met dit in het achterhoofd ging ik op pad met mijn collega’s van bureau Force Protection en Boarding Operaties richting de Amsterdamse Politieschool om het gebruik van de uitschuifbare wapenstok onder de loep te nemen.

De inzet van dit wapen die onder de noemer Less Lethal wordt weggeschreven is niet vanzelfsprekend.

Eens verzameld in het leslokaal voor een rondje theorie werd al snel duidelijk dat het inzetkader niet veel verschillend is. Wat eigenlijk een les had moeten zijn werd al snel een debat. Dat krijg je natuurlijk als je ‘’specialisten’’ bij elkaar zet. Een fantastische ervaring.

Na een koffieronde gingen we over naar het eigenlijk gebruik van de wapenstok. Veel verschillen in gebruik heb ik niet gezien. Toch heb ik echter gemerkt dat er bij de Belgische Defensie een voorsprong is in het gebruik. Daarmee bedoel ik technisch gezien. Een onderrichter vroeg me bijna onmiddellijk na mijn eerste uitvoering van een drill of ik ervaring had met een krijgskunst/gevechtsport. Na de ‘’training’’ hebben we allemaal samen een hapje gegeten en werd er nog druk gepraat over verdere uitwisseling om beide partijen (Politie en Defensie) te wapenen op confrontaties in de toekomst.

De instructeur wist me te vertellen dat er jaarlijks een toernooi wordt gehouden in Nederland. Hij beheert de Dojo van de Politie en Rechters. Bij een volgend toernooi wordt RONIN M.M.A. uitgenodigd. Fantastisch is dit. Een verdere samenwerking werd besproken wat tevens ook het einde van de dag betekende.

Zo zie je maar dat de spirit van de krijger ook buiten de Dojo leeft.

Dank u Hanshi voor het vertrouwen en mij de mogelijkheid te geven om mijn vleugels te spreiden.

Osu Senpai Jürgen